Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Çığ Gibi Büyüyen Tehlike: Diyabet

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Diyet Uzmanı Zehra Özgen Arı,diyabet hastalığının görülme sıklığının obezitenin artışına

Çığ Gibi Büyüyen Tehlike: Diyabet

Sağlık   A+a-

paralel olarak hızla arttığı ve 20 yaş üzeri her 7 kişiden birinin diyabetli olduğunu bildirdi.
Özgen, yaptığı açıklamada, diyabetin vücudumuzda pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılmaması durumunda gelişen ve ömür boyu süren bir hastalık olduğuna vurgu yaptı.
Diyabet, yani halk arasındaki adıyla şeker hastalığıyla ilgili bilgi veren Özgen şunları kaydetti:
"Hasta besinlerden kana geçen şekeri yani glikozu kullanamaz, kan şekeri yükselir. İnsülin eksikliği sonucu ortaya çıkan Tip 1 DM çocukluk ve yaşlarında ortaya çıkar. Pankreasta bulunan ve insülin üreten beta hücrelerin zedelenmesi ile meydana gelmektedir. Tip DM insülin yetersizliği olduğundan ömür boyu insülin hormonunu dışarıdan almak zorundadırlar. Tip 2 DM ise insüline bağımlı olmayan ya da erişkin DM olarak da adlandırılır. Sebepleri obezite ve fiziksel aktivite ağırlığıdır."
Diyabet hastalığının görülme sıklığının obezitenin artışına paralel olarak hızla arttığı ve 20 yaş üzeri her 7 kişiden birinin diyabetli olduğunun ortaya çıktığına vurgu yapan Özgen, ülkemizde 7 milyonun üzerinde diyabetli hasta olduğunu, yaklaşık 3 milyon kişinin ise diyabetli hasta olduğundan haberinin bulunmadığının tespit edildiğini söyledi. Özgen, hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız beslenme ve obezitedeki artışın da hastalık konusunda etken unsurlar arasında sayıldığına dikkati çekti.
BELİRTİLERİ NELER?
Sık idrara çıkma, ağız kuruluğu, çok su içme, cilt yaralarının geç iyileşmesi, kuru ve kaşıntılı bir cilt, sık sık enfeksiyon gelişimi, ellerde ve ayaklarda uyuşma, sürekli halsizlik ve yorgunluk bazen bulanık görme gibi belirtilerin hastalığa işaret edebileceğine değinen Özgen, kan şekeri fazla düştüğünde ise kişinin normal fonksiyonları yapamadığını belirtti.
İnsülin yokluğunda hastanın diyabetik komaya da girebildiğini belirten Özgen, ailede şeker hastalığı olanlar, aşırı kilolu kişiler, hızlı yemek yiyip, çabuk acıkanlar, yüksek tansiyonu olanlar, kandaki yağ miktarı fazla olanlar, hareketsiz bir yaşam tarzı sürenler ve ileri yaşta olanların hastalık açısından riskli grupta yer aldıklarını dile getirdi.
NASIL BESLENMELİ?
Hastalıktan korunmak adına sağlıklı beslenme konusuna da değinen Özgen şunları söyledi:
"Sağlıklı beslenmek için vücudun ihtiyacı olan ögeleri içeren besinlerin yeterli miktarda ve öğün içerisinde dengeli şekilde tüketmemiz gerekmektedir. Şeker ve şekerli yiyecekler (bal, reçel, pekmez, meşrubat, çikolata, dondurma) un ve undan yapılan yiyecekler (ekmek, erişte, makarna) pirinç, bulgur, kurubaklagil, patates, sebze, meyve, yoğurt ve süt tüketilmeli. Reçel, bal, marmelat, pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlılar, çikolata helva şişmanlık kalp hastalıklarına neden olur. Diyabetli bir bireyin günlük posa oluru 25-50 gram olması gerektiği ve indeksi düşük besinleri tercih etmesi önerilmekte."
NEDEN SAKINMALI?
Özgen son olarak, diyabetli bir hastanın uzak durması gereken besinleri ise şöyle sıraladı:
"Şeker, şekerli yiyecekler, meşrubatlar, kola, limonata, sıcak çikolata ve salep, meyve suları, aromalı içecekler, alkollü içecekler, pasta, kek, kurabiye, bisküvi, börek, çörek, helva, yağda kızartılmış kavrulmuş yiyecekler, yağlı et, balık, tavuğun derisi, yağlı organ etleri, sakatatlar, tam yağlı süt ürünleri, salam, sosis, sucuk, pastırma, kaymak, krema, ketçap, mayonez, salata sosları, tahin helva, katı yağlar, tereyağı, iç yağ, kuyruk yağı."
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar