Skip Navigation Links

MKÜ 'Her Evi Bir Atölye'Ye Dönüştürüyor

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder açılış konuşmasında: 'Proje kapsamında ilimizde, hem dezavantajlı gruba istihdam temin edilebilmesi,

Gündem   A+a-

Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörlüğü Güzel Sanatlar Fakültesi, Marka Kent Derneği, Antakya Öğretmen Evi ve ASO Müdürlüğü ortaklığında, Hatay Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü iştirakiyle hazırlanan ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) tarafından desteklenen “Her Ev Bir Atölye” konulu proje tanıtım toplantısı Antakya Kültür Merkezi’nde yapıldı.

DOĞAKA Genel Sekreteri Erdoğan Serdengeçti yaptığı açılış konuşmasında, proje faaliyetlerinden bahsederek proje üretmek için özellikle başvurdukları teknik destek faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Bu kapsamda 87 kuruluşlarında Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye coğrafyasında kent yöneticiliğinden proje hazırlama eğitimine kadar bir dizi kurs verdiklerini ifade etti. Bu kursların faydalarına değinen Serdengeçti, bu faaliyetlerin asıl öneminin Avrupa Birliği’ne, KOSGEP’e, TÜBİTAK’A sunmak olduğunu sözlerine ekledi.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder açılış konuşmasında: “Proje kapsamında ilimizde, hem dezavantajlı gruba istihdam temin edilebilmesi, hem de ilimiz genelinde turizme katkısı olması açısından el sanatlarından “taş-mozaik” “ney” “cimem” ve “gar (defne) sabunu” alanlarında dezavantajlı grubun eğitilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu grubun bahsi geçen el sanatlarını kendi yaşam alanlarında icra etmesinin, hem kişi açısından hem de söz konusu sanatın verimliliği açısından önemli bir aşama olacağını düşünüyorum. Yapılacak tanıtım faaliyetleri, etkinlikler, verilecek uygulamalı eğitimler ve proje bitiminden sonra Üniversitemiz Rektörlüğü bünyesinde kurmayı tasarladığımız “Geleneksel El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi” il genelinde el sanatlarına olan ilginin artmasını sağlayacaktır. Üniversitemiz, ilimizde genç, kadın ve engelli istihdamının desteklenmesi, insan kaynaklarının mesleki eğitim yoluyla geliştirilmesi gibi programları kapsamında birçok projeye destek vermektedir. Bunlardan “5000 Kadına Kemik Okulu” projesi, Genç İstihdamının Desteklenmesi Hibe Programı kapsamında “Reyhanlılı Gençler Lojistik Sektörüne Hazırlanıyor” projesi, İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyon Programı Kız Çocuklarının Okullaştırılmasının Artırılması Hibe Programı olarak düzenlenen “Okulumu Terk Etmem Geleceğimden Vazgeçmem!” adlı projesi, “Ana- Baba Okulu” adlı kursu, “Su altı Teknolojisi” bölümü, “8. Sanat Mutfak Mesleki Eğitim Projesi” “Engelli Bireyler Danışma ve Koordinasyon Biriminin” oluşturulması, “Eğitim Her Engeli Aşar” kampanyası gibi Üniversitemiz bünyesinde paydaş kuruluşlarımızla birlikte yürüttüğümüz birçok sosyal sorumluluk projeleri, ilimizde istihdam sorunu yaşayan gençlerimizin, kadınlarımızın ve engellilerimizin ülkenin ekonomik ve sosyal gelişimine katkıda bulunarak onlara istihdam olanağı sağlamaktadır.” dedi.

Proje tanıtımında proje ortağı olan Markakent Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Vali Yardımcısı Şahin Bayhan, Markakent Derneği’nin amacının ilimizi markalaştırmak olduğunu ifade ederek ilimizdeki marka olmaya aday yerlerden ve özelliklerinden bahsetti. En az 4 dilde Hatay’ı anlatacak bir internet sitesi kurmayı hedeflediklerini dile getirdi. Fonksiyonel olan derneklerinde “Her Ev Bir Atölye” projesine ortak olarak ilk faaliyetlerini gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Proje koordinatörü Mustafa Kemal Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Haydar Çoruh, programın genel hedefinin, kadın, çocuk ve engellilerin sosyal refah düzeyinin yükseltilmesi suretiyle, insan kaynağına yapılan yatırımın arttırılması olduğunu ifade etti. Projenin genel amacının da projede yer alan “Mozaik”, “Hasır Tabak”, “Ney” ve “Defne Sabunu” gibi el sanatlarının imalat ve işletme imkânlarının geliştirilmesi için bir ön tanıtım faaliyeti gerçekleştirerek; uygulamalı eğitim ve kermes gibi etkinlikler yapılmasını planlamak olarak altını çizdi. Bir diğer amacın ise Hatay genelinde üretilmekte olan ürünlerde hijyen ve ambalajlama alışkanlığı kazandırarak, bundan sonraki projelere öncü rol oynaması olduğunu ekledi. Proje ile ilgili ayrıntılı olarak şu şekilde bilgi verdi: “Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından 49.988 TL ile desteklenen proje, bütçe itibariyle oldukça küçük olmakla beraber, hedefleri büyük bir projedir. Proje 14 Mart 2011 tarihinde başlamış olup, bir aylık kuruluş aşamasından sonra eğitim programına 25 Nisan 2011 tarihinde başlanacaktır. Antakya Öğretmen Evi ve ASO Müdürlüğü’ne ait Silahlı Kuvvetler Caddesi 21 numaradaki Türk El Sanatları Merkezi binasında sürdürülecek olan proje 14 Ağustos 2011 tarihinde bitirilecek olup, kursun akabinde kursiyerlere sertifika verilecektir.” Projeden beklenen sonuçları da ekleyerek konuşmasını tamamladı.

Üfleme cam sanatçısı ve Rölyef cam üreticisi Diş Hekimi Şadi Asfuroğlu, mesleki anlamda projenin önemini cam sanatının görsel sunumuyla pekiştirdi.

Programın sonunda Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder projede emeği geçenlere çiçek takdim etti.

Programa Markakent Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Vali Yardımcısı Şahin Bayhan, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, İl Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç, DOĞAKA Genel Sekreteri Erdoğan Serdengeçti katıldı.

 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet