Skip Navigation Links

'Çevre düzeni planı' toplantısı yapıldı

Hatay Valiliği ile İl Özel İdaresi öncülüğünde hazırlanan ve İskenderun Belediye Meclis salonunda gerçekleştirilen 'Hatay İli 1/25.000 Ölçekli Çevre D

Gündem   A+a-

“Hatay ili 1/25.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı” kapsamında İskenderun Belediye Meclis Salonu’nda yapılan toplantıya, İskenderun Kaymakamı Cemil Aksak, İskenderun Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanvekili Müfit Tennioğlu, belde belediye başkanları, İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi üyeleri, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları temsilcileri ile sanayiciler katıldı.

Özel İdare Müdürlüğü ve Işıner Planlama Şirketi işbirliğiyle düzenlenen toplantıda, Işıner Planlama Mimarlık işletmecisi ve şehir plancısı Işın Batçı ve Yüksek Şehir Plancısı Eray Büyükvelioğlu, ilimizin 1/25.000 ölçekli çevre planı ile ilgili bilgileri slayt desteği ile paylaştı.
Özel İdare İmar Müdürü Sabit Açıkgöz'ün yönettiği toplantıda, Hatay İl Özel İdare Müdürlüğünce görevlendirildiklerini belirten Batçı, 76 belediyeye gidilerek, anket yapıldığını, 12 ilçede toplantılar düzenlendiğini söyledi.
Analitik etütlerle fiziki pafta elde edildiğini, bin sayfa rapor hazırlandığını belirten Batçı, “Plan amaç değil araçtır. Çözüm en rasyonel olsun amacındayız. Üç turizm bölgesi var Samandağ, İskenderun kıyı, Güzelyayla turizm bölgesi. Plan çalışmasında 2008'de alınan koordinatların uydu görüntüsünü kullanmaktayız” dedi.

Afet merkezi alanları oluşturulmalı
Büyükvelioğlu da yaptığı konuşmasında, İskenderun için ve Hatay'ın tümü için hazırlanan çevre planını konusunda iki kez toplantı düzenlendiğini belirterek, “Araştırmalar ile nasıl planlama izleyeceğimiz konusunda fikir alınmıştı. Gelinen aşamada plan taslağı oluştu. Birinci toplantı plan taslağında ve öncesinde toplantı yaptık. Görüşmeler oldu. Çok etkili olabilecek yeni kalkınma alanını keşfettik. Belde belediyelerin sorunlarını dinledik. Planda ne olacak konularını ortaya koydu. Ticaret odası, vali, vali yardımcısıyla toplandık. İskenderun sanayi toplumu olmanın ötesinde nasıl deniz toplumu haline gelecek yaklaşımı açmak istiyoruz. İskenderun denize açılması nasıl olur. 20 yıldır süregelen sorunlar var. Bölgesel park ve fuar alanları ticari alanlar, lojistik alanlar nerde oluşacak. İskenderun limanı tekrar hayata geçirilmesi konusunda çeşitli görüş var. İskenderun geçecek yeni yollar lojistik merkez sanayi alanları planda yer alıyor. Kentsel dönüşüm yer alıyor yeni planda. Mevzuattan dolayı yerleşmesi gereken arazi, afet durumuna hazırlıklı olmak için toplanma alanına ihtiyaç var. Yeni fuar, eğitim alanları olacak. İskenderun limanıyla var olan sektör bu bir gerçek. Liman canlanmasıyla birçok ekonomik zorluğun aşılacağını düşünüyoruz. OSB, Sarıseki depolama alanı çok çeşitli proje var” dedi.

Kaymakam Cemil Aksak, Karağaç’ta vakıflar genel müdürlüğüne ait 179 dönüm alan var. Okul yeri olara işleyebilmemiz mümkün olur. İkinci talebim İskenderun ölçeğinde resmi kurumlar dağınık olmuş vatandaş ve bina işimizi zorlaştırıyor. Planda resmi kurum rezerv alan belirlersek bina yapacak kurumlar bina yaptığı yıllar sonra resmi kurumlar toplanmış oluruz. Henüz muallakta olmakla birlikte askeriyeye ait liman arasında yer var. Askeri alan görülüyor. O bölgede lojistik köy söz konusu olduğunda askeriyede alırsak plandaki durum ne olacaktır sorusuna Batçı, askeri alanın lojistik olmasında problem yok. Kalkınma için önerim idare sorunu siz halledersiniz.
Liman bölgemiz için önemli
Civelek, limanın kapasitesinin artırılmasının önemine değinerek, “Yüz yıl sonrası için planlıyoruz. Liman bağlı olan lojistik köy ve konteynır imkanı sağlayacak. Otoban şehri ikiye bölmüş. Çöp fabrikası kurulmaya başlandı. Şehre ikisi arasında geçiş problemi var. Küçük sanayi sitesini, otogarı şehrin dışına çıkarmak istiyoruz. Resmi kurum ve okul, hastaneler, şehrin dışına çıkması 8–10 okulun kompleks şeklinde şehir trafiği rahatlatması ve öğrenci güvenliği için önemli. Hemşerilik bilinci oturtmak için yeşil alan oluşturmak lazım. Akçalı beldesi turizme ağırlık vererek, liman, lojistik köy turizm otoban bunlar çok önemlidir” dedi.

Hatay Valiliği ile İl Özel İdaresi öncülüğünde hazırlanan ve İskenderun Belediye Meclis salonunda gerçekleştirilen “Hatay İli 1/25.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı” toplantısında bazı katılımcılar derin uykulara daldılar.

 


 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet