Skip Navigation Links

Yanan Orman Alanlarına Ceviz Fidanı Dikiliyor

Hatay'da OGM, 41 bin 250 delice zeytini, 200 bin adet fıstık çamı, 45 bin adet incir, 20 bin ceviz ve 10 bin tanede badem fidanını toprakla buluşturdu

Yanan Orman Alanlarına Ceviz Fidanı Dikiliyor

Gündem   A+a-

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) orman köylülerinin hayat standartlarını yükseltmek maksadıyla yaptığı çalışmaları sürdürüyor.

Bu bağlamda Hatay'da 2015 yılı içerisinde orman köylüsüne yönelik ekonomik maksatlı gelir getirici projeler kapsamında, 41 bin 250 delice zeytini, 200 bin adet fıstık çamı, 45 bin adet incir, 20 bin ceviz ve 10 bin tanede badem fidanı toprakla buluşturuldu.

Projeler kapsamında Antakya Orman İşletme Müdürlüğü koordinesinde Samandağ'ın Kapısuyu Mahallesi'nde öğrencilerinde katıldığı etkinlikle 600 ceviz fidanı daha toprakla buluşturuldu.

Etkinliğe Samandağ Kaymakamı Dr.Cahit Çelik, İlçe Emniyet Müdürü Namık Ayran, Antakya Orman İşletme Şefi Cevdet Çiçek, Samandağ Orman İşletme Şefi Mustafa Zekeriya Ağca, öğrenciler ve köylüler katıldı.

Samandağ Kaymakamı Dr. Cahit Çelik, "Burası özellikle yüzölçümü olarak baktığımız zaman, ilçemizin yüzde 40'ına yakını ormanlarla kaplı. Yaz döneminde iki tane büyük orman yangınımız oldu. O zaman sağ olsun hem buradaki işletme şefliğimiz çok kısa sürede müdahalede bulundu. Bugün de farklı bir şey için buradayız. Özellikle vatandaşa gelir getirici projeler kapsamında yaklaşık 4 bin 600 ceviz fidanı dikiyoruz. Tabi burada önemli olan orman köylülerine alternatif geçim kaynakları konusunda yeterli imkanları sağlamak. Bu projenin de buradaki vatandaşlara katkısı olacağını düşünüyorum. İnşallah bugün burada diktiğimiz fidanlar tutar. 4-5 sene sonra da vatandaşlarımız ürünlerini toplarlar. Hem buradaki mahalle ekonomisine katkısı olur, hem de vatandaşlarımız açısından da gelir getirici bir proje olur. Ben emeği geçen işletme şefimiz Cevdet beye, hem de ilçemizin işletme şefine ve aynı zamanda bu etkinliğe katılan kurum müdürlerimize, köylülerimize ve muhtarımıza çok teşekkür ediyorum" dedi.

Antakya İşletme Müdürü Cevdet Çiçek ise, son 10 yıldan bu yana gelir getirici tür üzerine çok yoğun çalışmalar yapılmaya başlandığını belirterek, "Bunların içerisinde en yoğun olan fıstık çamı, ceviz, badem ve son iki yıl içerisinde özellikle Antakya içinde Delice dediğimiz zeytin. 2015 yılında 41 bin 250 tane delice zeytinini aşılayarak, halka sunmuş olduk. Yaklaşık 200 bin adet fıstık çamı dikildi. Bunun yanında 45 bin adet incir, yaklaşık 20 bin adet ceviz ve 10 bin adet de badem, bunun yanında defne harnup. Şimdi Hatay endemik bitki türü bakımından Türkiye'nin en zengin illerinden biri gelir getirici türler adına baktığımız zaman bizim son 10 yıldan bu yana yapılan çalışmaların ürününü zannediyorum 5-6 yıl sonra en kötü ihtimalle 50 milyon lira ile başlayacak, gelir olarak. Yıllık 50 milyon. Daha sonraki yıllarda bu artarak devam edecek. Bu sene sadece defneden tahminim 20 milyon liralık bir gelir elde ettiler. Hatay ili olarak. Bu çalışmalar devam edecek. Bakanlığımız özellikle halkı yerinde tutmak için, gelir seviyesini yükseltmek için bu projelere çok önem veriyor. Biz de bize verilen görevi yerine getirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.<br/>

Samandağ Orman İşletme Şefi Mustafa Zekeriya Ağca da, etkinliğe katılan öğrencilere, ceviz fidanını tanıttı ve nasıl ekilmesi gerektiğini uygulamalı olarak gösterdi.

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet