Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Silifke'de Orman Köylülerine Sertifikaları Verildi

Ceviz fidanı sahasına fidan dikim yapan Silifke ve Erdemli Köylülerine sertifikaları törenle verildi

Silifke'de Orman Köylülerine Sertifikaları Verildi

Gündem   A+a-

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü organizesinde Erdemli Evdilek ve Silifke Kocaoluk köylülerinde ceviz fidanı sahasına fidan dikim yapan köylülere sertifikaları törenle verildi.
Törene, Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca, Silifke Orman İşletme Müdürü Mustafa Arslan, AK Parti Mersin Milletvekili Yılmaz Tezcan, Siyasi Parti temsilcileri, Orman İşletme şefleri ve çalışanları, muhtarlar ve çok sayıda köylü katıldı.
Törende konuşan AK Parti Mersin Milletvekili Yılmaz Tezcan, Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetinin bakanlıkları içerisinde en başarılılarından birisinin Orman ve Su İşleri Bakanlığı olduğunu belirterek, "Biz öyle güzel bir geçmiş medeniyetten geliyoruz ki, Orta Asya'dan Anadolu'ya gelene kadar yollarda kervansaraylar, hastaneler, hamamlar, yollar yapmışız, medeniyetler kurmuşuz ecdadın torunları olmaktan gurur duyuyoruz. Özellikle bu çevrede gelir getirici ceviz ağıcı fidan dikimi ile ilgili toprak dağıtımı alakalı Mersin Orman Bölge Müdürlüğümüzün çalışmaları oluyor. Gelir getirici eylem planı çok güzel bir proje, bu projelerde emeği geçen katkısı olan insanları tebrik ediyorum" dedi.
Ceviz ağaçlandırmaları sahalarının çoğaltılmasına büyük önem verdiklerini belirten Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca, "Bakanlığımızın ceviz eylem planı, harnup eylem planı, defne eylem planı gibi 27 adet eylem planı var, bunlardaki amaç köylülere gelir getirici faydalar sağlamak. Evdilek köyünde dikim faaliyetlerimiz oldu. Bugün de Evdilek ve Kocaoluk köylülerimize sertifika dağıtarak vatandaşlarımıza dağıttık. Bu konuda çalışmalarımız diğer köylerimizde de devam etmekte ama en yoğun çalışmamız buralarda da olmaktadır. Daha önce kura ile belirlediğimiz Evdilek ve Kocaoluk köylülerimize hak sahiplerine sertifika verdik. Özellikle Mersin Orman Bölge Müdürlüğünde Ceviz Ağaçlandırmaları sahalarının çoğaltılmasına büyük önem veriyoruz, çalışmalarımız aralıksız sürüyor" dedi.
EKİLEN CEVİZLER VATANDAŞLARA DAĞITILACAK
Ekilen cevizleri vatandaşlara dağıttıklarını belirten Silifke Orman İşletme Müdürü Mustafa Arslan ise, ülkemizin cevizin anavatanı olduğuna dikkat çekerek Dünya üzerinde cevizin üretiminin yaklaşık yüzde altısının Türkiye'den karşılandığını kaydetti. Buna rağmen Türkiye'nin net olarak ithalatçı bir konumda olduğunu belirten Arslan şöyle devam etti:
"Ülkemizdeki ceviz üretimi tüketimimizi karşılayamıyor. Dışarıdan 2012 yılında 106 milyon dolarlık, 2013 yılında ise 142 milyon dolarlık ithalat yapmışız. Hem diyoruz ki Anadolu cevizin anavatanı, hem de ne acıdır ki dışarıdan ceviz almaktadır. Bu tabloyu gördükten sonra Orman ve Su İşleri Bakanlığımız tersine çevirmek üzere 2012 yılında Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanlığı ile bir protokol yaptı. Orman alanlarını ceviz üretimine açarak, orman köylüsünü kalkındırmak, kırsal kalkındırmayı ateşlemek üzere bu protokol oluşturuldu. Bu protokol çerçevesinde Orman Bakanlığımız 2012 ve 2016 yılları arasında ceviz eylem planı oluşturuldu. Bu eylem planı çerçevesinde ormanda beş milyon adet ceviz fidanı dikimi planlanmaktadır. Bu kapsamda Mersin Orman Bölge Müdürlüğümüz, işletme müdürlüklerine ceviz eylem planı yapıldıktan sonra, Silifke Orman İşletme Müdürlüğü olarak çalışmalarımızı özellikle Evdilek köyünde yoğunlaştırdık. Ceviz fidan ekimi yapılarak ekilen cevizleri vatandaşlarımıza dağıtıyoruz. Bu konuda çalışmalarımız diğer köylerimizde de devam etmekte ama en yoğun çalışmamız burada olmaktadır" dedi.
Konuşmalardan sonra hak sahiplerine sertifika dağıtım töreni yapıldı.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar