Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Kılıçdaroğlu Mardinliler'le Bir Araya Geldi

Adana'daki Mardinliler Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı'nın (MARDAV) 20. Geleneksel Gecesi, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)

Kılıçdaroğlu Mardinliler'le Bir Araya Geldi

Gündem   A+a-

Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılımıyla gerçekleştirildi.
Seyhan Okteli'nde yapılan gecenin açılış konuşmasını MARDAV Başkanı Osman Göktekin yaptı. Göktekin, vakıfları ile bilgiler aktararak konuşmasına başladı. Mardinlilerin geçinemedikleri memleketlerinden, Adana'nın bereketli topraklarına geldiklerini hatırlatan Göktekin, Adana'nın misafirperver insanlarıyla kısa sürede kaynaşıp çeşitli meslek kollarında çalışmaya başladıklarını anlattı. Göktekin, "Adana'daki Mardinliler memleketlerinde geçinemedikleri için bereketli toprakları olan Adana'ya yerleştiler. Yanlarında sermayeleri yoktu. Tek sermayeleri cesaretleriydi. Adananın misafirperver insanları ile kaynaşan hemşehrilerimiz birçok sektörde şuan iş sahibi oldular" dedi.
"YABANCI DİLLER FAKÜLTESİ KURULUYOR"
Vakıflarının 21 yıldan bu yana faaliyetlerini aralıksız sürdürdüğünü dile getiren Göktekin, "21 yıldır faaliyet gösteren vakfımıza emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. MARDAV ilk kurulduğunda 10 öğrenciye burs, 70 kişiye yardım paketi vermiştir. Şuan 1550 öğrenciye burs ve yardıma muhtaç ailelere yüklü miktarda ramazan paketi veriyor. Geçen Ağustos ayında Nusaybin'de bir fakülte yapılması kararı çıktı. Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Profesör Ahmet Ağır Akçay'ı aradım. Bu fakültenin Osman Göktekin Yabancı Diller Fakültesi ismini taşıyacağı müjdesini bana verdi. Burada yapılan bir MARDAV Vakıf binamız var. 1220 metre kareye oturtulmuş bir binamız bu. Küçük rutuşları kaldı. Kısa zamanda inşallah bitireceğiz" şeklinde konuştu. Göktekin, gecede kendilerini yalnız bırakmayan herkese teşekkürlerini sundu.
"1976 YILINDA MARDİNLE TANIŞTIM"
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Mardinli vatandaşlara hitaben bir konuşma yaptı. Mardin ile kendisinin ilk olarak 1976 yılında bir fabrikayı incelemek için görevlendirildiğinde tanıştığını belirten Kılıçdaroğlu, "Mardin'i ne zamandan beri tanıyorum. 1976 yılında Mardin'e ilk gidişim. Genç bir maliyeci olarak Mardin Çimento Fabrikası'nın yatırım incelemesini yapmak için gitmiştim. Mardin'e gittiğimde daha önce Ankara, İstanbul, Rize'yi görmüştüm ama Mardin'i gördüğümde gerçek bir açık hava müzesi ile karşı karşıya geldiğimi anladım. Olağanüstü güzel bir zenginliği var., Yine olağan üstü zengin bir kültüre sahip. Farklı inançlardaki insanların bir araya gelip yüz yıllardır ortak yaşamasına tanık oldum. Anladım ki bizim ülkemiz gerçektende kültürüyle, doğasıyla dünyanın en güzel ülkelerinden birisi" diye konuştu.
"ÖĞRENCİLERE BURS VERİYOR"
MARDAV'ın öğrencilere burs verdiğini öğrendiğini ve bundan çok memnun olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "MARDAV'ın bir başka özelliği benim öğrendiğim, arkadaşlarımın bana anlattıkları öğrencilere burs vermesi. Geçen hafta yurt dışındaydım. Türk işçileriyle bir araya geldik. Onlara dedim ki sizden sadece ama sadece bir isteğim var. Çocuklarınızı okutun iyi bir okula gönderin. Eğer çocuklarınızı okutursanız onlara dünyan en büyük mirasını bırakmış olursunuz. Hazır servet vermek hiçbir anlam taşımıyor ama onları okutursak iyi bir imkan sağlarsak onlar gerçekten daha güzel bir yaşam standartını yakalamış oluyorlar. MARDAV'ın bini aşkın öğrenciye burs vermesi gerçekten hepimizin övünç duyması gereken bir olay. Bu açıdan MARDAV yöneticilerine yürekten teşekkürlerimi sunuyorum. Çocuklarımızın daha iyi okumaları açısından kıt kanaat da olsa sağlıyorlar. Ama öyle anlaşılıyor ki MARDAV'ın görevi sadece öyle öğrencilere burs vermekle sınırlı kalmıyor" dedi.
"VAKIF ÜNİVERSİTESİ PROJELERİ ÇOK ÖNEMLİ"
Mardav'ın Vakıf üniversitesi kurma projeleri hakkında da görüşlerini anlatan Kılıçdaroğlu, "Az önce başkan bir vakıf üniversitesi gerçekleştirmek istediklerini söyledi. Bu talebin hayata geçmesi çok ama çok önemli. Mardin kültürünü yaşatmak geleneklerini yaşatmak, mutfağını tarihini, zenginliğini yaşatmak bizim grevimiz ama bizden daha çok Mardinlilerin görevi. Ama Mardinlilerle gurur duymamız gereken bir başka olay daha var. Mardinli köyünü terk etti, ilini terk etti, ilçesini terk etti ama Mardin'i unutmadı. Dedi ki; Mardin'in suyunu içtim, ekmeğini yedim, havasını tene, teneffüs ettim. Benim Mardinlilere karşı bir gönül borcum var, o borcumu yerine getireceğim. Bu akşam burada bulunan bütün Mardinliler aslında Mardin'e karşı gönül borçlarını yerine getiriyorlar. Emek harcıyorlar Mardin'e katkı yapıyorlar bundan daha güzel bir şey olamaz" ifadelerini kullandı.
"FARKLILIKLAR ZENGİNLİĞİMİZDİR"
Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü;
"Biliyorum politikacıların politika yapmalarına alışkınsınız. Ben bu akşam burada politika yapmayacağım. Yapmak da istemiyorum. Çünkü Mardin'in zengin kültürünün tanığı oldum, yaşadım mutfağını biliyorum, inancı biliyorum. Etnik kimliğini biliyorum yaşadım. Sizden sadece bir isteğim var. Eğer birisi gelip size, etnik kimlik üzerinden siyaset yapıyorsa sakın ona güvenmeyin arkadaşlar. Birisi size gelip inanç üzerinden siyaset yapıyorsa ona da güvenmeyin. Çünkü Allah'ın yarattığı varlık insandır. İnsanın kimliğiyle ve etnik yapısıyla vardır. Türkiye'nin en büyük özelliği bunlara sahip olmasıdır. Farklılıkları zenginlik olarak kabul ettiğiniz zaman göreceksiniz, Türkiye çok daha güzel bir Türkiye olacak. Mardin'den gelip Adana'ya yerleşip Mardin'i unutmamışlar. Mardinle, Mardinlilerle hepimizin gurur duyması lazım."
GÜMÜŞ İŞLEMELİ FİNCAN TAKIMI
Konuşmanın ardından MARDAV Başkanı Osman Göktekin, Midyat el işi gümüş işlemeli kahve takımını CHP Lideri'ne hediye etti. Daha sonra Osman Göktekin ve Kılıçdaroğlu, Mardin'le ilgili kısa anılarını anlattı. Ardından Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin ve Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan'a birer plaket takdim edildi.
Plaket töreninin ardından Seyhan Belediyesi halk oyunları ekibi folklor gösterisi gerçekleşti. Daha sonra ise çeşitli yerel sanatçılar sahne alarak geceye katılanlara unutulmaz anlar yaşattı. Gecenin sonlarına doğru ise Mardinliler halaylar çekerek dolasıya eğlendi.
Geceye CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanısıra HDP Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Adana Milletvekili Fatmagül Demet Sarı, Adana Milletvekili M Şükrü Erdinç, Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin ve Adana'da yaşayan Mardinli muhtarlar ile Adana, Mersin, İskenderun başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen Mardinliler ve Mardinli öğrenciler katıldı.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş