Skip Navigation Links

Adana'da Kedi Ve Köpekler Kısırlaştırılıyor

Merkezi Adana'da bulunan Kimsesiz Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği (KİHAYKO),hayvanseverlerin sokaklarda beslediği ve baktığı 30 kedi ve köpeği kıs

Adana'da Kedi Ve Köpekler Kısırlaştırılıyor

Yaşam   A+a-

Merkezi Adana'da bulunan Kimsesiz Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği (KİHAYKO), hayvanseverlerin sokaklarda beslediği ve baktığı 30 kedi ve köpeği kısırlaştırdı.
KİHAYKO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yıldırım, sokaklarda yaşayan sahipsiz hayvanların sayısının hızla arttığını ve buna yönelik önlemler alınmazsa, ciddi sıkıntılar yaşanacağı uyarısında bulundu.
Tek çözümün kısırlaştırma olduğunu belirten Yıldırım, "5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile yaşamları güvence altına alınan sahipsiz sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ve tedavisinden belediyeler sorumludur. Ancak belediyelerin büyük bir çoğunluğu bu yasal yükümlülükleri yerine getirmekten kaçınıyor. Kalıcı ve akılcı çözümler yerine; hızla çoğalan sokak hayvanlarını başka belediyelerin sınırları içerisine, dağ başlarına, çöplüklere atarak; ya da itlaf ederek çözüm bulmaya çalışıyor. Yasal ve vicdani açıdan bunu kabul etmek mümkün değil" dedi.
Sivil toplum kuruluşu olarak böyle bir yükümlülük olmasına rağmen, belediyelere örnek olması açısından Adana'da bir kısırlaştırma seferberliğini gönüllülük esası çevresinde başlattıklarını ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:
"Yapılan bilimsel araştırmalara göre bir çift kediden 10 yılın sonunda ortalama 12 bin rakamlarında bir kedi ordusu meydana geliyor. Bunların üremesine engel olunmadığı sürece önüne geçilmesi mümkün olmayan rakamlarda kedi ve köpek doğumları meydana gelecektir. Bu doğumlarla hızla çoğalan sokak hayvanı nüfusu ciddi bir tehdit ve toplumsal sorun olarak karşımıza çıkıyor. Sokaklarda açlıkla boğuşan ve yeteri derecede beslenmeyen ve tedavi görmeyen bu hayvanlar; insan sağlığına zararlı ciddi hastalık riskini de ortaya çıkarıyor. Belediyelerin mutlaka sokak hayvanları için kısırlaştırma seferberliği yapmasını öneriyoruz. KİHAYKO olarak bu çözüm sürecinde örnek bir çalışma başlattık; bunun tüm illerde yaygınlaşacağını umut ediyoruz."
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet