Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

K/K Doğan Süslü'nün Kaleminden!!!

İskenderun Gazetesi Köşe Yazarı Doğan Süslü, bir çok kez gündeme gelen Tedaş'ın vurgun iddialarına bir yenisini daha ekledi.

Gündem   A+a-

K/K Doğan Süslü’nün Kaleminden!!!
 
İskenderun Gazetesi Köşe Yazarı Doğan Süslü, bir çok kez gündeme gelen Tedaş’ın vurgun iddialarına bir yenisini daha ekledi.
Taşeron zengin etme taktiği ödenmeyen faturaya kes-aç 18 TL alan Tedaş’ın bu kez de kmaçak elektrik kullananların cezasını, namuslu vatandaşa kestiğini iddia eden Doğan Süslü, Edaş’ın kurnazlığını bakın nasıl anlatmış..
 
 
09.8.2011
MEDYATİK BAKIŞ-Doğan SÜSLÜ
 
EDAŞ ve Katmerli Kazık K/K
Elektrik Dağıtım A.Ş’nin (EDAŞ) dikdörtgen elektrik faturalarının tam ortasında K/K Bedeli diye bir bölüm var. Konuyu yazı işlerimiz bugünkü manşetimize ben de köşeme taşıdım. Evet, tekrar gelelim K/K Bedeli’ne. Buradaki birinci (K) Kaçak, ikinci (K) ise Kayıp Elektriği ifade ediyormuş. İfade ediyormuş diyorum çünkü internet ortamında dolaşan bir maildeki iddia bu yönde.
Konuyu siz okurlarıma biraz açayım. Malum kimi uyanık vatandaşlarımız fırsat buldukça ya da hayatları boyunca kaçak elektrik kullanırlar. İşte o kaçak elektrik kullanan vatandaşın ödemediği elektrik bedelleri biz yasal elektrik tüketen elektrik abonelerinin boynuna bir güzel yükleniyor ve o uyanıkların kaçak elektrik bedellerini her ay bir güzel ödüyoruz. Ödediğimiz bedeller aylık elektrik faturalarına azar-azar yansıtıldığı için pek çoğumuz bunu ödediğimiz faturada hissedemiyoruz. Örneğin 42.10 Türk Liralık bir faturaya yansıtılan Kaçak ve Kayıp Elektrik tutarı yani K/K Bedeli 3.64 TL olarak belirtilmiş.
İyi Niyetli Vatandaş mı? E..yi Vatandaş mı?
Şimdi düşünün kaçak elektrik neden kullanılır? Yeterli denetim olmadığı için rahatlıktan, denetimsizlikten kullanılır? Yani EDAŞ denetim gibi zor, takip gerektiren maliyetli bir iş yerine işin kolayına kaçıp, göz ucuyla denetim yapıyor ve kaçak elektriğin bedelini de yasal aboneye fatura ediyor. Bir başka anlatımla kaçak elektrik kullanan vatandaşı hem ödüllendiriyor hem koruyor hem de “Kaçak elektrik kullanmaya devam et kardeşim. Nasılsa ödeyen iyi niyetli vatandaşlarımız var” der gibi kaçak kullanıma teşvik ediyor! Burada kullandığım “iyi niyetli vatandaşlar” cümlesi yerine aslında “e..yi Vatandaşlar” cümlesi kullanılabilir. Sakın kimse alınmasın. EDAŞ’ın ikramı K/K Bedelini ben de ödediğim için ben de e..yi Vatandaş sınıfına giriyorum! Bize böylesi bir pozisyona sokan EDAŞ’a buradan sevgilerimi yolluyorum!
Elin Oğlu Kaçak Elektrik Kullasın, Faturasını Biz Ödeyelim!
Gelelim elektrik kayıplarına. Elektrik kayıpları neden olur? Yeterli ve düzenli yatırım yapmazsanız, çağa ayak uyduramazsanız elbet elektrik kayıpları olur. Gerekli yatırımı yapmayan kimi Elektrik Dağıtım A.Ş. yani elektrik şirketleri yine kendi branşındaki, alanındaki bu sorunda da yetersiz kalıyor ve yine her bir şeyden habersiz yasal aboneye yapışıyorlar ve bu bedeli de abonelerinden tahsil ediyorlar. Ne güzel değil mi? Elin oğlu ya da kızı kaçak elektrik kullansın ilgili şirkete kuruş ödemesin onun yerine biz iyi niyetli vatandaşlar bedel ödeyelim. Yine elektrik dağıtım işinden trilyonlar kazanan firmalar kayıp elektriği önlemeye yönelik önemli maddi yatırımlara girişmesinler, kayıp elektrik tutarını da yine benim sessiz sakin kaderine razı vatandaşıma ödetsinler. Süpersin EDAŞ… Başka Katmerli Kazıkların (K/K) varsa faturalarımıza rumuz koyup onları da bize itele…
Tüketici Derneklerimiz ve Avukatlar
Esasen zaten yıllardır K/K elektrik birim fiyatına bindirilmişte haberimiz yokmuş. K/K Enerji Piyasası Denetleme Kurulu’nun talimatıyla 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren açıkça yazılır olmuş. Allah bilir daha bilmediğimiz hangi kalemlerde Katmerli Kazıklar var! Peki, ne yapmalı? Anlı şanlı tüketici derneklerimiz var. Onlar hemen harekete geçmeli ve vatandaşın mağduriyetini giderici davalar açmalı. Hatay Barosu’nun İskenderun’daki avukatları yine vatandaşı bilgilendirmeli, bazı hukuk büroları öncü davalar açarak emsal dava teşkil etme yoluna gidilmelidir. İnternet aracılığıyla konu yaygınlaştırılıp ülke geneline yayılma ve iyi niyetli vatandaşın her ay cezalandırılması gibi haksız, çirkin, adaletsiz sistem sonlandırılmalı, kaçak tüketim yapan vatandaş kendi kaçak tükettiği elektriği kendi ödemelidir.
Yerel Köşe Yazarlarından Rica Ediyorum
Yine kayıp elektriği önlemeye yönelik yatırımlar ilgili şirketlerce yapılmalı ve vatandaşa kayıp elektrik bedeli ödetme cinliğinden, uyanıklığından vazgeçilmelidir. Yerel ve genel medya böylesi bir rezaletin üzerinde durmalı ve yasal elektrik abonelerinin mağduriyetlerine son verilmesi teşvik edilmelidir. Ben yerel anlamda eli kalem tutan hemen her köşe yazarından rica ediyorum. Lütfen bu konuyu işleyin, gündemde tutun, sorgulayın ve bu ayıbın ortadan kaldırılması anlamında kalem oynatın, yorum yapın, program yapın, kısaca ses verin… Birde unutmayın ki siz gazetecilerde birer elektrik abonesi olarak hala K/K yani Kaçak ve Kayıp Elektrik kullanım bedeli ödüyorsunuz…
EDAŞ Yetkilileri Basın Toplantısı Düzenlemeli
Bu arada İskenderun EDAŞ, Hatay EDAŞ mutlaka vatandaşı bilgilendirecek, tatmin edecek net bir açıklamayı, basın toplantısı yoluyla İskenderun’da gerçekleştirmelidir. Vatandaşın gözünün içine baka baka alınan Katmerli Kazık ayıpları ilgili EDAŞ müdürleri ya da yetkililerince vatandaşa açıklanmalıdır. Aboneye, tüketiciye ve vatandaşa böylesi uygulamaları layık görenler biraz da açıklama yapma gibi bir nezaketi, saygıyı göstersinler. K/K ödemesini her ay kuzu kuzu yapan vatandaşın EDAŞ’tan biraz saygı beklemesi en doğal haklarıdır. Hadi açıkla EDAŞ nedir bu K/K Bedeli? Yaptığınız siz yetkililerin içine siniyor mu? Uygulamanız etik mi? Tepkilere neden olan bu uygulamanız aynen devam mı edecek? Açıkla EDAŞ, bekliyoruz…
 


Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş