Skip Navigation Links

Bölge İnsanı ve Bitki Örtüsü Ciddi Tehlikede !!

Prof. Doktor Necat Ağca’nın yaptığı araştırmalar neticesinde, bölgedeki bitki örtüsü ve insanlar için ciddi tehlike uyarısı yaptı.

Bölge İnsanı ve Bitki Örtüsü Ciddi Tehlikede !!

Gündem   A+a-

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Prof. Dr. Necat Ağca’nın araştırmalarında, Sarıseki ile Dörtyol arasındaki bölgede alınan 50 toprak numunesinde 3 ağır metal çok yüksek oranda çıktı. Bölgedeki bitki örtüsü ve insanlar için ciddi tehlike uyarısı yapıldı.

Posta Gazetesi’nin haberine göre; MKÜ Ziraat Fakültesi Toprak Bilime ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ağca, Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Sağlık ve Çevre Birliği’nce (HEAL) düzenlenen “İskenderun Körfezi’nde kömürden elektrik üretimi ve sağlık” konulu panele konuşmacı olarak katıldı. Sanayi kuruluşlarının yoğun olduğu Sarıseki ve Dörtyol arasındaki bölgede yaptıkları toprak analiz çalışmaları hakkında bilgi veren Ağca, belirledikleri ağır metallerin uluslar arası standartların üzerinde çıktığını söyledi. “Havayı da kirletseniz, suyu da kirletseniz, uzun vadede bütün bu kirlilik gelip toprakta birikiyor” diyen Prof. Dr. Ağca, “toprakta birikin ağır metaller besin zehirlenmesi yoluyla bitkilere, bitkilerden ya direkt insanlara veya hayvanlara, oradan da insanlara geçerek insan vücudunda birikmekte ve çok ciddi sorunlara neden olmakta” ifadesini kullandı.

Ağca şunları söyledi: “ bu civarda çok sayıda sanayi tesisi var. Bu sanayi tesislerinin acaba toprağa kirliliği var mı? Varsa ne kadar var gibi düşünceden hareket ederek 50’nin üzerinde toprak örneği aldık. Bunlarda 9 farklı ağır metal analizi yaptık. Genellikle ağır metaller yüzeyde daha çok birikiyor.-

Onun için 0-5 cm de ve 5-20 cm de olmak üzere iki farklı derinlikte numuneler aldım. Çalıştığımız metaller, kadmiyum, kobalt, krom, bakır, demir mangan, nikel, kurşun ve çinko. Biz bu ağır metalleri uluslar arası standartlarda literatürde zenginleşme faktörü dediğimiz kirlilik düzeyine göre sınıflandırma yoluna gittik. Zenginleşme faktörü oldukça yüksek. Bu da bize bu bölgede kadmiyum, krom ve nikel elementinin uluslar arası sağlık örgütünün ya da diğer örgütlerin belirlediği limitlerin çok çok üstünde olduğunu gösterdi. Çinko, demir manganda da birikme var ama ilk iç element kadar değil.

 

 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet