Skip Navigation Links

Su Fiyatlarına Yargı Ayarı

Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (HATSU) tarafından işyerlerine verilen suyun

Su Fiyatlarına Yargı Ayarı

Gündem   A+a-

metreküpüne yapılan yüksek zamma, Hatay Bölge İdare Mahkemesi tarafından çıkarılan kararla 'dur' denildi.

Yaşanan su zamlarının sonu gelmek bilmezken, halkın mağduriyetinin farkında olan Ak Partili Büyükşehir Meclis Üyelerinin harekete geçmesiyle, su zamlarının önüne geçilecek bir karara Hatay Bölge İdare Mahkemesi tarafından imza atıldı. Reyhanlı Belediye Başkanı ve Hatay Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Şanverdi'nin işyerlerine verilen suyun metreküpüne yapılan yüksek zamma itiraz amacıyla Hatay Bölge İdare Mahkemesi'ne açtığı 'Yürütmeyi durdurma' davasında ara karar açıklandı. Mahkeme verdiği kararda, vatandaşın daha fazla mağdur edilmemesi adına zam kararının durdurulmasına karar verdi.

Verilen kararı Başkan Atıç açıkladı

Konuyla ilgili açıklamayı Ak Parti İl Binası'nda Başkan Ahmet Atıç yaptı. Beraberinde Antakya, Reyhanlı, Hassa ve İskenderun Belediye Başkanları ile Büyükşehir Meclis Üyelerinin de bulunduğu bir basın toplantısıyla mahkemenin kararını açıklayan Atıç, evlere verilen içme suyundaki zammın geri alınması için açılan davanın da devam ettiğini belirtti.

Halka uygulanan zulme daha fazla sessiz kalınamazdı

Uzun zamandır Büyükşehir Meclisi'nde su zammının geri alınması için tekliflerde bulunduklarını ancak bu tekliflerin değerlendirmeye alınmadığını belirten Başkan Atıç, mahkemenin verdiği karara Büyükşehir Belediyesi'nin uymak zorunda olduğunu söyledi.

Atıç açıklamasında; "Uzun bir süreden bu yana Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından  ağır su zamları nedeniyle çok yüksek su faturaları ile mağdur edilen değerli hemşerilerimize yapılan bu dayatma ve zulüm Hatay İdare Mahkemesi tarafından Yürütmenin durdurulması kararıyla durdurulmuştur.

Halkımıza çektirilen bu zulüm karşısında AK Parti grubu olarak aylarca su zamlarının  iptal edilmesine ilişkin 3 defa önerge verilmesine rağmen verilen önergeler Hatay Büyükşehir Başkanı tarafından gündeme dahi alınmamıştır. Yine AK Parti meclis grubumuz tarafından HATSU olağanüstü toplantıya çağrılarak vatandaşlarımızın susuz kaldığını, hizmet alamamakla birlikte çok yüksek su faturaları ödettirildiği ifade edilmiş ve bu su zamlarının hem meskenlerde hem de iş yerlerinde iptal edilmesi ve düşürülmesi gerektiği önerilmiştir. Ancak Tüm bu önerilerimiz Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve CHP grubu tarafından dikkat alınmamıştır. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve CHP meclis grubunun vatandaşlarımıza karşı bu dayatması karşısında daha fazla katlanma imkanı kalınmamış, yapılan bu haksız ve hukuksuz uygulamaya son vermek Amacıyla  Reyhanlı Belediye Başkanımız Hüseyin Şanverdi tarafından Hatay İdare Mahkemesine su zammının iptaline ilişkin 17.03.2015 tarihinde dava açılmıştır."dedi.

Davanın detaylarını paylaştı

Başkan Ahmet Atıç, açılan davanın detaylarını ise şu şekilde açıkladı; "Açılan bu davada özetle; 2560 sayılı yasanın uygulanma mecburiyeti bulunan büyükşehirlerde, su tarifesi belirlenirken idarelerin sınırsız bir takdir yetkisinin bulunmadığı ve bedelin yasada belirtilen masrafların üzerine bir kar oranı eklenerek belirlenmesinin yasanın emredici hükmü olduğu görülmektedir. Yasa koyucunun vatandaşlar için temel ihtiyaç niteliğinde bulunan temiz suyun tekel sağlayıcı konumunda bulunan belediyelerce ticari bir meta haline getirilmemesini  ve su bedeli belirlenirken tüm belediyelerce ölçülü ve adil bir bedel belirlenmesini öngördüğü anlaşılmaktadır."

HATSU'dan önceki fiyatları açıkladı  

Atıç açıklamasının devamında, Hatay büyükşehir olmadan önce uygulanan su fiyatlarını da açıklayarak; "Davaya konu Reyhanlı ilçesinde dava konusu iş yerleri için tespit edilen içme suyu m3 fiyatının 2014 yılında 1,60 TL , Antakya ilçesinde 2010 yılında 2,75 TL, 2011 yılında 2,75 TL, 2012 yılında 3,02 TL 2013 yılında 3,02 TL ve 2014 yılında 3,02 TL olduğu, diğer büyükşehirlerden sadece İstanbul İlinde suyun m3 fiyatının 8,80TL olduğu bunun dışında diğer illerde fiyatın 0,75 ile 7,27 aralığında değiştiği, suyun m3 fiyatının aritmetik ortalamasının da 4,80 TL civarında olduğu anlaşılmıştır. Dava konusu olayda 2015 yılında iş yerinde belirlenen İçme suyu fiyatlarının gerek aynı bölgede önceki yıllar fiyatlarına göre gerekse de Büyükşehirlerde geçerli olan su fiyatlarına göre makul karşılanamayacak oranda yüksek olduğu, enflasyon oranları ile açıklanamayacak ölçüde artış gösterdiği, bu denli artışın tekel hizmet sağlayıcı niteliği olan davalı idare karşısında seçim şansı olmayan tüketicilere ekonomik açıdan yük teşkil edecek boyutta olduğu sonucuna ulaşıldığından dava konusu tarifenin iş yerlerine uygulanmasında hukuka uyarlılık görülmemiştir. Bu nedenle Hatay İdare Mahkemesi 2015/914 E sayılı dosyası ve 12.05.2015 tarihli ara kararınca iş yerleri için uygulanan m3 fiyatının 8,50 TL olarak belirlenmesine ilişkin kısmının uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğurabileceğinden 2577 sayılı kanunun 27.maddesi uyarınca yürütmenin durdurulması kararı verilmiştir."

İstanbul'dan sonra en pahalı su bizde

Türkiye'nin mega kenti İstanbul'dan sonra en pahalı su fiyatının Hatay'da olduğunu kaydeden Başkan Atıç; "Görüldüğü üzere; Hatay Büyükşehir Belediyesinin Vatandaşlarımıza karşı getirmiş olduğu bu su zammının haksız olduğu kanaatine varılmıştır. İstanbul’dan sonra Türkiye’nin en pahalı su bedeli olduğu, bu bedelin maliyet ve kar  hesabı gözetildiğinde hukuka aykırı olduğunun açıkça anlaşıldığı belirtilmiştir" dedi.

Karar emsal niteliğinde

Mahkeme tarafından verilen bu kararın emsal niteliğinde olduğunu vurgulayan Başkan Ahmet Atıç, meskenlere yönelik fiyatlarla ilgili açılan davanın da devam ettiğini aktararak; "Açılan dava Pilot olarak Reyhanlı Belediye Başkanımız tarafından açılmış ve su zammının iptaline ilişkin karar tüm İş yerlerimize de emsal teşkil etmektedir. Su zamlarına ilişkin meskenlere yönelik uygulanan yüksek su bedelleri de henüz mahkeme de olup  ümit ediyoruz ki meskenlere ilişkin  olan kısmı da  iptal edilerek kıymetli hemşerilerimize çektirilen bu çile sona erecektir. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk Devletidir. Bunun herkes tarafından net olarak bilinmesi gerekmektedir. Seçilmiş olsun yada olmasın kim olursa olsun Türkiye Cumhuriyeti içerisinde hiç kimse kanunsuz, hukuka aykırı olarak bir işlem yapma hakkına sahip değildir. Hele Bu işlemden dolayı vatandaşımız milletimiz zarar görecekse bizler asla buna müsaade etmeyiz. Bizler AK Parti olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da milletimizden aldığımız yetki ve güç ile Toplumumuzun tüm katmanlarına seçmenimiz olsun yada olmasın, rengi, ırkı mezhebi ne olursa olsun hizmet etmeye devam edeceğimizi, haksızlık ve usulsüzlükler karşısında yine aynı azim ve kararlılıkla duracağımızı kamuoyuna bildirir saygılar sunarız." şeklinde konuştu.

 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet