Skip Navigation Links

14 Evvel Temmuz Bayramında Hirisi Dağıtıldı

14 Evvel Temmuz Bayramında Hirisi Dağıtımında İzdiham

Gündem   A+a-

14 Evvel Temmuz Bayramında Hirisi Dağıtımında İzdiham
Asırlardır geleneğimiz olan hirisi dağıtımı 11 Evvel Temmuz Sanat ve Kültür Festivalinde gerçekleştirildi. Hirisi dağıtımında 4 büyük kazan pişirilerek halka dağıtıldı.
Bu yıl yapılan 11. “temmuz kültür sanat/festivalinin” her Yıl rumi takvime göre 1 temmuz, miladi takvime göre 14 temmuzda yapılmasının bu coğrafyada anlamı vardır. Evvel, Arapça ‘da bir yada başlangıç anlamına gelir.Genellikle bütün kültürlerde rastlanan doğanın yeniden dirilmesi ile ilgili olan inanç ve bayramların, bölgemize özgü (Antakya,) bir versiyonudur Kaynağı Sümer tanrısı dummuzi olan temmuz, giderek Anadolu’da attis ve adonis’e dönüşmüştür. Bütün bunlar bitkilerin ölen ve yeniden dirilen tanrısıdır. Bu tasarım doğanın son baharda ölüp ilkbaharda yeniden canlanışını simgeler.


Kültürümüz festivaller yapıldıkça asırlar boyu devam eder. Bu sene İlçemizde yapılan 7 günlük Festivalin en anlamlısı Alevilerin asırlardır kutladığı ve bayram saydığı Evvel Temmuz bayramında Hirisi dağıtımıydı. Çünkü örf ve adetlerimizin en kutsal geleneğiydi. Geleneksel hale getirilen Festivalin özü Hıdır Ziyaretinde yapılan Evvel Temmuz bayramıdır. 14 Evvel Temmuz bayramı yapıldıkça geleneğimiz, kültürümüz örf ve adetlerimiz asırlar boyu sürecek. Evvel Temmuz Hirisi dağıtımında emeği geçen başta Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği yöneticilerine, Hirisi yapımında emeği geçen Naim Berrak, Sezer Terhan’e, Semir Berrak, Şemsettin Döner’e ve katkısı olan halkımıza teşekkür ederim. Bir toplumun kültürleri de önemlidir. İnsanlar ne olursa olsun kendi kültürlerini unutmamaları lazım. Festival günlerinde Samandağ sahilleri 8 gün boyunca tam bir bayram havasına büründü. İnsanlar ekonomik sıkıntının verdiği stresi festivalde eğlenerek üzerlerinden attılar. Festivalde havai fişekler, mahahayet (zılgıtlar), hirisi dağıtımı, arapça şarkılar, oyunca, halk oyunları, şairler, aydınlatıcı paneller, yerel sanatçıların türküleri, pinaki turnuvası, halkın gece geç saatlere kadar eğlenmesi, halkımızı aydınlatan ve bilinçlendiren paneller, satranç turnuvaları, şiirler, İlçemize kültür bakımından çok yararlı olan etkinlikler yapıldı. Festivalin bir başka anlamı ise esnaflarımızın yüzünün gülmesiydi. Festivalde herkes kazandı. Bu sene festival diğer senelere göre daha derli toplu oldu. Organize güzeldi. İlk defa elektrik kesilmedi. Festivalde yerel sanatçılara yer verilmesi, bazı panellerin değişik köy ve beldelerde yapılması sevindiriciydi. İlçemiz 4 ayrı inançla kardeşçe, bir arada yaşamın ve hoşgörünün ana yeri olduğunu tüm dünyaya gösterdi. Tek temennim kültürlerimizi yansıtan festivallerin yapılıp gelecek nesillere ve sonsuza kadar sürmesinde. Örf adetlerimiz, gelenek ve göreneklerimizi festivaller yaparak sürdürmemizi sağlayan ve yaptıkları bilgilendirici panellerle halkımızı aydınlatan Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneğini, Samandağ Kalkındırma Derneğini ve tüm katkı yapanları kutluyorum.
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet