Skip Navigation Links

Hamide Kekeç , Yaşaması İçin Böbrek Bekliyor !

Hatay'ın İskenderun İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Saydam, 'İnsanlarda hastalarının dirilecek hissi var. O yüzden organ bağışına yanaşmıyorlar' dedi.

Hamide Kekeç , Yaşaması İçin Böbrek Bekliyor !

Sağlık   A+a-

3-9 Kasım tarihleri arasında kutlanan Organ Bağışı Haftası nedeniyle Dumlupınar Mahallesi'nde 4 aydır böbrek nakli bekleyen 2 çocuk annesi Hamide Kekeç'e (43) ziyarette bulunan İskenderun İlçe Sağlık Müdürü Dr. Saydam, Türkiye'de beyin ölümü gerçekleşen her üç hastadan sadece birinin organ bağışında bulunduğuna dikkat çekti. Türkiye'de 22 bin hastanın böbrek nakli, 2 bin 250 hastanın karaciğer nakli beklediğini, toplamda ise diyalize giren 60 bin hasta olduğunu söyleyen Saydam, Türkiye'de 151 bin civarında hastanın organ bağışında bulunduğunu, bunların 700'ünün Hatay'da gerçekleştiğini söyledi.
Vatandaşların organ naklinin nasıl gerçekleştiği konusunda yeterince bilgi sahibi olmadığına vurgu yapan Saydam, "İnsanlarda hastalarının dirilecek hissi var. O yüzden organ bağışına yanaşmıyorlar. Belki buna biraz açıklık getirmek lazım. Organ bağışı bir kişinin organlarını diğer hastaya nakil etmek için birinci şartımız hastane ve yoğun bakım ortamında bir ferdin beyin ölümünün gerçekleşmesi gerekmektedir. Yani herhangi bir ölünün organları alınmıyor. Ya da dışarıda herhangi bir hastalık nedeniyle vefat etmiş hastanın organları alınmıyor. Şartımız yoğun bakım şartlarında beyin ölümü gerçekleşmiş sağlıklı bireylerin organları alınıyor. Tabi burada kişinin kendi organını bağışlaması da yeterli değil. Böyle bir olumsuz bir durumda yoğun bakımda olan bağışını yapmış olsa da birey mutlaka yakınlarının onayına da sunuluyor. Onlar eğer onayını verirse ondan sonra o kişinin organları alınıyor" dedi.
Öz dayısının böbrek nakli beklerken vefat ettiğini ve zaman geçtikçe korktuğunu anlatan Hamide Kekeç ise, duyarlı insanların organ bağışında bulunmasını istedi.

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet