Skip Navigation Links

Antakya 'Dünya Gastronomi Şehri' Olma Yolunda Hızla İlerliyor

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu'nun (UNESCO) Gastronomi Şehri olarak üye olan Antakya, 'Dünya Gastronomi Şehri' ünvanını alma yolun

Gündem   A+a-

 
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu'nun (UNESCO) Gastronomi Şehri olarak üye olan Antakya, "Dünya Gastronomi Şehri" ünvanını alma yolunda ilerliyor.
Güney Koreni'nin başkenti Seoul'da bir araya gelen Unesco'ya gastronomi şehri olarak aday olan ülkeler "Dünya Gastronomi Şehri" ünvanını almak için ter döktü.
İlimizi temsilen geçtiğimiz hafta Seoul'a giden Antakya Belediye Başkanı Doç.Dr.Lütfü Savaş konuyla ilgili şu bilgilere yer verdi " 16 ay önce Antakya'nın yaşam standartlarını iyileştirme, şehrin değerlerini daha çekici hale getirme konusunda Unesco'nun yaratıcı şehirler ağının bir üyesi olmak için Antakya Belediyesi olarak başvuruda bulunduk. Unesco'nun 5 ayrı kategoride yürütmüş olduğu yaratıcı şehirler ağında Antakya Belediyesi olarak bu kategorilerden Antakya'nın "Gastronomi Şehri" olması için Unesco'ya başvuru da bulunduk. Binlerce yıllık tarihi geçmişiyle birlikte tarihi geçmişi çok eski olan yemek kültürünün şehrin kalkınması ve gelişmesi amaçlanarak uluslar arası tanınırlığı arttırmak, Antakya mutfağının bir dünya mirası olarak yaşayan bir kültür mirasına dönüşmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Unesco yaratıcı şehirler ağının yıllık toplantılarından biri 16-17 Kasım tarihlerinde G.Kore'nin Başkenti Seoul'da düzenlendi. 16 ülke ve 29 üye şehrin Belediye Başkanlarının ve yöneticilerinin katıldığı bir toplantı düzenlendi. Toplantıların teması yaratıcılık bazlı sürdürülebilir kentsel kalkınma ve aday ülkelerin Belediye Başkanları ve uzmanları şehirlerinin yaratıcı sanayiler yoluyla kalkınmaları üzerine deneyimlerini ve görüşlerini paylaşmışlardır. Bu toplantıların amacı Unesco Yaratıcı Şehirler ağında edinilen en iyi uygulamaların paylaşılması ve toplantılardan bu anlamda faydalanılmasıdır. Seoul Belediye Başkanı'nın davetlisi olarak, Seoul'daki yaratıcı şehirler ağına aday bir şehir ünvanıyla bizlerde davet edildik. Unesco yaratıcı şehirler ağına aday olarak başvuran Antakya Belediyesi, Antakya'nın şu ana kadar Gastronomi üyesi kabul edilen üç şehirden sonra (Çin'in Chengdu, İsviçre'nin Östersund ve Kolombiya'nın Popayan) gastronomi şehirler ağına girmesi hedeflenmiştir. 16 ülke ve 29 üye şehrin Belediye Başkanlarının ve uzmanların katıldığı Unesco yaratıcı şehirler ağı konferansında bizzat şehrimizi temsil etme imkanı bulduk. Yemek kültürümüzün konferansa katılanlar tarafından ilgiyle izlenmesini sağlayarak şehrimizi Uluslararası platformda tanınırlığını arttırmayı başarmış olmakla birlikte, bundan sonraki süreçlerde Antakya'nın "Gastronomi Şehri" olması için bu sektörün içerisinde bulunan bütün organların iyileştirilerek üye şehir olma statüsü kazanmak asıl amacımızdır." dedi.


Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet