Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Limonun Ateşini Hasat Düşürdü

Yaz aylarında zam şampiyonluğunu kimseye kaptırmayan limonun ateşi hasatla birlikte düştü

Limonun Ateşini Hasat Düşürdü

Yaşam   A+a-

Ağustos ayı başında kilo fiyatı 8 lirayı gören limonu Eylül ayı ortasında çiftçi 1 liradan tüccara vermeye başladı.
Türkiye limon üretimin yüzde 65'ini tek başına karşılayan limon diyarı Mersin'in Erdemli ilçesinde mayer cinsi limon hasadı başladı. Çiçeklenme döneminde başlayan trips zararlısı dolayısıyla rekolte bu yıl beklenenin çok altında. Düşük rekolte dolayısıyla çiftçinin fiyat beklentisi ise yüksek. Üreticiler kilosu 80 kuruş ile 1 lira aralığındaki fiyatla yapılan ilk hasatla birlikte sezona umutlu başladı.
Hasat dolayısıyla çiftçilere hayırlı olsun dileklerinde bulunan Erdemli Ziraat Odası Başkanı Ahmet Öger, hava koşulları ve trips denen zararlı sebebiyle bu yıl rekoltenin düştüğüne dikkat çekerek, fiyat beklentisinin yüksek olduğunu belirtti.
Öger, "Erdemli geçmiş yıllarda 500 bin ton limon üretimi gerçekleştirirken bu yıl beklentimiz 350 bin ton civarında. Trips denen zararlıdan dolayı üretimimiz düştü. Dolayısıyla beklentimiz fiyat olarak yüksek" dedi.
Dikenli Lamas cinsi limonun fiyatının diğerlerine nazaran daha yüksek olacağını ifade eden Öger, "Şu an fiyat 80 kuruş, 1 lira aralığında. Dikenli limon hasadına başladığımızda fiyat olarak 1 lira 20 kuruş, 1 lira 40 kuruş aralığında beklentimiz var. Tonaj çok düşük" diye konuştu.
Kendisine yaz aylarında limonun ateşinin çok yüksek olduğunun hatırlatılması üzerine Öger, "İlk hasatla birlikte limonun ateşi de düşer. Yeni hasat başladığı için yatak limonun yani depodaki limonun fiyatı da düşer. Daldaki meyve daha sulu ve tazedir" dedi.
Limon üreticisi çiftçi Hakan Hayta ise, "Limonumuz şu an 1 liradan iç piyasada müşterisini buluyor. Mayer cinsi limonumuzun ilk hasadını yapmış bulunmaktayız. Mayer limon hasadı birkaç gün daha devam edecek. Ardından enterdonat limonlarımız yetişiyor, bayram sonrası onların kesimine başlanacak. Dikenli ve aydın limonların hasadıyla devam edecek. Hava koşullarından dolayı verim geçen yıla göre eksik. Hayırlısı diyelim" şeklinde konuştu.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş