Skip Navigation Links

Mersin Serbest Bölgesi'nde Kontrol Krizi

Mersin Serbest Bölgesi'nden ihraç edilen ürünlerin,Tırlara yüklendikten sonra çıkış kapısında yeniden indirilerek kontrol edilmek istenmesi krize ned

Mersin Serbest Bölgesi'nde Kontrol Krizi

Gündem   A+a-

Mersin Serbest Bölgesi'nden ihraç edilen ürünlerin, Tırlara yüklendikten sonra çıkış kapısında yeniden indirilerek kontrol edilmek istenmesi krize neden oldu. Uygulamayı protesto eden nakliyeciler, Tırlarla kapıyı kapatarak bölgeye giriş ve çıkışı durdurdu.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nca dün hayata geçirilen kapıda kontrol uygulaması, bugün Mersin Serbest Bölgesi'nde faaliyet gösteren firma sahipleri ve nakliyecilerin tepkisine neden oldu. Uygulamayı protesto eden nakliyeciler, Tırlarla kapıyı kapatarak bölgeye giriş ve çıkışı durdurdu. Tırcıların eylemi nedeniyle Mersin Serbest Bölge girişinde ve içerisinde yüzlerce araçlık Tır kuyruğu oluştu. Gümrük kontrol noktasında toplanan firma sahipleri, ihracatçılar ve nakliyeciler, uygulamaya tepkilerini dile getirdiler.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nca Mersin Serbest Bölgesi'ne özel olarak hayata geçirilen yeni uygulamanın, ihraç edilecek ürünlerin Serbest Bölge içerisinden tırlara yüklenirken ya gümrük memuru gözetiminde yüklenmesini ya da yüklenen ürünlerin kapıda Tırlardan indirilerek kamera sistemi ile kontrol edildikten sonra yeniden Tırlara yüklenmesini öngördüğü ifade edildi.
Nakliyeciler ise bu durumun bir yandan iş ve zaman kaybına yol açacağını ileri sürerken bir yandan da ürünlerin bozulmasına yol açacağını savundular. Uygulamayı bir süre önce Mersin'de yaşanan kırmızı et kaçakçılığı olayına bağlayan firma sahipleri ve nakliyeciler, bir kişinin hatasının bedelini tüm sektörün ödemek zorunda bırakıldığını öne sürerken, x-ray cihazlarının ne işe yaradığını sordular.
Mersin Serbest Bölgesi'nde peynir ihracatçısı Mustafa Canol, uygulama başlamadan önce bölgeden günlük ortala 600 civarında Tırın çıkış yaptığını ifade ederek, "Uygulamayla birlikte bu rakam 15 Tıra düştü. Bugün de 6 tır ancak çıkış yapabildi. Zaten bir terör ortamı var, şimdi de bu durum ortaya çıktı. Böyle bir durum dünyanın hiçbir yerinde görülmemiştir. Resmen kendi ayağımıza sıkıyoruz. Ortadoğu'ya ihracat yapıyoruz ama şu durumda bunu yapamıyoruz. Ortadoğu'nun tamamına peynir satıyorum, ama şimdi sattırmıyorlar. 'Durmayın ihracata devam edin' diyorlar ama kendileri ihracatı baltalıyor" dedi.
Nakliyecilerin eylemi sürerken, Mersin Serbest Bölgesi'ne giriş ve çıkışlar ise tamamen durmuş vaziyette.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet