Skip Navigation Links

Uzun Evliliğin Sırrı 'Katmer'

Gaziantep'in meşhur katmercilerinden Zekeriya Usta'nın oğlu Mehmet Özsimitçi,uzun evliliğin sırrı olarak katmeri işaret etti

Uzun Evliliğin Sırrı 'Katmer'

Yaşam   A+a-

Gaziantep'te genellikle sabahları kahvaltı niyetine yenilen bol kaymak ve fıstık içli katmer denince akla, hemen katmerci Zekeriya Usta geliyor. Gaziantep geleneklerine göre damat ve gelin, düğün gecesinin sabahı katmer ile kahvaltı yapıyor. Kız ve erkek evine, damadın sağdıçları tarafından katmer götürülüyor. Gaziantep'in meşhur katmercisi Zekeriya Usta'nın oğlu Mehmet Özsimitçi, katmeri genelde sabahları tükettiklerini ve buradaki amaçlarının sabah kahvaltısını pek fazla uzatmadan vatandaşa sunduklarını belirtti. Özsimitçi, vatandaşın hemen kahvaltı yaptıktan sonra işe gitmesi gerektiğini söyleyerek, "Katmer hem enerjik hem de kısa sürede olduğu için vatandaş bunu tercih ediyorlar. Orta ateşte 10-12 dakikada pişiriliyor. Fırında piştikten sonra hem tadına bakacağız, hem de sütle beraber yiyeceğiz" diye konuştu.
"AMERİKAYA KADAR GÖNDERDİK"
Katmeri Amerika'ya kadar gönderdiklerini ve götürdüklerini anlatan Özsimitçi, amaçlarının Gaziantep şehrinin kazanması, fuar ve festivallerle Gaziantep'e turist çekmek olduğunu dile getirdi. Özsimitçi, katmerin doyumsuz bir lezzet olduğuna vurgu yaparak, "Katmeri gelen arkadaşlarımıza, dostlarımıza, müşterilerimize tavsiye ediyoruz, Gaziantep yöremizin bu tadını tatsınlar. Bizim yöremizin adetlerinden biri, düğün gecesi gelinle damada götürüyorlar. Burada ki amaç da, evliliklerinin ağız tadı bozulmadan, bir ömür boyu devam etsin diyerek, illaki ilk lokmayı burada yiyecekler" şeklinde konuştu.
Özsimitçi, 135 yıldır bu mesleği yaptıklarını hatırlatarak, "Katmer çok müthiş bir şey. Süper enerjisi, süper kuvveti olan bir mamul diyoruz. Bu Gaziantep'e has bir üründür. Biz 135 seneden beridir bu işi yapıyoruz. 4. kuşaktan devam ediyoruz. Katmerin yanında süt ilave ediyoruz. Katmeri çatalla değil, elle yiyoruz" ifadelerini kullandı.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
Sag-Blok-Reklam
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet