Skip Navigation Links

İskenderun Cem evine kavuşuyor

İskenderun Belediyesi, 2.500 metrekarelik iki ayrı arsayı, cem evi ve kültür kompleks yapımı için dernek yöneticilerine teslim etti

Gündem   A+a-

 

İskenderun Cem evine kavuşuyor
İskenderun Belediyesi, 2.500 metrekarelik iki ayrı arsayı, cem evi ve kültür kompleks yapımı için dernek yöneticilerine teslim etti
Hacı Bektaş Veli Kültürü Vakfı İskenderun Şubesi ile Alevi Kültür Derneği İskenderun Şubesi, Mustafa Kemal Mahallesi'ndeki arsaya ‘kırklar meydanı’ diye anılan bir cem evi, okuma, sergi salonları, tiyatro ve konferans salonu, çok amaçlı toplantı salonu, derslikler, sema ve folklor eğitimin çalışılacağı alanlar, morg, cenaze yıkama yeri ile kültürel ve sosyal faaliyet alanları yapacak.

Arsa teslim töreninde konuşan İskenderun Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek, tarihi bir günde, yıllarca özlenen, beklenen bu günü ve iki bayram sevincinin bir arada yaşandığını ifade etti. Alevi kültürünün 'eline, diline, beline sahip çık' sözünün, çok beğendiği bir deyiş olduğunu anlatan Civelek, “Düşünmekten, özgürlükten korkmayacağız. Çünkü ancak özgür ülkelerde üretim olur. O ülkelerin insanları uygarlığa katkı verir. Bu nedenle her zaman düşünce ve ifade özgürlüğümüzü ortaya koyacağız. Biz bu zenginliğimizi her yerde söyleyeceğiz, bu tesislerin yapımına da hep birlikte katkı sunacağız” dedi. Demokratik sistem içerisinde herkesin inancını en güzel şekilde yaşama ve ifade etme anlayışı bulunduğunu belirten İskenderun Kaymakamı Ali İhsan Su da, “İskenderun'da her kültürün iklim değerlerini birlikte yaşatıyoruz. Tarihten gelen; Mevlana, Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre'nin buluşmasını, bundan sonra da birlik ve beraberlik içerisinde devam edecektir” diye konuştu.

Dünyanın ihtiyaç duyduğu birlikteliğin yörede yaşandığını anlatan Hatay Milletvekili Abdülaziz Yazar ise yöredeki farklı kültür ve inanç zenginliğini yaşatma kararlılığını sürdüreceklerini söyledi. Yazar, “Dünya böyle kurulmuş, tanrı öyle yaratmıştır. Yaşadığımız bu güzelliği hep birlikte sonsuza kadar yaşatmalıyız” dedi.
insanının faklı kültür ve inançtan olsa da cenazelerde birlikte ağlayıp, düğünlerde birlikte oynadıklarını anımsatan Hatay Milletvekili Orhan Karasayar “Bizim bu özelliğimizi, güzelliğimizi yıllarca bozmak isteyenler oldu. Ama buna izin vermedik, vermeyeceğiz de. Bizler enerjimizi birlikteliğe harcayıp, bunu ülkenin daha çok kalkınması, güçlenmesi, gelişmesi için, demokrasiyi oturup, hukukun egemen olması için harcadığımızda, hiçbir sorunumuz da kalmayacaktır” dedi.
AKAD Başkanı Nihat Yenmiş “Bu arsaların verilmesi, ülkemizdeki alevi açılımının nasıl şekillenmesi gerektiğinin somut bir örneğini yaşıyoruz. Ülkemizdeki Alevilerin sorunları, eğer Sünni kardeşlerimiz tarafından dillendirilse, somut adımlar atılırsa, bu tablo ülkemizin her yerinde yaşanacaktır. Demokrasi için her fikrin, her düşüncenin ve inancın kendini ifade edebilmesi gerekir. Böyle bir Türkiye diliyoruz” diye konuştu. Hacı Bektaşi Veli Kültürü Vakfı İskenderun Şubesi ile Alevi Kültür Derneği İskenderun Şubesi adına konuşan Kemal Soysüren “Biz burada Anadolu'yu yaşatacağız. Anadolu'da birçok uygarlık geldi geçti. Ama onların halkları kaldı. Biz bir halının motifleri, desenleriyiz. Bu motifler, desenler tek başına bir şey değildir. Bir halı olursa anlam kazanır. Eğer bu motifler, desenler halıdan ayrılırsa, ancak paspas olur. Artık zaman ağlama, sızlanma ve şikayet etme zamanı değil. Kültürüne sahip çıkma zamanıdır.
Soysüren, “Bizler, tarihten bu yana etnik olarak Türk'üyle, Kürt'üyle, Laz'ıyla, Ermeni'siyle, Gürcü'süyle, Arap'ıyla inanç olarak da, alevisi, sünnisi, şafisi, hristiyanı ve her türlü inançla hep birlikte yaşadık, yaşamaya da devam edeceğiz. Bizler başka inançları sorgulamadık, sorgulamayacağız da. Çünkü inançlar dogmatiktir, sorgulanamaz. Bizler, cumhuriyetten, demokrasiden, ülkenin bölünmez bütünlüğünden, hukukun üstünlüğünden, eşitlikten, halkların kardeşliğinden yana olduk, olmaya da devam edeceğiz. Bu güzel vatanda kardeşçe, eşit vatandaş olarak yaşamak istiyoruz” dedi.
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet