Skip Navigation Links

Çocuğunuzu Okula Hazırlayın

Acıbadem Adana Hastanesi Psikoloğu Meriç Mavi,özellikle ilkokula başlayan çocukları psikolojik olarak rahatlatmadan zorla okul ortamına

Çocuğunuzu Okula Hazırlayın

Sağlık   A+a-

sokmanın uzun süreli travmaları beraberinde getirebileceğini söyledi.
Psikolog Meriç Mavi, ailelerin de en az çocuklar kadar bilinçlendirilmesinin önemli olduğuna dikkat çekerek, "Ebeveynlerin aralarında bir fikir uyumu olmaması, çocukların duygu durumlarında iniş çıkışlara neden olabiliyor. Örneğin annenin bir bilgisi baba tarafından benimsenmez ve aksi bir davranış sergilerse sonucunda çocukların aklı karışabiliyor. Bu yüzden ebeveynlerin çocukları hakkında görüşme yapmaları için birbirlerine özel vakit ayırmaları gerekiyor" dedi.
Çocuk okula gitmek istemiyorsa ebeveynlerinin bu duruma derhal müdahale etmesi gerektiğini belirten Mavi, "Bu gibi bir durum yaşanması halinde olumsuz düşüncelerin üzerinde durmaktansa yapıcı cümlelerle çocuk eğitime açık hale getirilmeli. Onu motive edecek huzurlu bir ortam yaratılmalı ve okula gitmesi için teşvik edilmeli" diye konuştu.
"OKULA BAŞLAMADAN ÖNCE PROVA YAPIN"
Günümüz teknolojisi ile çocukların her türlü bilgiye yetişkinlerden bile önce erişebildiğinin altını çizen Mavi, "Çocukların okul hakkında merak ettikleri soruların yanıtları anne babalar tarafından mümkün olduğunca uygulamalı anlatılmalı. Korkuyu önlemek için okula kayıt sırasında okuldaki ortak alanlar da gezdirilmeli, varsa sosyal aktiviteler izlettirilip tanıtılmalı. Çocuklar, ebeveynleri yanlarında iken okula karşı olan endişelerini daha kolay yenebilirler" şeklinde konuştu.
Çocukların okul hakkında endişe oluşturacak konuşmalardan, korkutma, yargılama, şiddet ve baskıdan uzak tutulması gerektiğini ifade eden Mavi, "Evde sürekli okul konusu konuşulmamalı. Okul hakkında düşüncelerini sorup, onun okulda neler öğrenebileceği ve yeni arkadaşlar edinebileceği konusunda bilgilendirdikten sonra bir süre düşünmesi için zaman vermek doğru bir adım olacaktır" dedi.
"KAYGILARINIZI HİSSETTİRMEYİN"
Ebeveynlerin çocuklarına yardımcı olamadıkları yönünde endişelere kapılıp sürekli okuldan bahsetmelerinin hatalı olduğunu belirten Psikolog Meriç Mavi, şöyle devam etti:
"Ebeveynler kendi streslerini çocuklarına yansıtmamalı. Bu çocuğun çok daha olumsuz etkilenmesine neden olur. Unutulmasın ki, çocuklar okula başlamadan önce ve başladıkları ilk birkaç gün ebeveynlerini dikkatlice gözlemler."
Anne ve baba ne kadar gergin ise çocuğun da bir o kadar stres yüklü olacağına dikkat çeken Mavi, çocukların okulun ilk günlerinde ailelerinin desteğini hissetmelerinin çok önemli olduğunu belirtti. Mavi, ebeveynlerin çocuklarını okula götürürken rahatlamaları için yapacakları kısa bir konuşmanın onların ilk günlerini atlatmalarında yardımcı olacağını kaydetti.
"YANINDAYIZ MESAJINI VERİN"
Psikolog Meriç Mavi, şu önerilerde bulundu:
"Okula başlamadan önceki gün çocukların kıyafetleri odasına konulmalı ve çantasına kırtasiye malzemeleri yerleştirilmeli. Okulda yeni arkadaşlarıyla oyunlar oynayıp, yeni bilgiler öğreneceği için uykusuz kalmaması gerektiği anlatılmalı, erken bir saatte yatması için teşvik edilmeli. Okul sabahı son kez yanından ayrılırken 'yanında olmamı istediğinde ben burada olacağım' mesajı vermek de adaptasyon sürecini kolaylaştıran önemli bir adım."
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet