Skip Navigation Links

Bilinçsiz İlaç Kullanımı Balık Üretiminde Halk Sağlığını Tehdit Ediyor

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Cengizler, bilinçsiz üreticiler tarafından.

Bilinçsiz İlaç Kullanımı Balık Üretiminde Halk Sağlığını Tehdit EdiyorFoto
Galeri

Adana   A+a-

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Cengizler, bilinçsiz üreticiler tarafından tedavi amacıyla balıklara verilen bazı kimyasal maddelerin insan sağlığını tehdit ettiğini bildirdi.
Prof. Dr. İbrahim Cengizler, balığı üretirken rastgele ilaç kullanılmaması gerektiğine de dikkati çekerek, Türkiye'de ruhsatlı 35 adet balık preparatı, yani kullanılabilecek ilaç türü olmasına karşın ülkemizde buna uyulmadığını söyledi. Prof. Dr. Cengizler, "Maalesef bazı bilinçsiz üretici yanında su ürünleri mühendisi de çalıştırmayarak kendi başına bir şeyler yapmaya çalışıyor. Bir su kaynağı bulmuş ruhsatını almış devam ediyor. Halk sağlığını tehdit edecek boyutta yasak olan ilaçları kullanıyor. İşte bu ilaçlar eğer balıktan yeteri kadar atılmamış ise bu kalıntılar insan sağlığını tehdit edebilir" şeklinde konuştu.
"BÖLGEMİZDE İLAÇ KULLANIMI ÇOK YAYGIN"
Üretimde hastalık çıktığı zaman ilaç kullanımının kaçınılmaz olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Cengizler bunun bilinçsiz ve rastgele yapılmasının tehlikeli boyutlara varabileceğini belirterek şunları kaydetti:
"İlaçlar bilinçli kullanılmazsa balıkta hastalık yapan bakteri ve mikroorganizmaların direnç kazanmasına neden olur. İnsanı da, balığı da hastalandıran bakteri ve mikroorganizmalarda direnç kazandığı takdirde hastalık çok zor tedavi edilir. Yani hem balık hem de insan sağlığını tehlikeye atmış olursunuz. Bu nedenle anti bakteriyel ilaçlar çok bilinçli kullanılmalı."
"ANTİBİYOTİK BALIKTAN 20 GÜNDE ATILIYOR"
Anti bakteriyel ilaçların balıklardan ne kadar surede atıldığıyla ilgili bir araştırma bulunduğunu belirten Prof. Dr. Cengizler, "Denizde levreklerde anti bakteriyel olarak oksitetrasiklin adını verdiğimiz bir ilaç kullanılmış. Bu kas dokusundan 20 günde, deri dokudan ise 30 günde atılabilmiş ve ancak izin verilen düzeyin altına inebilmiş. Demek ki levrekte bir ilaç kullanıldığında en az 20 gün beklemek gerekiyor. Bizim yaptığımız bir araştırmamız var burada tatlı su işletmemizde yaptık. Tatlı su çipurası üretiyoruz. Tatlı su çipurasında oksitetrasiklini bizde kullandık. Burada da benzer sonuçlar aldık, yani en az 20 gün beklenmesi konusunda bilgi elde ettik" diye konuştu.
"SÜRESİNDEN ÖNCE TÜKETİCİYE SUNMAYIN"
Balıkların değişken sıcaklıklı canlılar olduğunu ve su sıcaklığına bağlı olarak metabolizma hızının değiştiğini belirten Prof. Dr. Cengizler, "Bunun için ilaç uygulandıktan sonra bir formülümüz var. 500'ü su sıcaklığına böleceğiz. Örneğin 25 derecelik bir su sıcaklığını 500'e böldüğünüzde 20 çıkar. O kadar gün bekleyeceksiniz. Birçok üretici bu çok basit yöntemi bilmiyor. Su sıcaklığı 20 derece 500'e bölelim 25 çıkar, 25 gün bekleyecek üretici. Sonra tüketiciye öyle sunacak balığı" dedi.
"İLAÇ KALINTISI LABORATUVARDA ANLAŞILIR"
Kullanılan ilaçların balıklara yemle karıştırılarak verildiğini hatırlatan Prof. Dr. İbrahim Cengizler, bu ilaçların yüzde 20 ila 30'unun balığın vücuduna alınabildiğini, geri kalan yüzde 70-80'lık bir oranın ise doğaya zarar verdiğini söyledi. Bu ilaçların çevrede yok olmadığını belirten Prof. Dr. Cengizler, organik balıkçılığın desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Cengizler, "Bu ilacı doğada yok edemezsiniz. Ve en önemlisi tüketici balıkta kalıntı olduğunu anlayamaz ancak laboratuvar imkanları ile anlaşılır. Bu nedenle diyoruz ki mümkün olduğu kadar ilaç kullanmayın" ifadesini kullandı.

Bilinçsiz İlaç Kullanımı Balık Üretiminde Halk Sağlığını Tehdit Ediyor foto galeriyi gezinmek için tıklayın.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet