Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Jinekolojik Onkoloji Cerrahisinin Standartları

Uzun yıllardan beri ABD, İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde uygulanan jinekolojik onkoloji cerrahisi uzmanlık eğitiminin

Jinekolojik Onkoloji Cerrahisinin Standartları

Adana   A+a-

Uzun yıllardan beri ABD, İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde uygulanan jinekolojik onkoloji cerrahisi uzmanlık eğitiminin, ülkemizde de standartlarının belirlenmesine çalışıldığı, bu eğitimin gelişmesiyle jinekolojik kanser hastalarının tanı ve tedavisinde üst düzey hizmet sağlanacağı belirtildi.
Başkent Üniversitesi Adana Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen ve iki gün süren "Başkent Kadın Doğum Günleri"ne konuşmacı olarak katılan, Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Haberal, ideal jinekoloji merkezlerinin standartları ve jinekolojik onkoloji cerrahisi alanında ulaşılması gereken hedefler hakkında önemli bilgiler verdi.
AMAÇ, DÜNYA STANDARTLARINA ULAŞMAK
Prof. Dr. Ali Haberal, jinekolojik onkoloji cerrahisi uzmanlık eğitiminin ülkemizde de 2010 yılında oluşturulan "Tıpta Uzmanlık Tüzüğü"yle yeni bir yan dal olarak kurulduğunu ve ulusal düzeyde eğitim standartlarını belirlemek için Tıpta Uzmanlık Kurulu tarafından bir komisyon belirlendiğini kaydetti. Bu konudaki çalışmalar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ali Haberal," Jinekolojik onkoloji cerrahisi yan dal eğitimi standartlarını belirlemek için halen 10 kişilik uzman ekip çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmaların amacı ülkemizde jinekolojik onkoloji cerrahisi yan dal eğitimini gelişmiş ülkelerdeki standartlara ulaşmasını sağlamaktır. Böylece jinekolojik kanser hastalarının en üst düzeyde tanı ve tedavi hizmetlerini almaları sağlanacaktır" dedi.
MEVZUATA UYGUN YAPILIYOR
Rektör Haberal, ülkemizde jinekolojik onkoloji cerrahisi alanında tıpta uzmanlık eğitiminin seviyesini yükseltmek, standardize etmek ve bu hedefe ulaşabilmek için jinekolojik kanserlerden korunma, erken tanı, cerrahi tedaviyle adjuvan/neoadjuvan medikal tedavi seçeneklerinin eksiksiz olarak uygulanması gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Haberal, "Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi uzmanlık eğitim süreci güncel mevzuata uygun yapılmaktadır. Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi alanında uzmanlık eğitiminin birinci yılında bir ay süreyle Radyasyon Onkolojisi ve Tıbbi Patoloji, üç ay süreyle Tıbbi Onkoloji; ikinci yılda ise dört ay süreyle Genel Cerrahi, bir ay süreyle Kalp ve Damar Cerrahisi rotasyonu uygulanmaktadır" diye konuştu.
EĞİTİM MERKEZLERİNDE OLMASI GEREKENLER
Jinekolojik onkoloji cerrahisi uzmanlık eğitiminde; eğitici standartları, donanım standartları, mekan standartları olması gerektiğini dile getiren Haberal, " Jinekolojik onkoloji cerrahisi uzmanlık eğitimi verilebilmesi için ilgili merkezde jinekolojik onkoloji cerrahisi yan dal uzmanı olan en az 2 eğitici, üniversiteler için profesör veya doçent, eğitim hastaneleri için eğitim sorumlusu ve eğitim görevlisi bulunmalıdır" dedi. Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Haberal, eğitim merkezlerinde olması gereken diğer özellikleri ise şöyle sıraladı:
"Eğitim merkezinin radyoterapi ünitesi, kemoterapi ünitesi, patoloji ünitesi, yoğun bakım ünitesi, algoloji ünitesi, sosyal hizmet ünitesine erişimi olmalıdır. Açık ve endoskopik radikal cerrahi uygulanabilecek ve dokümantasyon yapılabilecek tam donanımlı ameliyathane, kolposkopi ve küçük cerrahi girişim ünitesi, histeroskopi ünitesi, arşiv, tıbbi kayıt ve dokümantasyon ünitesi, internet erişimi olan eğitim ve toplantı odası bulunması gerekir."
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar