Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

220 Sandıkta 77 Bin 346 Kayıtlı Seçmen Oy Kullanacak..

Bu Seçimde Bağımsız Adaylar Da Birleşik Oy Pusulasında

220 Sandıkta 77  Bin 346 Kayıtlı Seçmen Oy Kullanacak..

Dörtyol   A+a-

7 Haziran 2015 Pazar günü yapılacak olan 25. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimlerine bir aylık süre kaldı.

Bir ay sonra Dörtyol'da kayıtlı 77 bin 346 seçmen 220 sandığın başına giderek Hatay’da seçime katılan 16 siyasi partiden yada 4 bağımsız milletvekili adayından birini tercih edecek. Dörtyol'da 220 Sandık Kurulu Başkanları kurayla belirlendi. 289 nolu yasanın 22. Maddesi Yüksek Seçim Kurulu tarafından raftan indirildi. İlk defa uygulamaya kondu. Daha önce yıllardır bu yasa yürürlükte olmasına rağmen bu günkü şekliyle uygulanmamaktaydı. Peki bu güne kadar sandık kurulu başkanları nasıl belirleniyordu? Bu güne kadar sandık kurulu başkanları YSK’nın görüşü doğrultusunda Seçim Kurulu Başkanlığınca genellikle öğretmenler ve devlet memurlarından oluşmaktaydı. YSK bu yıl 7 Haziran 2015 seçimlerinde yasayı uygulama kararı aldı.

YASA SANDIK KURUL BAŞKANLARINI NASIL BELİRLİYOR?

289 nolu yasanın 22. Maddesi; “Sandık kurulu bir başkan ile altı asıl ve altı yedek üyeden kurulur. Bu kurul asıl üyeleriyle toplanır.

Sandık kurulu başkanının seçimi: İlçe seçim kurulu başkanı, ilçe seçim kuruluna siyasi partiler dışından getirilen asıl üyelerle görüşerek sandığın kurulacağı seçim bölgesi içindeki veya dışındaki seçmenler arasından iyi ün sahibi olmakla tanınmış, okur - yazar kimselerden, kurula bağlı seçim bölgelerindeki sandıklardan her biri için birer kişi olmak üzere bir liste düzenler.

Kurulun, siyasi partilerden seçilmiş asıl üyelerinden her biri de, ilçe seçim kurulu başkanınca belirlenecek süre içinde, yukarıdaki fıkrada gösterilen nitelikte birer liste düzenleyerek başkanlığa verir. Belirlenen süre içinde liste vermeyen parti temsilcisi, bu hakkından vazgeçmiş sayılır.

Yukarıdaki fıkralar gereğince düzenlenen listelerde her sandık için adı önerilen başkan adayları arasında ad çekilerek sandık kurulu başkanları belirlenir.

Şu kadar ki, 648 sayılı Siyasi Partiler Kanununa göre partilere üye olamayacak kimseler ile köy muhtarları, görev yaptıkları köylerde sandık kurulu başkanı olamazlar.

Sandık kurulu başkanının görevi başına gelmemesi halinde, yerine kurul üyelerinden en yaşlısı başkanlık eder.” şeklinde.

Uygulamada ise her il’de en son yapılan seçimde en yüksek oyu alan 4 parti seçim kurulu başkanlığına sandık sayısı kadar sandık başkanı ismi verme hakkına sahiptir. Her İlçe Seçim Kurulu İl’de en fazla oy alan dört partiden sandık kurul başkanı isim listesini ister. Dört parti ilçedeki sandık sayısı kadar sandık başkanı isim listelerini seçim kurulu başkanlığına verirler. İlçe Seçim Kurulu’da siyasi partiler gibi sandık sayısı kadar bir listede kendisi hazırlar.

Öyle ki, Dörtyol ilçesi genelinde toplam 220 sandık mevcuttur. En son seçimde İlimizde en çok oyu alan CHP, Ak Parti, MHP ve Saadet Partisi isim listesi verme hakkına sahiptir. Her siyasi parti tek tek sandık belirterek 220 isim verir. Her sandık için potansiyel beş sandık başkanı adayı vardır. Hakim huzurunda her sandık için ayrı ayrı çekiliş yapılır, isimler kura ile belirlenir. Torbaya dört siyasi parti ve ilçe seçim kurulunun o sandık için önerdiği isimler atılır ve çekilir. CHP sandık kurulu başkanlığı için isim vermediğinden torbaya diğer siyasi partilerin verdiği isimler atıldı.

Peki sandık kurulu başkanlığı için yasanın kıstası nedir? “Seçmenler arasından iyi ün sahibi olmakla tanınmış, okur - yazar kimselerden, … “ Yani yasa devlet memurluğu geleneğini bozarak okur yazar olan ve toplum içerisinde iyi intiba uyandırmış herkesin sandık kurul başkanlığı yapabileceğine yıllar öncesinden hükmetmiş.

BU SEÇİMDE BAĞIMSIZ ADAYLAR DA BİRLEŞİK OY PUSULASINDA

Geçmiş seçimlerde siyasi partiler birleşik oy pusulası ayrı bağımsız adayların tek ve ayrı idi. Bu seçimde Hatay'da 16 siyasi parti seçime girerken 4 de bağımsız milletvekili adayı var. Siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki sıralaması YSK tarafından kura ile belirlendi. Hatay'da seçime giren siyasi partiler bu kura esas alınarak olmayanlar çıkartılıp sıralandı. Bağımsız milletvekili adayları da İl Seçim Kurulu tarafından aynı şekilde ad çekmek suretiyle kuraya tabi tutularak 17. Sıradan itibaren birleşik oy pusulasına alındı. Böylece tek oy pusulasında 16 siyasi parti ile birlikte 4 bağımsız adayda tek birleşik oy pusulasında yerlerini aldı. Eskiden bağımsız adayların oy pusulası ayrı olduğundan birileri cebine doldurup götürebiliyordu. Buda haksızlıklara yol açıyordu. Yada birleşik oy pusulası ile birlikte bağımsız adayın oy pusulası aynı zarfa konduğu için işaret kabul ediliyor ve oy geçersiz sayılıyordu. Bir diğer sıkıntı ise bağımsız adaya oy veren sadece pusulayı attığından sandık bölgesinden çıkmaması gereken birleşik oy pusulasını cebine koyup dışarı çıkartıyordu. Bu da dışarıda mühürlü birleşik oy pusulalarının elden ele dolaşmasına neden oluyordu. 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş