Skip Navigation Links

Samandağ Sularında Yüzerken Bilinmesi Gerekenler

Samandağ’da yüzme sezonu açıldı ve tabiki üzücü boğulma haberleri hemen arkasından geldi sizlere bu konuda makale hazırladık.

Samandağ Sularında Yüzerken Bilinmesi Gerekenler

Gündem   A+a-

enizimizin kimseye mezar olmaması dileği ile..

 

Samandağ Sahilinin güzelliği dünyaca bilinir. Eşsiz deniz canlılarına ev sahipliği yapar

Peki masum mudur? Tabiki değildir. Fakat suçlusu doğa değil bizim bu konu hakkındaki bilgi yetersizliğimizdir

Her yıl Samandağ sahilinde ortalama 250 kişi boğuluyor veya boğulma tehlikesi geçiriyor bunu içinde yılların yüzücüleri de var.

İyide yüzme bilenler neden boğuluyor? diyenler olacaktır. Bunun sebebi yüzme bilmekle alakalı değil.

Bu konudaki en büyük katil Rip akıntıları denilen bir deniz akıntısı olayıdır. Rip akıntıları masum deniz dalgalarının birleştiği noktalarda ortaya çıkarak sizin ayağınızı yerden keser ve denizde bir tahta parçası gibi aşağı yukarı savurur.

-Eee içimizi karartın hiç mi yüzmeyelim?

Tabiki hayır denizimiz güzel. Her ne kadar asice dalgaları olsa da Rip akıntısı hakkındaki bilgi sizi kurtarır hatta kurtarırken doğayla nasıl başa çıkacağınızı öğrenirsiniz.

RİP AKINTISI NEDİR ?

Kıyıya ulaşan dalgaların etkisine tepki nedeniyle oluşur. Kıyıya ulaşan suların tekrar denize dönmeleri sırasında meydana gelir. Pek çok plajda bu oluşum bazı bölgelerde kıyıya dik bir şekilde meydana gelir.

Rip akıntısı ancak yüksekten bakıldığında dikkatli gözle anlaşılır. Bu bölgede suyun rengi çevresindeki su rengine oranla daha koyudur. Bu bölgede derinlik artar. Yüzey çevresi, denizin yüzeyine göre daha kırışıktır.

Sabit, aniden oluşan ve gizli olmak üzere değişik türleri bulunan rip akıntılarında sahile gelen dalga geri dönerken çık hızlı bir şekilde hareket ettiğinden, çok iyi yüzme bilen kişi bile bu akıntıya karşı koyamaz.

Uzmanlar dize kadar gelen sığ suda bile aniden oluşabilecek rip akıntısına yakalananların paniğe kapılmamalarını, sahile doğru değil sahile paralel olarak yüzülmesi gerektiği, rip akıntısının bulunduğu alandan ancak bu şekilde çıkılabileceği uyarısında bulunuyor.

Aşağıdaki görselde Rip akıntısının oluşma şekli verilmiştir.

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet