Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

CHP Kongresinin Yıldızı: Selin Sayek Böke

CHP 35. Olağan Kurultayı’nda Parti Meclisi yarışının yıldızı İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke oldu. 7 Haziran ve 1 Kasım

CHP Kongresinin Yıldızı: Selin Sayek Böke

Gündem   A+a-

CHP 35. Olağan Kurultayı’nda Parti Meclisi yarışının yıldızı İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke oldu. 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerine damga vuran CHP’nin ekonomik programının mimarı Böke, 691 delegenin oyuyla birinci oldu. Kurultay gelişmeleri şöyle:

7 ERKEK ÜYE DIŞARIDA KALACAK

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesi rekor sayıda delinirken, listede yer almayan 24 kişi CHP Parti Meclisi’ne (PM) girdi. Ancak sandıktan çıkan PM listesi yüzde 33 kadın ve yüzde 10 genç kotasına uymadığı için seçilmeye yeterli sayıda oy alan 1 genç ve 6 kadın adayın PM’de yer alması bekleniyor. Bu durumda en az oyu alan 7 erkek üye liste dışı kalacak. Kurultayda parti vitrini de büyük darbe aldı. MYK üyelerinden sadece 6’sı PM’ye girebildi. 7 Haziran seçimlerinde en çok tartışılan ve örnek alınan ekonomi programının mimarı, Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, en çok oyu alarak PM’ye giren isim oldu.

13 AYRI ANAHTAR LİSTE

Ankara Arena Spor Salonu’ndaki kurultayın ikinci gününde, 19 saat süren çekişmeli bir seçim yapıldı. Kayıtlı 1275 delegeden 1228’i oy kullandı. Bu oylardan 1077’si geçerli sayılırken, 151 oy da geçersiz kabul edildi. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve muhalif isimlerin hazırladığı 13 ayrı anahtar listeyle girilen PM seçimlerinde sandıktan delege darbesi çıktı. Yaklaşık 6 saat süren sayımın sonunda Kılıçdaroğlu’nun ‘Örgüt Anahtar Listesi’ adı altında delegeye sunulan liste dışından 24 isim PM’ye girmeyi başardı.

SEÇİLEMEDİLER

Kılıçdaroğlu, anahtar listesinde 17 kişilik MYK’dan Sencer Ayata, Yakup Akkaya, Ercan Karakaş, Mehmet Bekaroğlu, Seyhan Erdoğdu, Nihat Matkap ve Faik Öztrak dışında diğer isimlere yer vermişti. Sandıkta asıl darbe MYK’ya vuruldu. Parti vitrini olarak adlandırılan MYK’dan PM’ye ancak 6 kişi girebildi. Genel Sekreter Gürsel Tekin ve Genel Başkan Yardımcısı Enis Berberoğlu, PM’ye seçilemedi.

AKSÜNGER İKİNCİ SIRADA

Seçimlerde CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke 691 ile en fazla oy alan isim oldu. Böke’yi 603 oyla eski İzmir milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanlarından Erdal Aksünger, 595 oyla Mersin milletvekili Fikri Sağlar izledi.

KADIN VE GENÇLER KOTADAN

CHP tüzüğüne göre, PM listesi, kadın ve gençlik kotası göz önünde bulundurularak yeniden hesaplanarak açıklandı. Sandıktan çıkan PM listesinde 13 kadın ve 1 genç yer aldığı için, kotanın uygulanmasıyla liste değişti. Yüzde 33’lük kadın kotası gereği PM’de en az 20 kadının ve yüzde 10 gençlik kotası gereği en az 6, 30 yaş altı gencin yer alması gerekiyordu.

GAMZE TAŞÇIER, CANAN KAFTANCIOĞLU

 

İlçe seçim kurulu, parti tüzüğüne uygun olarak dün akşam saatlerinde bu konudaki kararını verdi. Kotanın uygulanmasıyla gençlik kotasından Emre Çam, kadın kotasından Gamze Taşçıer, Canan Kaftancıoğlu, Sera Kadıgil, Tuğba Ütebay, Ferihan Karasu ile Sevda Erdan Kılıç, PM’ye girdi. Okan Gaytancıoğlu, İrfan Önal, Ekrem Kerem Oktay, Mehmet Yula, Haluk Pekşen, Kadir Gökmen Öğüt ve Berhan Şimşek ise PM’nin yedek üyeleri oldu.

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar