Skip Navigation Links

Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen Törenle Anıldı

Hatay'ın Anavatana katılmadan önceki ilk ve tek Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen, ölümünün 36. yılında törenle anıldı.

Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen Törenle Anıldı

Gündem   A+a-

Hatay'ın Anavatana katılmadan önceki ilk ve tek Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen, ölümünün 36. yılında törenle anıldı.
 
03 Mart 2015 Perşembe günü saat 10.00’da Valilik bahçesinde gerçekleşen törene Hatay Valisi Sayın Ercan Topaca’nın yanı sıra, Sayın Sökmen’in yakınları, 121. Jandarma Er Eğitim Alay Komutanı ve Garnizon Komutanı J. Kur. Alb. Erdem Özcan, Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Serdar Güven, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, İskenderun Teknik Üniversitesi Rektör Vekili Dr. Cemal Turan, Vali Yardımcıları, Antakya Kaymakamı Eflatun Can Tortop, Defne Kaymakamı Hakkı Uzun, İl Jandarma Komutanı   J.Kd.Alb. Turgay Aras, İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ, Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, Defne Belediye Başkanı Dr. İbrahim Yaman, kurum müdürleri ve öğrenciler katıldı.
 
Hatay Valisi Sayın Ercan Topaca’nın Valilik binası önünde bulunan Atatürk Anıtı’na ve Tayfur Sökmen’in anıtına çelenk koymasıyla başlayan tören; saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Valilik Tayfur Sökmen Toplantı Salonu’nda devam etti.
 
Burada konuşan Sayın Topaca, Devletin kuruluşunda ve Türkiye Cumhuriyeti’ne ilhakında tarihi bir görev üstlenmiş olan Tayfur Sökmen’i ve onun arkadaşlarını rahmet ve minnetle andıklarını belirterek, ‘’O dönem içerisinde yapılan bir mücadele ve neticesinde Anavatan’a ilhak çok önemli bir konudur. Bugün burada birlikteysek bu birliktelik Tayfur Sökmen ve arkadaşlarının sayesindedir. Kurtuluş Savaşı’nı nasıl Anadolu’nun değişik yerlerinde yapmışsak aşağı yukarı benzer bir mücadele de 1918 yılından 1938’lere kadar burada olmuştur. Tabi arada bir fark var. O dönemde Türkiye Cumhuriyeti kurulmuş ve burası Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Kırk asırlık Türk yurdu ecnebi elinde kalamaz.’ sözünün desteğini arkasında hissetmek suretiyle bu birlikteliği sağlamıştır.’’ dedi.
 
Türkiye Cumhuriyeti’ne katılma, kendilerini Anavatan’ın bir parçası olarak görme ruhunun çok önemli olduğuna vurgu yapan Sayın Topaca, ‘’Geçen gün bir yerde gördüm İbrahim Çallı’nın Hatay’dan Anavatan’a Bakış diye bir resmi var. İstanbul’da Resim Heykel Müzesi’ndeymiş. O hasreti, buradaki insanların Anavatan’a katılma özlemini aslında o resim çok güzel ifade ediyor. Resimde bir kadın Dörtyol’dan Toprakkale’ye doğru hasretle bakıyor. Öyle tahmin ediyorum ki o ayrılık döneminde buradaki her bir insanın kalbinde Anadolu’ya katılma Türk milleti ile bütünleşme hasreti vardı.’’ dedi.
 
-Ayrılmaya, Bölünmeye, Parçalanmaya Bu Topraklar İzin Vermez-
 
Bu topraklarda yaşadığımız sürece milli mücadele ruhuna her zaman ihtiyacımız olduğuna değinen Sayın Topaca, ‘’ Ayrılmaya, bölünmeye, parçalanmaya bu topraklar izin vermez. Aksi takdirde çok ağır faturalar ödemek durumunda kalabiliriz. Dolayısıyla bugün de gerek Anadolu’nun tamamındaki milli mücadele ruhuna gerekse o dönemde 1918-1938 yılları arasındaki Hatay’daki mücadelenin ruhuna ülkemizin her bir köşesinde ihtiyacımız var. Bildiğiniz gibi son dönemlerde ülkemizde çok büyük bir mücadele yaşanıyor. Adeta birilerine karşı içte ve dışta büyük bir savaş veriyoruz. Ülkemizde bir kaos çıkarmaya çalışanlar var. Onlara izin vermeme konusunda birçok şehit veriyoruz. Birilerinin ülkemiz üzerinde yaptığı bu hesaplarda Hatay’ın hala çok özel bir konumu var. Benim özellikle hemşehrilerimizden istirhamım rahmetli Tayfur Sökmen’in büyük bir mücadele ile gerçekleştirdiği bu emanetin yine aynı şekilde korunması hususunda o mücadele ve birliktelik ruhunu yaşatmaktır. Barış ve huzur içerisinde yaşamak için bunu dalga dalga aktaralım.’’ şeklinde konuştu.
 
-Bu Topraklar Başkalarının Hesaplarına Feda Edilecek Topraklar Değildir-
 
Sınırımızın hemen öbür tarafında kan, ateş, göç ve zulüm olduğunu ifade eden Sayın Topaca, ‘’ Bunu biz bu topraklarda istemiyoruz. Bu topraklarda istemediğimiz gibi komşularımızda da istemiyoruz. Bu güç odaklarının önündeki en büyük engel Türkiye Cumhuriyeti’dir ve Hatay’dır. Biz ayakta kaldığımız sürece Türkiye Cumhuriyeti ve Hatay birliğini, beraberliğini koruduğu sürece ülkemizi karıştırmak isteyenlere geçit vermeyeceğiz. Bizler Tayfur Sökmen’in çocukları, torunları olarak, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emanetçileri olarak bu ruhu yaşatmaya, çocuklarımıza aktarmaya ve bu topraklara sahip çıkmaya devam edeceğiz. Neticede haklı olan galip gelecektir. Biz haklıyız. Biz bu toprakların bin yıldır sahibiyiz. Bu topraklar başkalarının hesaplarına feda edilecek topraklar değildir. Türk milleti buna izin vermeyecektir.’’ dedi.
 
Merhum Tayfur Sökmen Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere onun arkadaşlarına ve Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, bütün şehitlerimize ve gazilerimize, son dönemde ülkemizin değişik yerlerinde terör saldırıları sonucu şehit olan tüm evlatlarımıza Allah’tan rahmet dilediğini belirten Sayın Topaca; ülkemizin birliğinin, dirliğinin ve bütünlüğünün daim olması temennisinde bulundu.
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet