Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Mısır Üreticisinin Gözü TMO'da

Türkiye'nin yıllık 5.5-6 milyon tonluk tane mısır üretiminin yaklaşık1.5-2 milyonunun karşılandığı Çukurova'da üretici,yaklaşan hasat nedeniyle taban

Mısır Üreticisinin Gözü TMO'da

Ekonomi   A+a-

Türkiye'nin yıllık 5.5-6 milyon tonluk tane mısır üretiminin yaklaşık 1.5-2 milyonunun karşılandığı Çukurova'da üretici, yaklaşan hasat nedeniyle taban fiyatın bir an önce açıklanması beklentisi içinde.
Türkiye'nin en büyük üretici kuruluşlarından olan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, mısır üreticisinin bu yıl en az 70 kuruş ve üzeri taban fiyat beklentisi içinde olduğunu söyledi.
Türkiye'de pamuk, buğday, mısır, soya gibi tarla ürünlerinde taban fiyatların Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından erken açıklanmasının üretici açısından büyük önem taşıdığını belirten Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, şu sıralar mısır üreticisinin beklentisine kulak verilmesini istediklerini kaydetti.
Çukurova Bölgesi'nde mısır hasadının ağustos ayının ortalarında başlayacağını hatırlatan Doğan, "Hasada bir aydan daha az bir zaman olmasına rağmen halen fiyatlar açıklamadı. Taban fiyatların geç açıklanması bölgede bir üretim planlaması yapılmasını önlediği gibi hem piyasayı düşürüyor hem de çiftçiyi belirsizlik içine itiyor " dedi.
EN GEÇ AĞUSTOS BAŞINDA AÇIKLANMALI
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, mısır taban fiyatının en geç ağustos ayı başında, yani hasat başlamadan açıklanmasını ümit ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:
"Eğer taban fiyatlar ürün ekilmeden açıklanırsa, bir üretim planlaması kendiliğinden yapılmış olur. Üretici ne kadar masraf edeceğini, buna karşılık ne kadar kazanç sağlayacağını önceden belirleyip, ekim alanını bu doğrultuda belirler. Böylece bir yıl bir ürünün aşırı miktarda ekilmesi, diğer yıl üretiminin çok azalması gibi sakıncalı durumlar ortadan kalkar. Hem ulusal ekonomimiz açısından, hem zirai ürünlere yönelik ithalat ve ihracatımız açısından, hem de üretici açısından faydalı bir yöntem olur. Bu yapılamıyor, öyleyse en azından hasat öncesinde TMO'nun açıklama yapmasını bekliyoruz."
Mısırın piyasa fiyatının, büyük alıcı konumundaki nişasta fabrikaları tarafından belirlendiğini belirten Doğan, "Girdi maliyetlerinde sürekli yaşanan artışa karşılık mısır fiyatı aynı seviyede artmıyor. Üreticinin bu yıl mısırda büyük hayal kırıklığı yaşamaması için taban fiyatların 70 kuruş ve üzeri olması gerekiyor. Beklentimiz bu yönde" dedi.
YABANCI DEĞİL BİZİM ÇİFTÇİMİZ KAZANSIN
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, "Yapılacak sağlıklı bir üretim planlaması ve çiftçiye verilecek taban fiyatın yükseltilmesiyle , mısır üretimini arttırıp Türkiye'nin her yıl milyonlarca dolarının yurt dışına akıtmasının da önüne geçebiliriz. Yurt dışından mısır ithal ederek, yabancı ülkelere döviz akıtacağımıza kendi üreticimizi kalkındırmış oluruz. Üreticimizin kalkınması da sadece tarım sektörüne değil, inşaattan alışveriş sektörüne kadar yüzlerce sektöre canlılık getirir" diye konuştu.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar