Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

“Göz tansiyonu körlüğe neden olabilir”

Göz tansiyonu olarak bilinen ‘Glokom’ hastalığı hakkında bilgiler veren Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Merih Gül,

“Göz tansiyonu körlüğe neden olabilir”

Sağlık   A+a-

 40 yaş üstü kişilerde glokom hastalığı ihtimalinin arttığını, özellikle ailesinde göz tansiyonu hastalığı olan kişilerde bu riskin daha fazla olduğunu belirterek, hastalığın tedavi edilmediğinde göz sinirinde hasar yaparak kalıcı görme kaybına neden olabileceğini söyledi.
“Göz tansiyonu körlüğe neden olabilir”
Hiçbir belirti vermeyen göz tansiyonun körlüğe neden olabilen bir hastalık olduğunu ve körlük nedeni olarak dünyada ikinci sırada glokomun yer aldığını ifade eden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Merih Gül, “Glokom; optik sinirin, yani görüntüleri gözden beyine taşıyan sinirin bir hastalığıdır. Optik sinir, çok sayıda sinir lifinin bir araya gelmesi ile oluşur. Optik sinir liflerinde hasar olduğu zaman, görme alanında kör noktalar oluşur. Bu kör noktalar genellikle erken teşhis edilemez. Optik sinirin büyük kısmı hasar gördüğünde konulan teşhis ise çok geçtir. Optik sinirin tamamı hasar gördüğünde ise, körlük meydana gelir. Glokomdan meydana gelebilecek optik sinir hasarı ve körlüğün önlenebilmesi için, glokomun erken teşhis ve tedavisi kritik rol oynar. Erken tedavi ile glokom kaynaklı görme kaybı önlenebilir” açıklamasında bulundu.
 
“Glokomu saptamak için ayrıntılı göz muayenesi şart”
Göz sağlığı için, düzenli göz muayenesinin önemini vurgulayan Op. Dr. Merih Gül, “Düzenli göz muayeneleri, glokomun saptanması için en iyi yöntemdir. Sadece göz tansiyonunuzun ölçülmesi, glokom olup olmadığının saptanması için yeterli değildir. Glokomu saptamanın kesin olan tek yolu, ayrıntılı göz muayenesi yapmaktır. Çünkü glokom nedeniyle gözde gerçekleşen hasar, geri döndürülemez. Glokom, siz hiç farkında olmadan da ilerleyebileceği için, zaman zaman tedavinizde düzenlemeler yapmak gerekli olabilmektedir” dedi.
 
“Doktorunuza danışmadan ilaçlarınızı kesmeyiniz”
Glokomun genellikle, her gün kullanılan göz damlaları ile kontrol edildiğini belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Merih Gül, “Göz damlaları, lazer cerrahisi ve cerrahi girişimler, daha ileri kayıp meydana gelmesini önlemek için uygulanır. Bazı durumlarda, ağızdan tedavi de uygulanmaktadır. Hiçbir zaman göz doktorunuza danışmadan ilaçlarınızı değiştirmeyiniz veya ilaç kullanmayı kesmeyiniz. Elinizdeki ilaçlar az kaldı ise, ilaçlar bitmeden önce mutlaka göz doktorunuza tekrar kontrole gidiniz” uyarısında bulundu.
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar