Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Fıstık Üreticisi Zor Durumda

Fıstık üreticileri,geçen yıla oranla düşüşte olan fiyat nedeniyle zor durumda olduklarını belirtti

Fıstık Üreticisi Zor Durumda

Ekonomi   A+a-

Fıstık üreticileri, geçen yıla oranla düşüşte olan fiyat nedeniyle zor durumda olduklarını belirtti.
GATEM Esnaf ve Sanayicileri Birliği Başkanı Enver Bal, "istikrarsızlığa bağlı olarak da insanlar doları bozdurup fıstık almaktan uzak duruyor" dedi.
Gaziantep'te fıstık fiyatlarından şikayetçi olan üreticiler, geçen yıla oranla fıstık fiyatlarının düştüğünü, bu yüzden üretim yapamadıklarını belirtti. Fıstık fiyatlarının düşmesini hükümetin kurulamamasına bağlayan üreticiler, "Her sene fıstığa bakacak imkanımız yok. Fıstık para etse her zaman bakarız her zaman da verimini alırız" ifadelerini kullandılar.
"İNSANLAR DOLARI BOZDURUP FISTIK ALMAKTAN UZAK DURUYORLAR"
Bugün itibari ile kırmızı yaş fıstığın gelmeye başladığını ve tüccarların da kırmızı yaş fıstık almaya başladığını belirten GATEM Esnaf ve Sanayicileri Birliği Başkanı Enver Bal, "Adana, Mersin ve Hatay gibi illerden gelen vatandaşlar perakende satış yapan arkadaşlarımızdan almaya başladılar. Fıstık fiyatları, bu sene şuan için, tuzlu fıstık için alınan fiyatlar, 9,5-10 TL arası tatmalık fıstık yani seyyar satıcıların satmış oldukları fıstıklarda, 10 lira ile 12 TL arasında işlem görüyor. Son günlerini yaşamakta olan yaş boz fıstıkta 6 buçuk ile 7 TL arasında işlem görüyor. Bu senenin rekortmeni olarak da 160 ton civarları olarak düşünülmektedir. Ama şöyle bir şey var ki, fıstık fiyatları beklentilerinin biraz altında işlem görmesinin sebebi, Türkiye'deki hükümetin kurulamaması ve istikrarsızlığa bağlı olarak da insanlar, doları bozdurup fıstık almaktan uzak duruyor. Buda gösteriyor ki fıstık fiyatları üretici bazında zarar. Bunun yanı sıra, fıstık fiyatlarının bu kadar düşmüş olmasının nedeni, baklavacılarımızı halı hazırda bu fiyatların iki katına gittiği zamanların fiyatına halen baklava satmaktadırlar. E şimdi fiyatlar yükseldi diye ülkeyi ayağa kaldıran insanlar, e şimdi fıstık fiyatları geçen yıla oranla kırmızı kabuk fıstık 20-25 arasında giderken şu anda 15-17 TL'ye düşmüşken bir tane Allah'ın kulu da çıksın desin ki o zaman bu fiyatlar düştü diye çalışma içerisinde bulunsun. Çünkü hükümetin kurulaması sebebinden dolayı insanların Dolar'dan Euro'dan çıkmaması nedeniyle bugün fiyatlar düşüncelerin çok çok altında gitmektedir. Kırmızı kabuklu yaş fıstık şu an piyasada 15-17 TL işlem görürken geçen sene 24 ile 27 TL arasında işlem görmekteydi. Boz fıstık ise geçen yıl 10,5 civarı giderken şu anda 7 TL'ye gidiyor" ifadelerine yer verdi.
"ANTEP FISTIĞI BÖYLE Mİ OLMALIYDI"
Antep fıstığının çok değerli olması gerektiğini ifade eden Üretici Durdu Bozdemir ise "Kabak çekirdeği Antep fıstığından daha yüksek .Antep fıstığı böyle mi olmalıydı? Antep fıstığı dünyada lezzet olarak görüntü olarak bir tanedir. En azından fiyatlar 20 TL olmalı ki üreticiyi kurtarsın. Her sene verim alamıyoruz. Her sene fıstığa bakacak imkanımız yok. Fıstık para etse her zaman bakarız her zaman da verimini alırız yani" şeklinde konuştu.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar