Skip Navigation Links

MKÜ Türkiye’de Bir İlk’e İmza Attı..

“Bitki Sağlığı Kliniği” Üretici ve İhracatçının Umudu Olacak..

MKÜ Türkiye’de Bir İlk’e İmza Attı.. Web
TV

Ekonomi   A+a-

Tarım sektörünün umudu olacak projenin ortağı olan İskenderun Ticaret Borsası, Türkiye’de ilk kez uygulanacak “Bitki Sağlığı Kliniği” projesinin heyecanını yaşıyor.

Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde dört profesör ve bir doçentten oluşan bilim heyetinin yaklaşık 2 yıldır üzerinde çalıştığı Türkiye’nin ilk Bitki Sağlığı Kliniği, DOĞAKA tarafından da destekleniyor.

İskenderun Ticaret Borsası’nda Genel Sekreter Engin Vayısoğlu’nu ziyaret eden Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi heyeti, Türkiye’nin ilk, Dünya’da da sadece birkaç ülkede bulunan projeyi anlattılar.

Tarım sektöründe üretici ve ihracatçıyı umutlandıran Bitki Sağlığı Kliniği projesinin heyecan verici olduğunu belirten İskenderun Ticaret Borsası Genel Sekreteri Engin Vayısoğlu, üretici ve ihracatçıyı büyük mağduriyetten kurtaracak çalışmayı yürüten bilim heyetine teşekkür etti ve böylesi büyük bir projenin ortağı olmaktan da gurur duyduğunu söyledi.

MKÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Şener Kurt yaptığı açıklamada, tarımsal üretim alanında ki bitki koruma sorunlarına yönelik birebir yerinde çözüm üretebilecek bir proje olduğunu söyledi.

Üretici ve ihracatçıyı rahatlatacak projenin ayrıntıların anlatan Profesör Doktor Şener Kurt şöyle konuştu:  “Başkanımızda gerçekten öz bir şekilde özetlemiş oldu projemizi. Yaklaşık 2 yıldır hazırlık aşamasında olduğumuz bir projedir. İsmi bitki sağlığının kliniğinin kurulması projesi, bölgede üreticilere, çiftçilere ve ihracatçılara hizmet edecek bir proje niteliğinde, 2 yıllık çalışma sonrasında DOĞAKA kalkınma ajansı tarafından kabul edildi. Güdümlü proje kapsamında değerlendirildi ve geçtiğimiz ay kalkınma bakanlığı tarafından onaylandı. Önümüzde ki 12 ay içerisinde bu proje hayata geçiyor. 1 yıl içerisinde fiilen bölgedeki üreticiye hizmet edebilecek hale gelecek.

Projenin ayağı Serinyol kampüsündeki üniversitemizde kurulacak bir merkezi binayla başlıyor. Buna bağlı gezici klinik dediğimiz laboratuarlarla  bir tür bitki hastanesi aslında, gezici laboratuarlarla  bölgede sorun olduğu noktalarda serada, bahçede, tarlada olabilir veya ihraç edilen bir üründe olabilir. Sorunlar yaşandığı zaman özellikle bu ürünlerde ki bitkilerde hastalıklı mantarlar, bakteriler olabilir, böcekler olabilir bunlarla ilgili sorunlar yaşandıkça biz orada yerinde tespit ederek bunlara yönelik ekonomik mantıklı hızlı ve kesin  bir tedavi yöntemini öngöreceğiz. Dolayısıyla tamamen bilimsel tamamen üreticiye yönelik bir hizmet projesi.

Uzun süre hizmet edebilecek bir proje, önümüzdeki yıl içerisinde merkezin faaliyete geçmesiyle birlikte, kendi bünyesinde oluşturmuş olduğu bir takım hizmetlerle birlikte uzun vadede özellikle tarımsal üretim alanında ki bitki koruma dediğimiz sorunlarla birebir yerinde çözüm üretebilecek bir projedir. Projemizde şuan 5 tane profesör, 1 tane doçent hocamızla birlikte 6 kişi bulunuyor. Dolayısıyla herkes konusunda yetkin, deneyimli uzman kişilerden oluşuyor. Bizim amacımız tamamen bölge üreticisine özellikle Amik ovasında ve diğer alanlarda stratejik ürünlerle uğraşan üreticilerimize birebir hizmet sunmak ve bu noktada üniversitelerdeki edinilmiş olan bilimsel verileri tamamen üreticilere aksettirmek, üreticilerle çiftçilerle üniversite arasında doğrudan bir irtibat kanalı

oluşturmak. Hızlı bir şekilde onların sorunlarına çözüm üretmek ve bu noktada yapmak istediğimiz bir diğer nokta önemli bir hedef çiftçimizin üreticimizin yaptığı hatalı yanlış uygulamaları bunları ortadan kaldırarak özellikle ihracatçımızın yurtdışındaki meyve, sebze satışındaki yaşadığı sorunlar ve yurtdışından ülkemize yapılan iadelerin ortadan kaldırılmasına yönelik ilk aşamada yapacağımız önemli bir girişim olarak düşünüyoruz. Yapabilecek her türlü donanımımız alt yapımız projelerle sağlanacak ve teknik anlamda da bir çok hizmet üretiliyor zaten, bunu daha bir organize hale getirmiş olacağız. Oldukça verimli tamamen bölgeye hizmet anlamında bir projedir. Başkanımızın da ifade ettiği gibi gerçekten Türkiye'de bir ilk dünyada baktığımız zaman benzer nitelikte olan veya isimde olan küçük çaplı klinikler var ancak bizim hedef ve amaçlarımız daha farklı içerisinde daha farklı birimlerin olduğu oldukça zengin, uzun vadede çok büyük hizmetler üretebilecek bir merkez niteliğinde. Ülkemizde başka üniversitelerde örneğini göremiyoruz, tarım bakanlığında zaten yok böyle bir uygulama, bunun örneklerini ülkemizde çoğaltmak istiyoruz. “

 

MKÜ Türkiye’de Bir İlk’e İmza Attı..  videosunu izlemek için tıklayın.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet