Skip Navigation Links

Narenciye Üreticisi De, Tüccar Da Perişan

Narenciye Üreticisi De, Tüccar Da Perişan Duruma Müdahale Edilmezse Dörtyol Perişan Olur

Gündem   A+a-

Narenciye Üreticisi De, Tüccar Da Perişan Duruma Müdahale Edilmezse Dörtyol Perişan Olur
 
 
Hatay ili Dörtyol İlçesinde geçtiğimiz hafta içerisinde yaşanan dolu yağışıyla büyük zarara uğrayan narenciye üreticileri hafta sonu Millet Bahçesinde Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birliğinin gerçekleştirdiği bir toplantıyla sorunları masaya yatırdı ve bir yol haritası belirledi.
Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birliği tarafından tertiplenen toplantıya üreticilerin yanı sıra tüccarlarında iştirak etmesi müşterek sorunların çözümü noktasında büyük katkı sağladı.
Toplantı üreticilerin bahçelerinde meydana gelen hasarın boyutlarını anlatmalarıyla başladı. Ürünün yüzde yetmişinin yerde olduğunu belirten üreticiler ağaçlarda da büyük hasarlar meydana geldiğini belirterek, bahçelerin her yıl bakın gerektirdiğini, bırakın bakım yapmayı, bir yıl geçimimizi neyle temin edeceğimizi kara kara düşünmekteyiz dediler.
Önümüzdeki bir yıl boyunca geçim derdi yaşayacak olan üreticiler önümüzdeki yıl bahçelerin bakımını yaptırmalarının çok zor olacağını da ifade ederken yere dökülen narenciyenin toplatılması için de ayrı bir masraf yapacaklarını belirtmekteler.
Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birlik Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Mevlüt Coşkun’da yaptığı açıklamada; “Yaşanan felaketin boyutları üreticimizin üstesinden gelemeyeceği boyutlarda. Biz burada üreticilerimizi ve tüccarımızın sorunlarını dinledik. Buna göre yapılması gerekenleri hep beraber kararlaştıracağız. Öncelikle tarım sigortası uygulaması nedeniyle yaşanan hasarın telafisi sigorta kapsamı dışındaki bahçelerde mümkün görünmese de bilindiği üzere Başbakanlık Afet İşleri Daire Başkanlığımız mevcut. Bu tür hasarlarda destek verilmekte. Biz bu nedenle pazartesi günü saat 10:00’da Dörtyol Kaymakamımız Sayın H. Hasan Özyiğit’ten randevu aldık. Üreticilerimiz ve tüccarlarımızın dilekçelerini ve taleplerini sayın Kaymakamımıza ileteceğiz.” Dedi.
 
ARAZİ BÜTÜNLEŞTİRMEMESİ YAPILMAMIŞ OLMASI BÜYÜK BİR SORUN
 
Birlik Başkanı Coşkun ayrıca arazi bütünleştirmesi yapılmadığı için tarım sigortası yaptırılmasında sıkıntılar yaşandığını da belirterek; “İlçedeki çok sayıda narenciye bahçesinin yedi, sekiz hatta daha fazla sayıda ortakçısı bulunmakta. Tapularda birleştirme yapılmadığından yada bahçe tapusu çıkarılmamış olmasından dolayı tarım sigortası yaptırılamamakta. Hasar gören bahçelerin büyük bölümü bu konumda.” Dedi.
 
ÜRETİCİDE, TÜCCARDA ELİNİ VİCDANINA KOYACAK
Yaşanan felaketin hasada 20 gün kala gerçekleşmiş olduğunu belirten Birlik Başkanı Mevlüt Coşkun; “Bu bahçelerin büyük kısmı tüccara satılmış. Ama yaşanan dolu felaketi hasattan 20 gün kadar önce gerçekleşti. Burada tüccarın ürünü geç kesmesinden kaynaklanan bir durum söz konusu değil. Bu nedenle hem üretici hem tüccar ellerini vicdanlarına koymak zorundalar. Ürünün bedelini ödemiyorum demek doğru değil, ama ürünün tüm parasını istiyorum demekte haksızlık olur. Üreticinin tüccara, tüccarın da üreticiye ihtiyacı var. Dörtyol’un her ikisine birden ihtiyacı var. Bu durum Dörtyol ekonomisini zincirleme olarak etkileyecektir. Dörtyol’daki tüm ticari kesimler bu durumdan olumsuz etkilenecektir” dedi.
 
Sedat İSKENDEROĞLU/DÖRTYOL (Hatay)
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet