Skip Navigation Links

Hatay'da 2 Yeni Kuş Türü Gözlemlendi

İklim özellikleri ve bitki çeşitliliğiyle kuşların önemli göç yollarından biri olan Hatay'da bu yıl yapılan gözlemlerde 2 kuş türü

Hatay'da 2 Yeni Kuş Türü Gözlemlendi

Gündem   A+a-

 İklim özellikleri ve bitki çeşitliliğiyle kuşların önemli göç yollarından biri olan Hatay'da bu yıl yapılan gözlemlerde 2 kuş türü daha kayıt altına alındı.

Subaşı Kuş ve Kelebek Gözlem Derneği Başkanı Ali Atahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde 478 kuş türü olduğunu söyledi.

Her yıl göç döneminde, üyeleriyle göç yolu üzerinde bulunan Hatay'daki hareketliliği kayıt altına almaya çalıştıklarını ifade eden Atahan, gözlemlerde kentte daha önce görülmemiş yeni türlere de rastlayabildiklerini kaydetti.

Bu yıl yapılan gözlemlerde de Hatay için 2 yeni türün kayıt altına alındığını bildiren Atahan, şöyle devam etti:

''Bu yıl, daha önce Hatay'da varlığı bilinmeyen iki kuş türü saptadık. Şubat ayında, yağışların etkisiyle yeniden canlanan ve ilimizin geçmişteki doğa harikası olan Amik Gölü, anavatanı İskandinavya-Sibirya arası bölge olan kulaklı batağana (Podiceps auritus) ev sahipliği yaptı. Kasım ayında ise Subaşı'da, Asi Nehri çevresinde, Kafkas çıvgını (Phylloscopus sindianus) kaydettik. Bu tür, Kuzey Anadolu'da kuluçkaya yatıp, kış aylarını Pakistan-Hindistan arası bölgede geçirir. Bu iki gözlemimizle Hatay'da saptanan kuş türü sayısı 354 oldu. Türkiye genelinde 478 kuş türü olduğunu gözönüne aldığımızda, Hatay'ın potansiyeli bir kez dikkati çekiyor.''

- Sonbaharda 201 bin kuş sayıldı 

Atahan, bu yıl sadece sonbahar döneminde Subaşı, Samadağ ve Belen'de yaptıkları gözlemlerde aralarında leylek (Ciconia ciconia), arı şahini (Pernis apivorus), ak pelikan (Pelecanus onocrotalus), küçük orman kartalı (Aquila pomarina) ve şahin (Buteo buteo) türlerinin olduğu 201 bin kuş saydıklarını bildirerek, bu sayının her noktadan ve ilkbaharda da yapılması halinde bir milyona ulaşabileceğini kaydetti.

Göç dönemi süresince, Türkiye çapında nadir gözlenen türlerden bazılarının da görüldüğünü kaydeden Atahan, kentte 4 birey kara akbaba (Aegyptius monachus), 8 birey kızıl akbaba (Gyps fulvus), 8 birey bozkır kartalı (Aquila nipalensis), 7 birey büyük orman kartalı (Aquila clanga) ve ak çaylak (Elanus caeruleus) ile kızıl çaylağın da (Milvus milvus) tespit edildiğini söyledi.

Atahan, önemli göç yolu üzerinde bulunan Hatay'da, tüm bölgeyi kapsayacak bir göç izlenimi yapmak istediklerini vurgulayarak, bu kapsamda, geniş bir göç izlem projelerinin bulunduğunu, yakın bir zamanda bunu hayata geçireceklerini sözlerine ekledi.

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet