Skip Navigation Links

Şehit Cenazesindeki Pankart TBMM'de

Türk Eğitim Sen Hatay 2 Nolu Şube Başkanı Ahmet Akça, Şehit Cenazesindeki Pankartın Meclis Gündemine Taşındığını belirterek,

Gündem   A+a-


Şehit Cenazesindeki Pankart TBMM’de

Türk Eğitim Sen Hatay 2 Nolu Şube Başkanı Ahmet Akça, Şehit Cenazesindeki Pankartın Meclis Gündemine Taşındığını belirterek,
“Hatay/Dörtyollu Şehit Ayhan SAY’ın cenazesinde taşınan pankart nedeniyle soruşturma açılıp ceza verilmesi Meclis Gündemine taşındı” dedi.
MHP Hatay Milletvekili Süleyman Turan Çirkin’in TBMM Gündemine taşıdığı pankart olayıyla ilgili kamuoyunu bilgilendiren Türk Eğitim Sen Hatay 2 No’lu Şube Başkanı Ahmet Akça, soru önergesinin Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu tarafından yazılı olarak yanıtlanmasının istendiğini söyledi.

İşte Soru Önergesi;
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Nimet ÇUBUKÇU tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. 03.01.2011
Süleyman Turan ÇİRKİN
Hatay MİLLETVEKİLİ
Türk Eğitim Sen Dörtyol İlçe temsilcisi Yaşar GÜRAKAN; Hatay/Dörtyollu şehit Ayhan SAY’ın cenazesinde taşımış olduğu “Rahmetli Mustafa Pehlivanoğlu için sahte gözyaşı dökenler şehidimiz Ayhan Say için timsah gözyaşı dökecek mi?” pankartı ile sendikacı kimliği gereği olarak bazı konulardaki istismarı dile getirmeye çalışmış, pankart muhtevası hiçbir şekilde suç unsuru içermediğinden güvenlik güçleri tarafından pankarta müdahale edilmemiştir. Tören sırasında devlet memuruna yakışmayan hiçbir hareket içersine girmemiştir.
Türk Eğitim Sen Dörtyol İlçe temsilcisi Yaşar GÜRAKAN Devlet Memuru olmasının yanı sıra 4688 sayılı Memur Sendikaları Yasası kapsamında Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen Genel Merkez Delegesi, Türk Eğitim Sen Hatay 2 Nolu Şube Sekreteri ve Türk Eğitim Sen Dörtyol Temsilcisidir. Bu kapsamdaki yetkileri Uluslararası Sözleşmeler, 4688 Sayılı Yasa ve Başbakanlık Genelgeleri ile koruma altında olmasına rağmen, Dörtyol İlçe Milli Eğitim Müdürü tarafından hiçbir suç unsuru olmadan cezalandırılmıştır.
Dörtyol İlçe Milli Eğitim Müdürü sadece şahsına ait kanaat neticesi herhangi bir somut veri açıklamadan, mantıklı bir gerekçe dahi ileri sürmeden sendika temsilcisinin savunmasını yeterli bulmayarak; pankart üzerinde kullanılan “Rahmetli Mustafa Pehlivanoğlu için sahte gözyaşı dökenler şehidimiz Ayhan Say için timsah gözyaşı dökecek mi?” yazısını; devlet memuru vakarına yakışmayacak bir davranış olarak kabul etmiş, konu hakkında ceza verilmemesine karar veren muhakkik raporuna ve Sendika temsilcisinin taşıdığı pankartta başbakana hakaret unsuru olmamasına, Özel Ceza Yasaları, Türk Ceza Yasası ve 657 Sayılı Yasa kapsamında suç olabilecek her hangi bir unsur bulunmamasına rağmen cezalandırmıştır.
Buna göre;
1-Söz konusu cezanın tebliğinde 657 sayılı yasanın 125/A-a hükmünden bahsedilmektedir. Dayanak olarak gösterilen bu hüküm "Verilen emir ve görevlerin tam ve zamanında yapılmasında, görev mahallinde kurumlarca belirlenen usul ve esasların yerine getirilmesinde, görevle İlgili resmi belge, araç ve gereçlerin korunması, kullanılması ve bakımında kayıtsızlık göstermek veya düzensiz davranmak," şeklindir. Bu maddenin pankart üzerinde kullanılan “Rahmetli Mustafa Pehlivanoğlu için sahte gözyaşı dökenler şehidimiz Ayhan Say için timsah gözyaşı dökecek mi?” yazısı ile ilişkilendirilmesi mümkün müdür?
2- “Rahmetli Mustafa Pehlivanoğlu için sahte gözyaşı dökenler şehidimiz Ayhan Say için timsah gözyaşı dökecek mi?” pankartını taşımak devlet memuru vakarına yakışmayacak bir davranış mıdır?
3-Soruşturmayı yapan muhakkik’in “suç unsuru yoktur” diyerek rapor tanzim etmesine rağmen, İlçe Milli Eğitim Müdürünün sadece şahsına ait kanaat neticesi herhangi bir somut veri açıklamadan, sendika temsilcisinin savunmasını yeterli bulmayarak ceza verme yetkisini bulunmakta mıdır?
3-“Vakar” kelimesi Türk Dil Kurumuna göre "ağırbaşlılık" anlamına gelmektedir. Şehit cenazesi gibi toplumsal bir olayda suç unsuru içermeyen afiş taşımak ağır başlılığı ortadan kaldıran bir davranış mıdır?
4-Sendika temsilcisine yapılan bu muamele sendikacılığı pasifize etme çabası mıdır?
5- Sendika temsilcisinin cezalandırılmasına neden olan ihbar; imzasız ve isimsiz olarak "Başbakanımıza hakaret edildi" ibareleri ile yapılmıştır. Bu tür ihbarlarda Dilekçe ve Bilgi Edinme Hakkının kullanılmasına ilişkin 200412 sayılı Başbakanlık Genelgesinin 1. maddesindeki “Ad, soyad ve adres bulunmayan, imza taşımayan, belli bir konu içermeyen, ya da yargı mercilerinin görevine giren konularla ilgili dilekçeler cevaplandırılmayacaktır. Ancak, bu unsurları ihtiva etmemekle birlikte, başvurulara olayla ilgili inandırıcı mahiyette bilgi ve belgeler eklenmiş veya somut nitelikte bilgi, bulgu ya da olaylara dayanılıyor ise, bu hususlar ihbar kabul edilerek idarece işlem yapılabilir” hükümleri uygulanması gerekirken dilekçe işleme konularak ceza verilmiştir. Pankart dışında Şehit cenazesine katılan tüm mülkü ve devlet erkânının ve güvenlik güçlerinin gözü önünde sadece pankart taşımanın dışında olayla ilgili inandırıcı mahiyette hangi bilgi ve belgeler eklenmiştir?
6-2010/2 Sayılı Başbakanlık Genelgesinin 2. maddesi; “Sendika ve konfederasyon il ve ilçe temsilcileri ile sendika şubesi, sendika ve konfederasyon yöneticilerinin yürütmekte oldukları sendikal faaliyetler kapsamında yapacakları basın açıklamaları, disiplin soruşturmasına konu yapılmayacaktır” hükümleri ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 10. ve 11. maddelerinde açıkça yer alan Sendikaların baskı grubu olmaları nedeni ile toplumsal konularda da açıklama yapabilirler hükümlerine rağmen Türk Eğitim Sen Dörtyol İlçe temsilcisi Yaşar GÜRAKAN hakkında neden soruşturma açılarak ceza verilmiştir?


 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet