Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

'Tcg Silifke' Mayın Arama Gemisi Toroslar'da

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki görev süresini tamamlayarak hizmet dışı kalan 'TCG Silifke' adlı mayın arama tarama gemisi

'Tcg Silifke' Mayın Arama Gemisi Toroslar'da

Gündem   A+a-

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki görev süresini tamamlayarak hizmet dışı kalan 'TCG Silifke' adlı mayın arama tarama gemisi, Rauf Raif Denktaş Parkı ve Açık Hava Müzesi'nde sergilenmek üzere Toroslar Belediyesi'ne devredildi.
Geminin devri dolayısıyla Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı'nda tören düzenlendi. Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, KKTC Mersin Konsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu ve Kıbrıs gazilerinin de katıldığı törende konuşan Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, görev yaptıkları dönemde bölgenin fiziki anlamda iyileştirilmesini sağlarken, ortaya koydukları projelerle de gelecek nesillere tarih şuurunu aşılama gayreti içerisinde olduklarını söyledi. Kalabalıkları millet yapan değerler olduğunu, bu değerlerin dili, bayrağı, milli kültürü, tarih şuuru ve maneviyatı olduğunu vurgulayan Tuna, "Bunlar bizim ortak paydalarımızdır. Biz de görev yaptığımız dönem içerisinde, yaptığımız parklarımıza Kuvayi Milliye mücadelesinde kan dökmüş atalarımızın isimlerini verirken, bölgemizde terörden dolayı şehit olan askerlerimizin isimlerini nakşetmek suretiyle, onların adını ölümsüzleştirme gayreti içerisinde olduk" dedi.
Bunlardan başlıcalarının Anıttepe Projesi, Mehmetçik Parkı ve Rauf Raif Denktaş Parkı ve Müzesi olduğunu aktaran Tuna, bu parka Kıbrıs'ın Türk vatanı olmasında çok önemli yeri olan Rauf Denktaş, Cengiz Topel ve Dr. Fazıl Küçük'ün heykelini yaptıklarını söyledi. Ayrıca bu parka Cengiz Topel'in kullandığı uçak ile birlikte Kıbrıs Barış Harekatı'nda kullanılan birçok emtiayı yerleştirdiklerini dile getiren Tuna, bunları sergilemek suretiyle bir milli şuur oluşturduklarını belirtti.
Özellikle Rauf Denktaş Parkı ile ilgili Akdeniz Bölge Komutanlığı'nın çok önemli katkılarının olduğunu kaydeden Tuna, katkı veren herkese teşekkür etti.
Konuşmaların ardından Garnizon Komutanı Nejat Atilla Demirhan tarafından Tuna'ya geminin teslim belgesi verildi. Toroslar Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterileriyle devam eden program, TCG Silifke adlı mayın arama tarama gemisinin askeri limandan uğurlanmasıyla sona erdi. Bayraklarla donatılan geminin, törenle uğurlandığı askeri limandan Mersin Limanı'na, oradan da önümüzdeki günlerde sergilenmek üzere Toroslar ilçesindeki Rauf Raif Denktaş Parkı ve Müzesi'ne götürüleceği belirtildi.
Törenin sonunda, günün anısına Toroslar Belediyesi'nden getirilen bir çam ağacı, Başkan Tuna ve Tuğamiral Demirhan tarafından Garnizon Komutanlığı bahçesine dikildi.
TCG SİLİFKE'NİN GEÇMİŞİ
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından Toroslar Belediyesi'ne hibe edilen 'TCG Silifke' adlı mayın arama tarama gemisi, Toroslar Belediyesi'nin Mustafa Kemal Mahallesi'nde 17 bin metrekare alan üzerine inşa ettiği Rauf Raif Denktaş Parkı ve Açık Hava Müzesi'nde sergilenecek.
8 metre eninde, 48 metre uzunluğunda, 14 metre yüksekliğinde ve 230 ton ağırlığında olan Silifke adlı mayın arama tarama gemisi, 1956 yılında hizmete girdi ve 1974 yılındaki Kıbrıs Barış Harekatı'nda aktif görev aldı. Yarım asrı geçen süre Türk Deniz Kuvvetleri'nde hizmet veren Münfesih Gemi Silifke, 2014 yılında hizmet dışı bırakıldı.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş