Skip Navigation Links

Hatko, Geri Dönüşüm Ve Sentetik Çim Alanında En Büyük Olma Yolunda

Sentetik çimden yaptıkları halı sahalar için granül üretebilmek amacıyla 2010 yılında ömrünü tamamlamış lastiklerin

Hatko, Geri Dönüşüm Ve Sentetik Çim Alanında En Büyük Olma Yolunda

Ekonomi   A+a-

geri dönüşümünü yapmaya başlayan Hatko, yeni yatırımlarının tamamlanmasıyla hem geri dönüşüm sektöründe Avrupa ve Türkiye’nin en büyüğü olacak, hem de yıllık 2 milyon metrekare sentetik çim kapasitesini iki katına çıkartarak dünyanın en büyük sentetik çim üreticileri arasındaki yerini sağlamlaştıracak.

Şu an yıllık 10 bin ton ömrünü tamamlamış lastiğin geri dönüşümünü sağladıklarını ve bu geri dönüşümden elde ettikleri granül ile de yıllık 2 milyon metrekare sentetik çim kapasitesine ulaştıklarını belirten Hatko Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nejan Hatko, “Yeni aldığımız makineler ile geri dönüşümde çift vardiyada 10 bin ton olan kapasitemizi, tek vardiyada 20 bin tona çıkartmayı hedefliyoruz. Yüzde 400 oranında büyüme gerçekleştirerek Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük geri dönüşüm tesisi olacağız” şeklinde konuştu. Halı sahalarda kullanılan granülü elde ettikten sonra sentetik çim üretimini gerçekleştirdiklerini anlatan Hatko, “Yıllık 2 milyon metrekareye yakın sentetik çim kapasitemiz ile dünyanın en büyük 10 sentetik çim üreticisi arasındayız. Yeni makine yatırımımız ile de sentetik çim üretiminde otomasyonlu sisteme geçerek yüzde 40 enerji tasarrufu ve iki kat kapasite artışı sağlamayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı. Geri dönüşüm ve sentetik çim sektörlerinin yanı sıra 2014 yılında ‘hayvan yatağı’ üretimine de başladıklarını belirten Hatko, “Adana’da yapılan, Türkiye İnovasyon Haftası Adana Etkinliği’nde, Hayvan yatağı ürünümüz ile Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) tarafından 2014 yılında ihracatı yapılan en inovatif ürün ödülünü aldık. Bu bizim için gurur verici bir ödüldü” şeklinde konuştu.

Yılın ilk üç ayında sentetik çim sektöründe piyasanın durgun bir dönem geçirdiğini belirten Hatko, “Piyasadaki durgunluktan dolayı bir yatırım planı yapmadık fakat yılın devamında işlerimiz açıldı. İşlerimizin açılması ile de bu yıl bizim için adeta bir yatırım senesi oldu. Şu an tam kapasite çalışıyoruz ve bu yıl sekiz aylık bir çalışma ile geçen yılki rakamlarımızı geçtik” dedi. Sentetik çim üretiminde hammaddenin iki aşamadan geçerek nihai ürün haline geldiğini anlatan Hatko, “Sentetik çim üretim aşamalarımızın ikisi için de yeni makine yatırımımız var. Bir makinemiz geldi ve kurulumu yapıldı. İkinci makinemizin de sözleşmesini yaptık ve yatırımımız Şubat ayında tamamlanmış olacak” diye konuştu. Makinelerin kendi kendini çalıştırabilecek bir yapısı olduğunun altını çizen Hatko, “Otomasyonlu yeni makine yatırımlarımız ile kapasitemizi iki katına çıkartmayı hedefliyoruz. “Yeni teknoloji ve daha hızlı üretime geçiyoruz” ifadelerini kullandı. Üretim tesislerindeki dört aşamalı kontrol sisteminin iki aşamasını yeni makinelerin yapacağını anlatan Hatko, üretimdeki kontrol sisteminde makinelerin etkin olmasının hata payını azaltarak kaliteyi artıracağını söyledi.

Yeni alınan makinelerin mevcut üretim yapılan kapalı alana sığmadığını vurgulayan Hatko, üretim kapasitesini iki kartına çıkartacak makineler için ek bir bina yaptıklarını söyledi. Üretimlerinin yüzde 60’ını ihraç ettiklerini ve geçen yıl’a kadar 41 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini de sözlerine ekleyen Hatko, “Bu yıl 25 tanesi aktif olmak üzere toplam 56 ülkeye ihracatımız var. Fas'ta yeni bir ihale aldık, Katar'da da yeni bir ihale almak üzereyiz” şeklinde konuştu. Bu yıl spor zeminleri ile ilgili olarak 2 yılda bir yapılan ve dünyanın en önemli fuarlarından biri olan 'FSB' fuarına katıldıklarını belirten Hatko, “Fuarda, Avrupalı Sentetik Çim Üreticileri Birliği (ESTO)'nden; Suudi Arabistan'da tamamladığımız tek parça 160 bin metrekare projemiz için yılın şirketi ödülünü aldık. Hatko olarak aynı zamanda ESTO'nun ilk Türk üyesi de biziz” ifadelerini kullandı.

Geri dönüşüme başladıkları yıllarda ise ihtiyaç duydukları ömrünü tamamlamış lastikleri kendi araçları ile topladıklarını anlatan Hatko, “Bizim, lastikleri toplayıp geri dönüştürdüğümüzü duyanlar lastiklerini de bize kendileri getirmeye başladılar. Şu anda ömrünü tamamlamış olan 4 bin tona yakın lastiğimiz hazır bekliyor” dedi. Lastik Sanayicileri Derneği(Lasder) ile birlikte lastik toplama ve geri dönüşüm alanında birlikte çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı. Dünyada, otomobil üretiminin her yıl artmasıyla beraber geri dönüşümü yapılması gereken lastik sayısının da arttığını belirten Hatko, “Kurulum aşamasında olan yeni makine yatırımımız ile 2016 yılında Lasder’in anlaşmalı olduğu en büyük geri dönüşüm firması olacağız” diye konuştu.

Çevrede atık olarak bulunan lastikleri geri dönüşüm tesislerinde granül haline getirerek katma değerli ürün yarattıklarını ve bu ürünü de ihraç ettiklerini vurgulayan Hatko, “Geri dönüşüm sektöründe kapasite artışımızı gerçekleştirdikten sonra ihtiyacımız olandan fazla granül üretiyor olacağız. Bu granül ile de kauçuk karo gibi yeni ürünler üretme kararı aldık. Çocuk oyun alanlarında yere serilen kauçuk karo, çocukları bir metre yukarıdan düşse dahi yaralanmalara karşı koruyan bir zemin” ifadelerini kullandı. Kauçuk karonun sağlığa karşı da herhangi bir zararının bulunmadığını belirten Hatko, “Geri dönüşüm sırasında herhangi bir kimyasal kullanmıyoruz. Tek yaptığımız sert bir biçimde lastikleri parçalamak. Sonrasında elde ettiğimiz granüle renk verebilmek için de sadece organik boyalar kullanıyoruz. Yurtdışında da her açından testlerimizi yaptık ve başarılı sonuçlar elde ettik. 2016 yılında kauçuk karo üretimi konusunda kapasitemizi önemli ölçüde artırmayı planlıyoruz ve büyük hedeflerimiz var” dedi. Hatko, ayrıca Fifa lisansörlüğünün yanı sıra Uluslar arası Atletizm Federasyonu (IAFF) ve Uluslar arası Tenis Federasyonu (ITF) lisanslarına sahip olduklarını da sözlerine ekledi.

Kauçuk malzemeden ürettikleri yeni ürünleri ‘hayvan yatağı’ ile ilgili olarak da geçen yıl 10 bin adet satış rakamına ulaştıklarını belirten Hatko, “2014 yılında aldığımız bir karar ile hayvan yatağı üretimine başladık. Bu yılın eylül ayı itibariyle yakaladığımız 12 bin adetlik satış rakamımız ile de geçen yılki satış rakamlarımızı geride bıraktık. Aldığımız talepler ve yaptığımız anlaşmalar doğrultusunda yılsonuna kadar yüzde 70 gibi bir büyüme ile 17 bin adet rakamına ulaşacağız” dedi. Hayvan yatağı ile ilgili olarak bu kadar beğeni ve talep beklemediklerini kaydeden Hatko, “İlk yıl 4-5 bin adetlik bir satış rakamı hedeflerken bu rakamı ikiye katladık. Şu an tek makine ile yılda 15 bin adet üretim kapasitesine sahibiz. Yeni makine yatırımımız ile kapasitemizi yıllık 25 bin adete çıkartarak kapasitemizde yüzde 60 civarında bir artış hedefliyoruz. Uzun vadedeki hedefimiz ise yıllık 60-70 bin adet üretim yapabilmek” ifadelerini kullandı. Şu an üretimlerinin yüzde 80’ini yurtiçine sattıklarını, yüzde 20’sini de ihraç ettiklerini vurgulayan Hatko, ihracatta yüzde 60, iç pazarda da yüzde 40 rakamlarına ulaşmak istediklerini söyledi. Türkmenistan, Azerbaycan, İran, Fas ve Bosna Hersek'e hayvan yatağı ihracatı yaptıklarını da sözlerine ekleyen Hatko, “Beyrut ile bir iş bağlantısı kurmaya çalışıyoruz. Almanya’ya da az miktarda olsa bir ihracatımız gerçekleşti” dedi.

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Toplam (1) adet yorum var.
Erkan Orhan 7 Eylül 2021 Salı
Merhaba, şu an Gaziantep'te elimizde geri dönüşüme hazır halı saha çimi bulunmaktadır. Sizler bu çimleri alıyor musunuz? İyi çalışmalar.
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet