Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Mısırda Fiyat Gecikti,Çiftçi Zarar Etti

Çukurova'da hasadı yoğun biçimde sürmesine rağmen mısır fiyatlarının henüz açıklanamaması üreticinin zarar etmesine yol açtı

Mısırda Fiyat Gecikti,Çiftçi Zarar Etti

Ekonomi   A+a-

Çukurova'nın en büyük ovalarından birisi olan Yüreğir'in Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) fiyatları açıklamaması üzerine üreticinin hasat ettiği mısırı geçen yılki değerinin altında satmak zorunda kaldığını belirterek, "TMO çiftçinin daha fazla zarar etmemesi için bir an önce alım fiyatlarını açıklamalıdır" dedi.
Geçen yıl 68 kuruş olarak açıklanan mısır fiyatlarının bu yıl hasat sezonunun ortalarına gelinmesine rağmen halen ilan edilmediğine dikkat çeken Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, "TMO'nun fiyat açıklamaması yüzünden çiftçimiz şu an hasat ettiği mısırı geçen yıldan daha ucuz olarak 64-65 kuruştan tüccara satmaktadır. Geçen yıldan bu yana girdi maliyetlerindeki artışı göz önüne alırsak çiftçimizin zarar ettiği ortadadır. Sezon boyunca, masraf edip emek harcayan ve hasat sonunda haklı olarak emeğinin karşılığını almak isteyen çiftçimiz, ne yazık ki elindeki ürünü düşük fiyatla satmak zorunda kalıp mağdur olmaktadır. TMO'nun daha fazla mağduriyete meydan vermemesi için bir an önce alım fiyatını açıklaması gerekir" dedi.
"ODA OLARAK UYARMIŞTIK"
Mısır taban fiyatlarının hasat öncesi açıklanması gerektiğini kaydeden Doğan, Ziraat Odası olarak bu konuda uyarı görevlerini yaptıklarını hatırlatarak, "Biz Ziraat Odası olarak Temmuz ayında bir açıklama yaparak, mısır sezonunun yaklaştığına dikkat çektik ve TMO'dan fiyatları bir an önce ilan etmesini istedik. Ancak bu fiyatlar açıklanmadı. Artık daha fazla geç kalınmadan fiyatlar ilan edilmelidir" ifadelerini kullandı.
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan, mısır hasadında biçerdöver fiyatlarını açıkladıklarını da kaydetti. Dekar başına düz biçimin 20 TL, kırıcılı (rotarkatarlı) biçimin ise 21 TL olarak belirlendiğini kaydeden Mehmet Akın Doğan şöyle dedi:
"Aslında biçerdöver fiyatları her yıl alım fiyatı açıklandıktan sonra ilan edilir. Ancak sezonun ortalarına gelmemize rağmen alım fiyatı ilan edilmeyince üreticimizin mağdur olmaması için biçerdöver fiyatlarını ilan ettik."
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş