Skip Navigation Links

Tarihi Antep Evleri Definecilerin Hedefi Oldu

Gaziantep'te yaklaşık 150 yıllık tarihe sahip Antep evleri, define avcılarının hedefi oldu

Tarihi Antep Evleri Definecilerin Hedefi Oldu

Kültür Sanat   A+a-

Gaziantep'te bulunan tarihi Antep evleri definecilerin hedefi oldu. Geçmişte bu evlerde yaşayan Ermeni ve Yahudilerin giderken değerli eşyalarını evlere sakladıkları yönündeki söylentiler, definecileri tarihi Antep evlerine yöneltti. Altın avcıları tarafından hemen hemen her tarafı kazılan evler, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Vatandaşlar bu evlerin taşlarının dahi yerinden çıkarıldığını, arkasında bir şeyler aranarak, tarihi dokunun büyük tahribata uğratıldığını ifade etti.
Tahribatı fark eden ev hanımı Aynur Zorkirişçi ise hazırladığı projeyle define avcılarının hedefindeki yıkılmak üzere olan tarihi Antep evini satın aldı. Evi tarihi dokusuna uygun şekilde onaran Zorkirişçi, Antep evini butik otele dönüştürüyor.
Tarihi evlerin tahrip edilmesine yüreğinin dayanamadığını belirten Zorkirişçi, tarihi bir Antep evini definecilerden ve tinercilerden kurtarabilmenin mutluluğunu yaşıyor. Zorkirişçi, "Burası çok eski tarihli evler olduğu için bazı rivayetler dolaşmış ortada. İşte 'altın, define, sikke vardır' gibi söylentiler yüzünden burası baya bir aranmış zarar görmüş. Bu evleri belediyelerin tek başına yapması yeterli değil, buna şahısların da destek vermesi gerekiyor. Belediye ve şahıs birlikteliği olursa bu evleri daha kolay toparlarız" diyerek tüm bölge insanına evlere sahip çıkılması çağrısında bulundu.
Butik otel çalışması hakkında da bilgi veren Zorkirişçi, "Burayı güzel bir yer yapmaya çalışıyoruz. 8 odalı bir butik otel olacak. Kendi imkanlarımla yapmaya çalışıyorum. Turistlere yönelik olacak, çünkü burası tescilli bina yaklaşık 150 yıllık geçmişi olan bir bina ve bu bina gibi çok fazla unutulmuş, definecilerin hedefi olmuş binalarımız var. Ben inanıyorum ki Turizm Bakanlığı bize biraz destek verse, Gaziantep'te tahrip edilmiş bina kalmayacak. Ben burayı geçen yıl aldım. Tinercilerin fuhuş yatağı, altın avcılarının cirit attığı bir yerdi. Birkaç kez yangın çıkmış bir yerdi. Burayı kurtarıp gün yüzüne çıkarmak gerçekten bana onur veriyor. Ve ilerisi için ticari amaç gütmeden tek derdim bu evlerin kurtarmak için uğraşıyorum" dedi.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet