Skip Navigation Links

Hatsu Genel Kurulu Karıştı

Yılmaz Akpınar'ın Kaleminden ... Hatsu Genel Kurulu Toplantısı Notları

Hatsu Genel Kurulu Karıştı

Gündem   A+a-

Su tarifelerindeki indirim meselesi HATSU genel kurulunda 7 saat konuşuldu. AK Parti grubu, su fiyatı meskenlerde 1 lira 29 kuruş, iş yerlerinde 2 lira olsun diye komisyon kararına evet derken, CHP grubu bu indirime muhalefet şerhi koyarak, şaşırttı! Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise, kanun koyucularından sözetti, tarife yönetmeliğine odaklandı. Bunu yaparken de su tarifelerindeki indirimden kaçındı, meclis üyelerini saatlerce oyaladı, sonra da 'bileşimi kapatıyorum' diyerek, suda indirimi oylatmadan, meclisi terketti.
SKANDAL!
Hatay Büyükşehir Belediyesi meclis oturumu gerçekleşti. Kamuoyunun merakla beklediği su tarifelerinin düşürülmesi konusunda gruplar arasında gergin anlar yaşandı. HATSU kurulunda yapılan görüşmelerde, faturaların aylık okunması oy birliğiyle karara bağlanırken, suda kademe kaldırıldı. Ancak, Ak Parti direnmesine rağmen, suda indirim konusunda Başkan Lütfü Savaş oylamadan kaçındı, suda indirimden kaçındı. Ak partili meclis üyeleri 'bizimle kafa mı buluyorsun' diyerek, tepki gösterdiler.
HATSU genel kurulunda su tarifelerinin düşürülmesi için yapılan görüşmeler yaklaşık 7 saat sürdü. Gündem maddeleri görüşülürken, AK Parti grubu adına konuşan Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, camiler, kiliseler, cemevleri ve havrada, ayrıca okullar, şehit ve gazi aileleri ile durumu iyi olmayan vatandaşlardan su parası alınmaması konusunda önerge verdi. MHP'de, AK Parti grubuna destek verdi.


AK PARTİ DİRENDİ, BAŞKAN SAVAŞ SUDA İNDİRİME YANAŞMADI
Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise konuşmasında, "Bizde destek vermek istiyoruz. Ama plan ve bütçe komisyonuna havale edelim" dedi. Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi ise, "Neden bütçe komisyonuna havale ediyoruz ki? Burada konuşalım, sonuca varalım. CHP istedi diye, böyle birşeyi kabul etmek zorunda değiliz. Önce gündeme alalım" diye konuştu.
Bunun üzerine yapılan oylamada AK Parti gündeme alınması için 'evet' oyu verdi, fakat ilgili önergenin komisyona havalesine 'ret' verdi.
CHP grubu adına konuşan Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha ise konuşmasında, "Gereksiz bir tartışma yaşanıyor. Niye böyle bir tavır sergileniyor, anlamıyorum. Komisyonda 7 üye var. 4'ü AK Partili, ikisi CHP'li ve biri MHP'lidir. Bir sorun alacağını düşünmüyorum. Yoksa CHP olarak bizde destek vermek istiyoruz. 10 gün sonra yeniden gündeme gelmesi neyi değiştirir" diye sordu.


"GEREĞİNİ YAPIN"
Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi ise söz alarak, "Lütfü Başkan seçimlerden önce bizi her yerde şikayet etti. Kendisi sorumlu değilmiş gibi davrandı. Oysa idarenin başı kendisidir. Yüksek su fiyatlarını halka sizler dayattınız. Bizler de AK Parti grubu olarak 7 aydır mücadele veriyoruz. Lütfen gereğini yapın! Bugün ihtiyaç sahiplerine bedelsiz su verseniz, bütçeniz açık mı verecek" diyerek tepki gösterdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise, "Yangından mal kaçırmıyoruz. Demagojiyi bırakalım" dedi.
Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan Yavuz ise, "Su hayattır. Mayıs ayından beridir önergemize cevap vermediniz. Suyu düşürelim. Maddi durumu iyi olmayan insanlarımız mağdur durumda. Neden gereğini yapmıyorsunuz? 7 ay öncede aynı şeyi yaptınız. Sürekli öteliyorsunuz. Pazartesi gündeme alacaksanız, gereğini yapalım" tepkisinde bulundu.
Yapılan konuşmaların ardından, Başkan Lütfü Savaş 17 dakikalık HATSU'nun görüntülü reklamını yaptı. Görüntülerden sonra konuşan Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, "Enkaz edebiyatı yapıyorsunuz. Bu hiç şık değil. İlçelerin borçlarıyla acıtasyon yapıyorsunuz. Oysa siz Antakya Belediye başkanı iken de borcunuz vardı. Biz Payas'ta iş yaptık. Su şebekesi döşedik. İki adet arıtma tesisi konuşlandırdık. Payaslılar kaynak, pınar suyu içiyor. Burada vatandaştan ton başına 4-5 lira para almak hangi vicdana sığar?" dedi.
Bu kez yine sözü Başkan Lütfü Savaş aldı, ilçelerdeki çürümüş şebeke örneklerini gösterdi.


'HATSU VATANDAŞIN CEBİNDEN ELİNİ ÇEKSİN'
Toplantı boyunca borçları ileri sürerek, AK Parti'nin su tarifelerinde indirim yapılmasına yönelik meskenlerde 1 lira 29 kuruş, işyerlerinde ise 2 lira olması hususundaki komisyon raporunu görmezden gelmeye çalışan HBB Başkanı Lütfü Savaş bu kez Payas Belediye Başkanı Bekir Altan'a yüklendi, sanki o dönemde çalışma yapılmadığını ima etmeye çalıştı.
Bunun üzerine tepki gösteren Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, "ben göreve geldiğimde, 99'da 40 kilometre şebeke döşedim. Üstelik dağdaki PKK'ya rağmen yaptık. Oysa 93'te yapılan ihale sonrasında çalışma yoktu. CHP'li dönemde kamu zararı vardı. Ilgililer hakkında da işlem yapıldı. Lütfen doğru konuşun. Benim çalıştığım dönemde halkımızı su sorunundan kurtardık. Üstelik suyu 0.80 kuruştan veriyorduk. Siz de Antakya belediye başkanı iken, 1 liradan veriyordunuz. Bugün ne değişti de, insanları mağdur ediyorsunuz? Hatsu artık elini vatandaşın cebinden çeksin" diyerek tepki gösterdi.
'CHP SUDAKİ İNDİRİME MUHALEFET ŞERHİ KOYDU'
Başkan Bekir Altan konuşmasının devamında, "Seçimlerde sudaki indirimi Ak parti engelliyor diye meydanlara indiniz. Yakışıyor muydu? Oysa bugün görüyoruz ki, bizim meskenlerde 1 lira 29 kuruş ve işyerlerinde 2 lira olsun dediğimiz komisyon raporuna CHP'li iki meclis üyesi muhalefet şerhi koyuyor. Halk sudaki indirimi kimin istemediğini görsün. Bugün suda indirimi istemeyen CHP'dir. Muhalefet şerhi de bunun ispatıdır. Yazıktır günahtır! Vatandaş mağdur, OSB'de tüm fabrikalar mağdur. Böyle mi halkın, iş dünyasının hakkını savunuyorsunuz. Siz bu anlayışla suyla milleti yakıyorsunuz" dedi.


CHP GRUBU "YARGI SONUCUNU BEKLEYELİM"
AK Parti grubu su fiyatları düşsün diye direnmeye devam ederken, CHP grubundan şaşırtan şöyle bir açıklama geldi;
"Biliyorsunuz ki, HATSU su tarifeleri hususunda mahkemeye gitmişti. Yargıya giden bir konu hakkında buradan karar vermek doğru değil. Yeni bir tarife uygulamak doğru değil. Usulde hata var" denilerek, çark ettiler.
Bunun üzerine AK Parti grubundan tepkiler yükseldi. "Su fiyatını düşüreceğinize dair söz verdiniz. Bugün bu karar buradan çıkacak" şeklinde konuştular.
HBB Başkanı Lütfü Savaş ise, "Bizler bilim adamlarından görüş istedik. Suyun maliyeti ortada. Suyu ancak meskenlerde 2 lira 55 kuruşa çekebiliriz. İşyeri ise 6 lira olsun" diye diretti. Bunun için ilgili kanun maddeleriyle konuştuğunu aktardı.
Başkan Lütfü Savaş bunları anlatırken, AK Parti'nin komisyon raporunun oylanmaması için mazeretler ortaya koymaya çalıştı. Ayrıca, Acil eylem planı çerçevesinde destek istedi.
'SABAHA KADAR BEKLERİZ'
AK Parti grubunun tepki göstermesi üzerine, 10 dakika ara verildi.
Yeniden toplantıya geçildiğinde ise Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi söz alarak, "Lütfü başkanım, 7 saattir bekliyoruz. Sürekli birşeyler anlatıyorsunuz. Oysa vatandaş saatlerden sonuç bekliyor. Daha bir rakam bile ortaya koyamadınız. Burada meclis var. Gelin orta yerde buluşalım. Toplantı sabaha kadar da sürse, su fiyatını düşüreceğiz" diye konuştu.
Tarifeler konusunda konuşan HATSU Genel Müdürü İsamettin Çeker, su tarifelerinin yönetmelik gereğince değiştirilemeyeceğini belirtti ve "Kanun koyucu bizden hesap sorar" dedi. Ayrıca, HATSU da giderin artacağını, su patlaklarına müdahale etmekte zorlanacaklarını söyledi. Başkan Lütfü Savaş da, "Birçok ilden örnekler aldık. Her yerde su fiyatı 4.5 lira iken, ne diye Hatay'da 2 lira 55 kuruşa karşı duruyorsunuz? Ben sizden yatırım için bütçe isterken ret verdiniz" dedi.
Başkan Savaş konuştuğu sırada, yanıt veren Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi ise, "Büyükşehir Belediyesi olarak bütçenizi açıklar mısınız? İlçe belediyelerinden aldığınız payları harcasaydınız, herkes memnun kalacaktı" diye sordu. Başkan Savaş ise, "yanıt vermek zorunda değilim" açıklamasında bulundu ve bu işin aceleye getirilmemesini istedi.
Toplantı sonunda, Başkan Savaş "Ben AK Parti'nin teklifini oylamam mümkün değil. Suç işlemek istemiyorum" dedi.
Reyhanlı belediye başkanı Hüseyin Şanverdi "yeter artık, su tarifelerini oylayın" derken, Başkan Lütfü Savaş da "oylatmıyorum" diye direndi.
Netice itibariyle;
Toplantıda suda indirim başka bahara kaldı.
Başkan Savaş bileşimi erteledi.
Payas Belediye Başkanı Bekir Altan da, "suda indirim oluncaya kadar meclisi terketmiyoruz" diyerek tepki gösterdi.

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet