Skip Navigation Links

Türkiye'nin İlk Üzüm Hasadı Mersin Silifke'de Başladı

Mersin'in Silifke ilçesinde, örtü altında üretilen ve hasadı yapılan üzümün kilosu 15 TL'den alıcı buldu.

Türkiye'nin İlk Üzüm Hasadı Mersin Silifke'de Başladı

Ekonomi   A+a-

Silifke'de ilk üzüm hasadı, Atayurt mahallesinde yapıldı. Örtü altında Yalova incisi cinsi üzüm üreten Adnan Çınar'ın arazisinde üzüm hasadı gerçekleştirildi. Çınar, hasatta yaptığı açıklamada, "Silifke'de üzümde ilk hasadı gerçekleştirdik. Hayırlı, uğurlu ve bereketli olmasını temenni ediyorum" dedi.
Adnan Çınar, seradaki 1,5 dönümlük bağından 200 kilo üzüm hasadı yapıldığını kaydederek "Türkiye'de ilk defa Silifke'de üzümde ilk hasadı gerçekleştirdik. Hayırlı uğurlu ve bereketli olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.
Normal hasat sezonunun Haziran ayı sonunda başlayacağını ancak örtü ile yaklaşık 1 ay erken çıktığı için üreticilere önemli bir gelir getirdiğini söyleyen Atayurt Hali komisyoncularından Mustafa Bulut da, "Hasadı yapılan ilk üzüm tüccarlar aracılığıyla İstanbul ve Ankara'ya gönderiliyor. Açık araziye göre, örtü altından daha yüksek verim alınabiliyor. Örneğin; açık alanda bir dönümden ortalama 400 kilo ürün hasat edilirken, örtü altında bu rakam 3 tona çıkabilmektedir. Arkadaşımız üreticimiz Adnan Çınar, Silifke'de bir ilki gerçekleştirerek iyi bakım sonucu üzümünü Nisan ayının son haftasında çıkarmayı başardı" dedi.
Silifke İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Abdullah Süngü ise, ilçe genelinde 18 bin 500 dekarlık alanda üzüm üretimi yapıldığını ve bu alanda 8 bin 500 ton üzüm hasadı gerçekleştirileceğini kaydetti.
Süngü, "Üzüm üretiminin Uzuncaburç beldesi ile Göksu Vadisi köyleri olan Keben, Sabak, Karakaya, Kargıcak, Evkafçiftliği, Gündüzler ve Kepez köylerinde yoğun bir şekilde yapıldığını" ifade etti. Normal hasat sezonunun haziran ayı sonunda başlayacağını belirten Süngü, şunları söyledi:"Örtü altında ilçe genelinde 251 dönüm arazide üzüm üretimi yapılıyor. Açıkta yetiştirilen üzümlere oranla örtü altında erken çıkmasının yanında daha fazla da ürün alıyor. Yani açık alanda bir dönümden ortalama 400 kilo ürün hasat edilirken, örtü altında ise bu rakam 3 tona kadar çıkıyor. İlk hasadını yaptığımız Yalova incisi üzüm de üreticimize iyi bir gelir getirecektir."
Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can da, çiftçilerin bilinçli üretim yapmaya başladığını belirterek, "İlçemiz genelinde 260 dönüm arazide örtü altı üzüm yetiştiriciliği yapılmaktadır. Turfanda meyvecilikte lider ilçe olan Silifke ve beldeleri, ürettiği bu ürünleri İstanbul, Ankara, İzmir, Konya, Adana gibi metropol şehirlere göndermektedir. Kilosu şuan kalitesine göre 15 TL'yi bulan üzüm üreticisine önemli bir gelir kapısı olmuştur" diye konuştu.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet