Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Bu Doğa Cinayetine Sessiz Kalmayın !!

8.Gün Haber Web Tv’nin gündeme getirdiği Arsuz’a yapılması planlanan Termik Santral için dünyanın en büyük imza kampanyası platformunda kampanya başla

Bu Doğa Cinayetine Sessiz Kalmayın !!

Gündem   A+a-

8.Gün Haber Web Tv’nin gündeme getirdiği Arsuz’a yapılması planlanan Termik Santral için dünyanın en büyük imza kampanyası platformunda kampanya başlatıldı

 

Hatay’ın Arsuz İlçesi Kale Mahallesi mevkiine termik santral yapılması için Papatya Elektrik Üretim Aş. Tarafından uzun süre girişimlerin sessiz sedasız başlatıldığını gündeme getiren 8. Gün Haber Web Tv sahibi Gökhan Gökpınar da konuyu köşesine taşıyarak tüm sivil toplum kuruluşlarını konuyu sahiplenmesini sağladı.

 

“Arsuz/Hatay’a Termik Santral İstemiyoruz!” başlığıyla harekete geçen sivil toplum kuruluşları ve duyarlı vatandaşlar, dünyanın en büyük imza kampanyası platformu olan Change.Org aracılığı kampanya başlattı.

 

Turizm bölgesi olan ve Türkiye’nin en büyük ilçelerinden biri olan Arsuz’un en bakir kumsalı ve ormanlık alanların bulunduğu Kale Mahallesine Kül Depolama Sahası, Dolgu Alanı, Termik Santral, İskele ve Derin Deniz Deşarjı yapılmasına çığ gibi büyüyen tepkiyi dijital ortama taşıyıp daha geniş kitleye ulaşması için harekete geçen sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar,  8 saat gibi kısa bir sürede 250 imza topladı.

 

Hatay halkının ve doğa savunucularının bu girişime karşı mücadelesi basın ve sanal ortamda bütün gücüyle devam ediyor. Bu projenin hayata geçmesi durumunda Arsuz’un yaşam alanı olmaktan çıkacağının unutulmamasını belirtir ve imza kampanyasına destek verilmesini öneririz.

 

“Arsuz/Hatay’a Termik Santral İstemiyoruz!” başlığı altında Change.org’da başlatılan imza kampanyasının muhataplarının neden imza atmanız yönünde yazısı:

 

 Sevgili Doğa Dostları,

Çocuklarımıza  yaşanabilir bir ortam bırakabilmek için her şeyden önce nefes alınabilir bir doğaya ihtiyaç duyduğumuz kati bir gerçektir. Bu çerçevede termik santrallerin hava, su ve toprak yolu ile oluşturacağı etkiler aşağıdaki şekilde özetlenmiştir. Lütfen, güzelim, yeşil ARSUZ'umuza kıymalarına müsade etmeyelim. Gelin elele verelim ve yaşanabilir, nefes alınabilir bir doğa için çocuklarımıza en güzel mirası hep beraber bırakalım.

HAVA KİRLİLİĞİ: Termik Santrallerin çalışması sonucu ortaya çıkan baca gazı (SO2, NOx) birçok çevresel problemi de beraberinde getirmektedir. Kullanılan yakıta bağlı olarak değişen oranlarda çıkan gaz ve partikül maddeler uzun zaman boyunca havada asılı kalmaları nedeniyle bronşit, anfizeme, damar hastalıkları gibi hastalıkların yanında insan ölümlerine de sebebiyet vermektedir.
Termik santrallerin oluşturduğu hava kirliliği sadece havayı soluyan canlılara değil, orman ve geniş tarım arazilerine de olumsuz etkiler yapmaktadır. Bacadan çıkan gazlar ve diğer maddelerin ürün verimlerine olumsuz etkileri görülmektedir.
SO2 ve NOx gazları asit yağmurlarının oluşumunda birinci derecede sorumludurlar.
Bacalardan atılan kükürt ve azot oksitler, rüzgarla birlikte ortalama 2-7 gün içerisinde atmosfere ulaşırlar.
Bu zaman süresi içinde bu kirleticiler atmosferdeki su partikülleri ve diğer bileşenlerle tepkimeye girerek Sülfirik Asit ve Nitrik Asit’i oluştururlar. Atmosferde oluşan bu asitler, yağmur ve kar ile yeryüzüne ulaşırlar.
Böylece termik santrallerin bacalarında gazlar ikinci kez ve daha geniş bir bölgeye etki etmiş olurlar.
Termik santral küllerinin toplandığı alanda oluşan Radon gazı havaya ulaşmaktadır.
Küllerin üzeri toprakla örtülse bile oluşan Radon gazı toprağın gözeneklerinden geçerek havaya karışmakta, yaklaşık 4 gün içerisinde Polonyum’a ve aktif Kurşuna dönüşebilmektedir.
Bu nedenle kül yığınları çevreye radyoaktif madde yaymaktadır. Bacadan atılan maddelerin içerisinde en önemli olan radyoaktif madde Uranyum maddesidir.),

SU KİRLİLİĞİ: Termik santrallerde soğutma, temizleme vb. işlemler için önemli miktarda su kullanılmaktadır. Kullanılan bu suyun alıcı ortama deşarjı sonucu ortamdaki sıcaklık dengesi bozulur. Sıcaklık canlılar için hayati önem taşıyan bir kavramdır ve sıcaklık değişimlerinin canlı faaliyetleri üzerinde kısıtlayıcı hatta öldürücü etkisi vardır.Kullanılan soğutma sularının alıcı ortama verilmeden önce arıtılması sırasında (geçici sertlik giderimi, çöktürme) kullanılan kimyasal maddeleri suyun verildiği ortamlarda kirliliğe neden olmaktadır.Baca gazından çıkan maddelerin yarattığı asit yağmurları da yeryüzüne düşmeyle beraber kirliliğe, bitki ve toprak yapısında değişime neden olabilmektedir.),

TOPRAK KİRLİLİĞİ: Termik Santrallerin hava ve su ortamlarında yarattığı etkiler toprak içinde geçerlidir. Santralde kullanılan suların toprağa deşarjı, asit yağmurları, uçucu küllerin toprak üzerinde birikmesi gibi bir çok kavram toprak kirliliğine ve dolaylı olarak verim düşmesi ve ürün kalitesinin bozulmasına sebep olmaktadır.Santralden çıkan baca gazları bitki örtüsünün gelişimini yavaşlatır. Ürün kalitesi ve ürün veriminin düşmesine neden olabilir.
Toprak çoraklaşması, orman azalmasına sebep olabilir.
Yapılan araştırmalar santral çevresinde yaşayan insanlarda solunum yolu rahatsızlıklarının diğer bölgeler göre daha çok olduğunu ortaya koymuştur.

 Lütfen, güzelim, yeşil ARSUZ'umuza kıymalarına müsade etmeyelim. Gelin elele verelim ve yaşanabilir, nefes alınabilir bir doğa için elele verip çocuklarımıza en güzel mirası hep beraber bıraklım.

 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş