Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Müjde İskenderun!

İskenderun Teknik Üniversitesi kurulumu ile ilgili ilk adımlar atıldı hayırlı uğurlu olsun...

Müjde İskenderun!

Eğitim   A+a-

İskenderun Teknik Üniversitesi’nin Kurulması için AK Parti Hatay Milletvekilleri kanun teklifini TBMM’sine sundu. Üniversite bünyesinde 6 Fakülte 8 Yüksekokul, 6 Enstitü bir de Konservatuvar yer alıyor.

AK Parti Hatay milletvekilleri Sadullah Ergin, Orhan Karasayar, Mehmet Öntürk, Adem Yeşildal ve Hacı Bayram Türkoğlu ‘İskenderun Teknik Üniversitesi’nin kurulması için kanun teklifi verdi.

TBMM Başkanlığı’na sunulan teklife göre, Hatay’ın İskenderun ilçesinde İskenderun Teknik Üniversitesi adıyla Üniversite kurulacak.

Kurulacak üniversitede; İnşaat Fakültesi, Makina Fakültesi, Elektrik-Elektronik Fakültesi, Mimarlık Fakültesi, İşletme Fakültesi, Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi, Yabancı Diller Yüksekokulu, Sivil Havacılık Yüksekokulu, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, Sarıseki Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Dörtyol Meslek Yüksekokulu, Erzin Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Denizcilik Meslek Yüksekokulu, İskenderun Meslek Yüksekokulu, Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuarı, Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bilişim Enstitüsü, Enerji Enstitüsü, Demir-Çelik Enstitüsü ile Taşımacılık ve Lojistik Enstitüsü’nden oluşacak.

Orhan Karasayar ve arkadaşlarının 28 mart 1983 tarih ve 2809 sayılı yükseköğretim kurumları teşkilatı kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi.

GEREKÇE

Üniversiteler, bulundukları şehirler açısından bilgi, eğitim, insan kaynakları, iş ve sosyal hizmetler konularında önemli etkileri olan konulardır. Üniversiteler; teknolojik yenilikler yaratması, bilgi üretmesi ve bu bilgi ve deneyimlerini çevresine yayması, yaşam boyu eğitim programlan, topluma hizmet uygulamaları sunması gibi geleneksek işlevleri bulunmaktadır. Bu geleneksel işlevlerin yanı sıra üniversiteler, bulundukları şehir ve bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasına doğrudan katkı sağlamaktadır. Gerek ekonomik gerekse sosyal ve kültürel alanlardaki bilgi akımlarının bilimsel anlamda gerçekleştirilebilmesi için üniversitelerin desteğine ihtiyaç duyulmaktadır. Ülkemizdeki teknik ve sosyal gelişmeler ile nüfus artışı sonucunda mevcut üniversitelerin var olan bu ihtiyaçları karşılamada yetersiz kalması, yeni devlet üniversitelerinin kurulmasını gerektirmektedir.

Türkiye’nin en büyük ilçelerinden biri olan İskenderun; enerji, sanayi, deniz ticareti ve turizm alanında hızla gelişen bir şehirdir. MÖ 300’lere dayanan tarihi, bölgenin demir çelik ve sanayi üssü olması, körfez ve limanları ile lojistiğin merkezi konumunda bulunması nedenleriyle Türkiye’nin özellikli bir şehridir.

İskenderun 245.000 olan nüfusuyla 81 ilimizin 16’sından daha büyüktür. İskenderun Körfezi’nde bulunan komşu ilçelerle (Dörtyol, Payas, Erzin, Arsuz, Belen) bu rakam 600.000’e çıkmaktadır. İskenderun Limam’mn özelleştirilerek Limakport’un kurulması ve inşa edilecek Amanos Tüneli Projesi ile İskenderun bir lojistik merkezi haline gelecek ve Türkiye’nin en önemli ithalat-ihracat, nakliye ve istihdam üslerinden biri olacaktır.

Ülkemizin demir-çelik üretiminin %40’ı, filtre üretiminin %60’ının bulunduğu İskenderun körfezinde Türkiye’nin en büyük 2. ve Avrupa’nın. 10. büyük çelik üreticisinden biri olan İSDEMİR bulunmaktadır. İSDEMİR ve diğer demir-çelik fabrikalarının yassı çelik üretimine başlamasıyla ülkemizin beyaz eşya ve elektronik eşya imalatı ile otomotiv sanayi ve otomotiv yan sanayine altyapı oluşturmaktadır.

Yumurtalık Serbest Bölgesi’nin İskenderun Körfezi’nde yer alması, İskenderun’da gemi tersanesi kurulacak olması, Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı, Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattı, Mavi Akım doğalgaz boru hattının İskenderun Körfezi ile bağlantılı olması, kurulan ve kurulacak Termik santrallerle enerji merkezi haline gelen İskenderun Körfezinde 25 adet liman bulunup yıllık 10.000 civarında gemi girişi olmaktadır. İskenderun ve Payas Organize Sanayi Bölgeleriyle İskenderun adeta bir endüstri, teknoloji ve enerji merkezine dönüşmüştür.

2014 yılında büyükşehir olan Hatay’da sadece bir üniversite bulunmaktadır ve ana kampüsü Antakya ilçesindedir. Nüfusu 1,5 milyonun üzerinde olan ilimizde ikinci hatta üçüncü üniversite ihtiyacı had safhadadır.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TUIK) 2013 yılı verilerine göre İskenderun Gümrük Başmüdürlüğü tarafından tescili yapılan ihracat 981.609.000$ ithalat 3.396.066.000$ civarındadır. İskenderun Demir Çelik Gümrük Müdürlüğü tarafından tescili yapılan ihracat 1.494.959.000$ ithalat ise 6.342.811.000$ seviyesindedir. Antakya Gümrük Müdürlüğü tarafından tescili yapılan ihracat 386.817.000$ ithalat ise 5.317.000$ dır. Görülmektedir ki Hatay’ın yapmış olduğu ithalat-ihracatın tamamına yakını İskenderun tarafından yapılmaktadır.

Amanos dağları Hatay’daki mevcut üniversiteyi coğrafi olarak ikiye bölmüş durumdadır. Üniversite Kurulması teklif edilen İskenderun körfezi bölgesinde Mühendislik Fakültesi, Barbaros Hayrettin Denizcilik Fakültesi, Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuarı, Sivil Havacılık Yüksekokulu, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, İskenderun Meslek Yüksekokulu, Denizcilik Meslek Yüksekokulu, Dörtyol Meslek Yüksekokulu ve Erzin Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde yaklaşık 13000 öğrenci bulunmaktadır.

Ülkemizin batısı, doğusu ve kuzeyinde teknik üniversiteler bulunmasına rağmen güneyinde teknik üniversite bulunmamaktadır. Demir çelik üretimi ve yenilenebilir ve klasik enerji üretim ve dağıtım merkezi olan İskenderun, lojistik ve uluslararası ticaret bakımından da Ortadoğu ülkeleriyle batı ülkeleri arasında köprü konumuna gelmiştir. Bu alanlara AR-GE ve akademik eğitim desteği verecek teknik bir üniversiteye gereksinim kaçınılmazdır.

Bu nedenlerle “İSKENDERUN TEKNİK ÜNİVERSİTESİ” adı altında bir devlet üniversitesi kurulması büyük önem arz etmektedir.

www.iskenderunpost.com

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş