Skip Navigation Links

“İpek Böceği” Sertifika Töreni Gerçekleştirildi

Kadın Çiftçiler İle İpek böceği Yetiştiriciliği Projesini Değerlendirme Toplantısı Yapıldı.

“İpek Böceği” Sertifika Töreni Gerçekleştirildi

Gündem   A+a-

Kadın Çiftçiler İle İpek böceği Yetiştiriciliği Projesini Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı desteğiyle Hatay İl GıdaTarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülen "Hatay İli İçin Sürdürülebilir Bir Kalkınma Modeli: Kadın Çiftçiler ile İpek böceği Yetiştiriciliği ve Buna Bağlı İpek Ürünlerin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması" Projesinin değerlendirme toplantısı ve sergi programı Anemon Otel'de gerçekleştirildi.

Programa Vali yardımcısı Bilal Bozdemir, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Kilinç ve Prof. Dr. Veysel Eren, Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Kırsalda Kadın Hizmetleri Koordinatörü Nimet Kaleli, İl Müdürümüz Aydın Tüfekçi, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Zeynep Erdoğan, Yrd. Doç. Dr. Feryal Söylemezoğlu, MKÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Karakelle, Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Kalkan, kurum amirleri, Bakanlığımızın projeden sorumlu personelleri, sivil toplum kuruluşları, İlçe Müdürlerimiz ile teknik personelleri ve kadın çiftçiler katıldı.

Vali Yardımcısı Bilal Bozdemir yaptığı konuşmada; Hatay ili Defne ve Yayladağı ilçelerindeki gelir seviyesi düşük olan kadın ve genç kızlara ipek böcekçiliği yetiştiriciliği ve ipeğe dayalı ürün üretimleri konularında eğitim verilerek mesleki vasıf kazandırılarak bu yolla ipek böcekçiliği sektöründe küçük aile işletmelerinde istihdam edilebilirliğini arttırarak, ipek böcekçiliğinin kırsal kalkınma temelli sürdürülebilir bir faaliyet alanı olarak desteklenmesinden memnun olduğunu ifade etti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi ise yaptığı konuşmada: “Yürütülen projemiz ipek böcekçiliğinin yörede korunması, ipek ürünlerinin üretim ve tüketiminin tekrar canlandırılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasına katkı sağlamaktadır” dedi.
Koordinasyon ve Tarımsal veriler Şube Müdürü Halil İbrahim Rehber'in Proje değerlendirme sunumunun ardından İpek böceği Yetiştiriciliği ve Buna Bağlı İpek Ürünlerin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesinin tanıtım sinevizyon gösterisi yapıldı.

İPEK BÖCEĞİNİN VE İPEKLİ DOKUMANIN ANA VATANI HATAY

Proje kapsamında Mustafa Kemal Üniversite Öğretim Üyesi Yrd .Doç. Dr. Ayşegül Karakelle koordinatörlüğünde oluşturulan fotoğraf ve ürün sergisinin açılışı yapılarak sergi gezildi.    

Sergide hakkında bilgi veren Üniversitemiz Öğretim Üyesi Yrd .Doç. Dr. Ayşegül Karakelle;  “Yayladağı ilçesi Çabala v eGür ışık mahallerinde 40 kadın çiftçiye ipekli dokuma ve defne ilçesi Yeşilpınar mahallesinde 14 kursiyere de kozadan yapılan dekoratif ürünler kursu verilmiştir. Çabala ve Gürışık mahallerindeki kadın çiftçilere 2 aylık hızlandırılmış bir kursla ipek dokuma öğretilmiş 40 kadın çifçi çeşitli ebatlarda 200’e yakın şal dokumuşlardır.Ayrıca ipek böceğinin ve ipekli dokumanın anavatanı olan Hatay'da kozaya farklı bir pencereden bakarak sadece dokuma alanında değil ipek böceği kozasından turistik ve hediyelik ürünlerin (Pano, Dekoratif Çiçek, Magnet, Takı Aksesuarları vb.) Tasarımları öğretilerek kadınların hem bir meslek sahibi olmaları hem de ekonomilerine katkı da bulunmaları sağlanmıştır.” dedi.    


Proje kapsamında Üniversitemiz Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Karakelle koordinatörlüğünde kursiyerlerin hazırlanmış olduğu sergi katılımcılar tarafından yoğun ilgi gördü.

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet