Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

1 Yaş Altı Çocuklarda Boğulma Nedenleri

Uzmanlar,1 yaş altındaki bebeklerin ölüm nedenleri arasında 5'nci sırada 'yabancı cisim yutmanın geldiğini,çocukların en çok oyuncak ve kuruyemiş yutt

1 Yaş Altı Çocuklarda Boğulma Nedenleri

Sağlık   A+a-

Uzmanlar, 1 yaş altındaki bebeklerin ölüm nedenleri arasında 5'nci sırada 'yabancı cisim yutmanın geldiğini, çocukların en çok oyuncak ve kuruyemiş yuttuğunu belirtti.
Bebekler ve çocukların yabancı cisim yutarak solunumlarının durması, anne-babaların en büyük korkularından biri. İstatistiklere göre 1 yaş altındaki çocuklarda ölüm nedenleri arasında 'yabancı cisim yutma sonucu solunum durması', 5'inci sırada yer alıyor. En çok yutulanlar ise oyuncak ve kuruyemiş.
Medical Park Tarsus Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Cemal Parlakgümüş, çocukları bu tehlikeden korumanın yolunun 'kısıtlamak' değil, tehlikeli cisimleri çocuktan uzaklaştırmak olduğunu söyledi. Küçük çocukların, merak nedeniyle her türlü yabancı cismi ağızlarına götürmeye ve yutmaya eğilimli olduğunu kaydeden Op. Dr. Parlakgümüş, özellikle 1 ile 2 yaş arası çocuklarda yabancı cisim yutma ve buna bağlı solunum sorunlarının sık olduğunu belirtti. Solunum yollarına kaçan yabancı cisimler arasında en sık saptananların çekirdek, fındık, fıstık gibi kuru yemişler, kuru üzüm, çiğnenmemiş besin artıkları ve oyuncak parçaları olduğunu belirten Op. Dr. Parlakgümüş, "Bu tür besinler ile küçük parçalı oyuncaklar ve cisimler 3 yaşın altındaki çocuklara verilmemelidir" dedi. Solunum sistemine kaçan yabancı cisimler ani solunum sıkıntısının, morarma ve öksürme ile kendini gösterdiğini kaydeden Op. Dr. Cemal Parlakgümüş, "Bu durumda saniyeler içinde çocuk kaybedilebilir; acil servise ulaşıncaya kadar hızlı bir şekilde ağız içi parmakla kontrol edilip cisim çıkartılmaya çalışılmalı, çocuk ayaklarından baş aşağı tutulup sırtına elle vurularak cismin çıkartılmasına yardımcı olunmalı ve solunum durması söz konusuysa ağızdan ağza yapay solunuma başlanılmalıdır" diye konuştu.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar