Skip Navigation Links

Şehir İçi Enerji Nakil Hatları Toprak Altına Alınıyor

Dörtyol Çağdaş Ve Modern Bir Kent Olma Yolunda Emin Adımlarla İlerliyor

Gündem   A+a-



Dörtyol Çağdaş Ve Modern Bir Kent Olma Yolunda Emin Adımlarla İlerliyor
 
Şehirlerin gelişmişlik kıstası o şehirde yaşayan insan sayısıyla orantılı değildir. Nüfus yoğunluğu şehirlerin gelişmesini tetikleyen öğelerden biri olsa da, şehirdeki yapılaşmada modernlik ve mimari, bunun yanı sıra doğalgaz, elektrik ve telefon hatlarının toprak altına alınması, yağmur suyu deşarjı ve kanalizasyon gibi şehirlere kent kimliği kazandıran özellikler şehirlerin kasaba mı, kent mi olduğunun ölçüsüdür.
Şehrimizde bir yanda doğalgaz hattı döşenirken, bir yandan da enerji nakil hatlarının toprak altına alınması çalışmaları başladı.
Dörtyol Tedaş İşletme Başmühendisliği tarafından hazırlanan teklif ve rapor doğrultusunda birinci etap trafoların güçlendirilmesi, yenilenmesi, sayısının arttırılması ve direklerin bakım onarımının yapılması işi, ikinci etapta şehir merkezindeki enerji nakil hatlarının toprak altına alınması İl Tedaş Müdürlüğü’nün girişimleriyle hayata geçirildi. Proje 2010 başı itibariyle ihaleye çıktı. İhaleyi Zirve Mühendislik aldı. Şehir merkezindeki görüntü kirliliğine ve enerji kaybına son vermek amacıyla yapılan bu çalışmalarla birlikte 2000 Kw yani 2 Nw güç artırımı da yapılmış oldu.
Geçtiğimiz yıl planlanarak bu yıl içerisinde çalışmalarına başlanan şehir merkezindeki enerji nakil hatlarının toprak altına alınma-sı çalışması yaklaşık bir haftadır sürmekte. Yüklenici firma bir taraftan kazı çalışmalarını yaparken diğer taraftan kabloların toprak altına döşenmesiyle birlikte bozulan kaldırım onarımlarını da seri bir şekilde tamamlayarak vatandaşlarımızın mağdur olmamaları açısından büyük bir özen göstermekte. Ayrıca Çaylı, Ocaklı ve şehir merkezindeki beton direklerin değiştirilmesi ve trafoların güçlendirilmesi çalışmalarının da yapıldığı kaydedilirken şehrin muhtelif alanlarında ihtiyaç duyulan yerlere 5 adet yeni trafonun da yerleştirildiği açıklandı. Yılbaşından itibaren yapılmaya başlayan çalışmalar bu gün itibariye kabloların döşenmesiyle birlikte ikinci etapta son aşamaya gelmiş durumda. Trafoların yerleştirilmesi için 380 bin TL harcama yapılmış olduğu kaydedilirken, kabloların yeraltına çekilmesi işlemleri içinse ikince etap olarak 300 bin TL ödenek ayrılmış olduğu ifade edildi. İlçedeki enerji kaybının büyük bölümünün havai hatlardan kaynaklandığını belirten yetkililer, enerji nakil hatlarının toprak altına alınmasıyla ilçedeki enerji kaybının önüne geçildiği gibi kesintilerinde azalacağı belirtildi. Şarjlı bir bölge olması nedeniyle bölgemizin çok fazla yıldırım çektiği ve direklerin bundan etkilendiği de kaydedilirken ayrıca yeşili bol olan ilçemizde ağaç dallarının enerji nakil hatlarına temas ediyor olmasının da ayrı bir sorun yarattığı açıklandı. Tüm bu yatırım programları Dörtyol Tedaş İşletme Başmühendisliği tarafından hazırlanan teklif ve rapor doğrultusunda İl Tedaş Müdürlüğü’nün girişimleriyle hayata geçirildi. Kaldırımların ve kazılan yerlerin eski konumuna getirilmesi yüklenici firma Zirve Mühendislik tarafından gerçekleştirileceği belirtilirken ilçe halkından da bu çalışmalar esnasında yaşanan olumsuzluklardan dolmayı sabır ve anlayış göstermeleri istendi. Projenin programa alınmasında ve hayata geçirilmesinde emeği geçenlere İlk Kurşun Gazetesi olarak teşekkür ederken Dörtyollu hemşerilerimize de Hatay Tedaş İl Müdürlüğü tarafından 1 milyon 320 bin TL lik bir yatırımın da önümüzdeki aylarda ilçemizde gerçekleştirileceği müjdesini iletmek istiyoruz.
 
 
 
Sedat İSKENDEROĞLU/DÖRTYOL (Hatay),
 
 


Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet