Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

'Esnafı Vergiden Muaf Tut, Daha Fazla Vergi Topla'

Küçük esnafın vergiden muaf tutulması gerektiği yönündeki projesini bir kez de Payas Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi Genel Kurulu'nda dillendiren Ali

Gündem   A+a-

Küçük esnafın vergiden muaf tutulması gerektiği yönündeki projesini bir kez de Payas Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi Genel Kurulu’nda dillendiren Ali Oğuz:

“Esnafı Vergiden Muaf Tut, Daha Fazla Vergi Topla”

Payas Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi. Genel kurula damgasını vuran sözleri Kooperatif Başkanı Ali Oğuz söylerken, uzun yıllardır esnafa yönelik yapılmamış ve daha önce basında yer alan yine Ali Oğuz’un projesi tüm esnaflar tarafından alkışlandı.
Küçük esnafın vergiden muaf tutulması ve bu şekilde devlete daha fazla vergi geliri sağlamaya yönelik proje, küçük esnafın tüm alış verişlerini faturalandırarak, kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına almayı ve bu şekilde devletin küçük esnaftan topladığı paranın 10 katı kadar bir geliri devletin kasasına koymayı hedefliyor.
Halk Bankası’nın uygulamalarını da eleştiren Ali Oğuz, kredi talebinde bulunan esnafın skorlanmasının büyük bir yanlış olduğunu ve skorlanması gerekenin, esnafa kefil olan kredi kefalet kooperatifleri olduğuna dikkat çekti ve esnafın işini zorlaştıracak her türlü hareketten kaçınılması gerektiğini söyledi ve ekledi:


“2010 yılının hesabını genel kurulumuza tek tek veriyoruz. Bu yıl da artık sloganımız haline gelen “ Esnaf Kefalet Kooperatifi esnafımızın arkasında kale gibi durmaya devam edecektir.” İlkemiz doğrultusunda esnaf ve sanatkarlarımıza hizmete devam ettik. Ancak birçok sıkıntılarımız da tabi ki oldu. Ama biz, bizi; kim, niye seçti sorusunu da her zaman aklımızın bir köşesinde tutarak sorunlarımızın üstesinden geldik.
Bizim misyonumuz zor durumda olan esnafımızı ayakta tutabilmek için finansman sağlamaktır. Oysa iş ortağımız Halk Bankası her ne kadar bir devlet kuruluşu olsa bile kar amacı güden bir şirkettir. Halk Bankası Basel 2 kriterlerini Türkiye’de ilk uygulayan banka idi. Şimdi Avrupa Birliğinde Basel 3 kriterleri tartışılmaktadır. Halk Bankası Basel 3 kriterlerinin denemesini Türkiye esnafı üzerinde yapar gibi bir izlenim vermektedir. Israrla söylüyoruz ki bizler Esnaf Kefalet Kooperatifleriyiz. Bizim muhataplarımızın çoğunlukla kredi için bankaya giremeyen insanlardır. Misyonumuz, zor durumda ki esnafı ayakta tutmaktır. Banka şimdi bizi ve esnafımızı kredibilite yönünden skorlamaktadır. Hem bizi hem de esnafımızı skorlamaktadır. Oysa bizim bildiğimiz Esnaf Kefalet ortaklarına değil, büyük firmalara yani Esnaf Kefalete ihtiyacı olmayan firmalara skorlama yapılır. Bunu söylediğimizde bize çağdaş bankacılık böyle olur diyorlar. Aslında çağdaş yaşamak elbette gereklidir. Ama önce bizim esnafımızın yaşama koşullarının da çağdaş hale getirilmesi lazımdır. Aslında Halk Bankası kooperatifin durumunu gözden geçirsin. Yani bizi skorlasın ama bizim kefil olmak istediğim esnafımızı skorlamasın. Yani bıraksınlar biz de gücümüz oranını da misyonumuzu yerine getirelim. Esnafımızı koruyalım, kollayalım.
Esnaf ve sanatkarlar olarak ekonomik şartların sırtımıza yüklediği yükün altında eziliyoruz. Vergimizi ve bağ-kur primlerimizi çoğu zaman devletimizin veresiye defterine yazdırmak zorunda kalıyoruz. Bu yükü kaldıramıyoruz. Neticede biz devletin sırtına yük oluyoruz. Devlet bizi kurtarsın. Bizden vergi almasın. Biz de gelen toptancılardan bütün faturalarımızı alalım. Bun a karşılık bağ-kur primlerimize geçmişte uygulanan vergi iadesi benzeri bir sistemle katkıda bulunsun. Böylece biz esnaflar da topladığımız faturalarla kayıt dışı ekonominin kökünü kazıyalım. Haksız kazanç sağlayanların kazancının vergilendirilmesini sağlayalım. Biz zaten devletin veresiye defterine borç yazdırmak zorunda kaldığımız için önerdiğimiz bu sistemden devletin herhangi bir kaybı olmayacağı gibi belki yıllık 20 milyar lira geliri olacaktır.


 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş