Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü Etkinliği

Üniversiteve İlkokul öğrencileri Osmaniye Belediyesi Hayvan barınağı'nı ziyaret etti

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü Etkinliği

Yaşam   A+a-

Çukurova Üniversitesi Ceyhan Veteriner Fakültesi birinci sınıf öğrencileri ile Doğa Koleji İlkokul öğrencileri, "4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü" dolayısıyla Osmaniye Belediyesi Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'ni ziyaret etti.
Veteriner Hekim Bünyamin Akın organizasyonunda gerçekleştirilen programa, Ceyhan Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Çelik, 6 öğretim görevlisi ve 40 öğrenci katıldı. Çok sayıda ilkokul öğrencilerinin de katıldığı etkinlikte, Osmaniye Belediyesi Veteriner Hekimi Zeki Kaya, öğrencilere barınaktaki çalışmalar hakkında bilgiler aktardı. Kaya, 1800'lü yıllarda hayvanları korumayla ilgili dernekler kurulduğunu belirterek, "Osmanlı döneminde ise ilk dernek 1908 yılında kuruldu. Dünya genelinde kurulan hayvanları koruma dernekleri bir araya gelerek 1931 yılında Hollanda da bir araya gelerek 4 Ekim gününü Hayvanları Koruma Günü olarak ilan etmişlerdir. Hayvanlar hepimizin dostudur" dedi.
Hayvanlara barınakta nasıl bakıldığı ve rehabilite edildiği konusunda da bilgiler veren Zeki Kaya, "Belediyemiz sahipsiz hayvanları burada geçici barınak sağlamakta. Sahipsiz hayvanlar bulundukları ortamdan alınarak burada öncelikle kulak küpesi yapılır, aşılanır eğer parazitleri varsa parazit aşıları yapılır. Daha sonra da hayvanların daha çok üremesini engellemek için kısırlaşmaları yapılır ve tekrar alındıkları ortama bırakılır. Önemli olan bir nokta da biz burada hayvanları sahiplendirmekteyiz. Hayvan sahibi olmak isteyenler buraya gelerek istedikleri kedi köpeği alarak sahiplenmekteler" diye konuştu. Çocuklara yönelik de kısa bir konuşma yapan Kaya, "Bir köpek gördüğünüzde kuyruk sallıyorsa, bu size dost olduğunu gösteriyordur. Böyle bir durumda elimizi uzatıp onu seveceğiz. Ama bir köpek hırlıyorsa ondan uzak duracağız, ani hareket yapmayacağız ve taş atmayacağız. Köpek açsa mutlu olamaz onun da beslenmeye sevgiye ihtiyaçları vardır. Onun için de hayvanları sevip iyi yaklaşımlarda bulunmayız" diye bilgi verdi.
Ziyarete katılan Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü Osmaniye Şube Müdürü Nuri Yılmaz ise şunları söyledi: "1600'lü yıllarda Avrupa'nın göbeğinde Fransa'da insanlar kedileri toplayıp çuvallarla yakıp, bunu da festival havasında kutlamışlar. Bizim atalarımız ise o zamanlarda göçmen kuşları ve sokak hayvanlarının bakımları ve beslenmeleri için vakıflar kurmuşlar. Aynı zamanda 1587 yılında 3. Murat, yük hayvanlarına fazla yük yüklenmemesi için ferman yazmış ve daha sonra da Cuma günleri ise çalıştırılmasını yasaklamış. Bu şekilde bilinçli bir atalarımız olan bilinçli bir toplumuz."
Programa katılan Osmaniye Belediye Başkan Yardımcısı Sehavet Arslankurt da belediye olarak barınağın geliştirilmesi için her türlü çalışmayı yaptıklarını söyledi.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar