Skip Navigation Links

Bayramlaşmak için Türkiye'ye Akın etti

Güvenlik nedeniyle yatılı bayramlaşma iptal edilince Suriyeliler pasaportla giriş yapıp akrabalarını ziyaret etti. 2 gün içinde 5 bin 500 Suriyeli Tür

Gündem   A+a-

 
Güvenlik nedeniyle yatılı bayramlaşma iptal edilince Suriyeliler pasaportla giriş yapıp akrabalarını ziyaret etti. 2 gün içinde 5 bin 500 Suriyeli Türkiye’ye giriş çıkış yaptı

Dışişleri ve İçişleri Bakanlığının Suriye'de yaşanan olaylar nedeniyle yatılı bayramlaşmayı iptal etmesinden sonra Suriyeliler pasaportları ile Türkiye'ye giriş yaptı.
Bu yıl 23.'su planlanan yatılı bayramlaşmanın Suriye'deki olaylar nedeniyle iptal edilmesi üzerine çok sayıda Suriyeli pasaportları ile Türkiye'ye giriş yaptı. Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan 2 günde 5 bin 500 Suriyeli Türkiye'ye giriş çıkış yaptı.
Suriyeliler, Türkiye'deki yakınlarının yanlarına bayramlaşmak için geldiklerini belirterek, "Türkiye'de hem yakınlarımız ile bayramlaşacağız hem de turistik ziyaretlerde bulunacağız. Kurban Bayramı'nda yatılı bayramlaşmanın serbest bırakılmasını istiyoruz. Çünkü Suriye'de çok sayıda kişinin pasaportu yok. Türkiye ile Suriye kardeş, dost, tarihi bağları olan iki ülkedir. Bu nedenle Suriye'den Türkiye'ye sınırdan geçişlerimizde sıkıntı yaşamıyoruz" diye konuştu.
Pasaportları ile geldikleri için süre sınırlaması bulunmayan Suriyelilerin Türkiye'de turist olarak 3 ay kalabildiği öğrenildi. Suriyelilerin Kilis, Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin illerinde bulunan 7 ayrı sınır kapısından bayram süresince Türkiye'ye girişleri sürerken, sınırın iki yakasında pasaportları ile giriş çıkış yapanlar nedeniyle yoğunluk yaşanıyor.

Öte yandan bu sene güvenlik nedeniyle iptal edilen yatılı bayramlaşmadan her yıl yaklaşık 80 bin kişi yararlanıyordu. 2000 yılından önce sınırın iki yakasında bulunan iki ülke vatandaşlarının tel örgülerden birbirlerine hediye atarak bayramlaşması nedeniyle yürek burkan görüntülerin yaşanmaması için sınır illerinin valilileri Suriye'deki mevkidaşları ile temasa geçerek sınırda bayramlaşmayı gerçekleştirdi. Gümrük sahalarında yapılan bayramlaşma uygulaması, daha sonra akrabaların birbirlerine 48 saat konuk olmasını da içermeye başladı. 1921 tarihli Ankara Anlaşması ile Türkiye devleti ve Suriye devleti arasındaki sınırın belirlenmesinden sonra sınırın iki yakasında 22 kez bayramlaşma gerçekleştirildi. Her bayramda Kilis, Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa ile Mardin'e bağlı sınır kapılarından 80 bin kişi 48 saatliğine Suriye'ye veya Türkiye'ye giriş çıkış yapıyor.


Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet