Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

İstihdam sağlayan sektörlerin yanındayız

Filtre sektörünün sorunları İTSO’da görüşüldü

İstihdam sağlayan sektörlerin yanındayız

Ekonomi   A+a-

Türkiye’de Filtre üretiminde öncü olan İskenderun’da fil filtreciler . İTSO’nun ev sahipliğinde bir araya geldiler. İTSO Halil Şahin Meclis Salonunda gerçekleştirilen toplantıya, İTSO Başkanı Levent Hakkı Ylımaz, Fil Filtre Genel Müdürü Can Teymur,  Asaş Filtre Genel müdürü İsam Eren,Şampiyon Filtre Genel Müdürü Selma Yılmaz,  AGM Filtre Genel Müdürü Macit Karadabak, filtre işletmecileri, İTSO Meclis üyesi Erol Aygen katıldı.  İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası 3. Meslek Gurubu olan sanayiciler, meslek komiteleri otomotiv, filtre sektörünün karşılaştığı sorunları ve çözüm önerileri amaçlı filtre sektör üreticileriyle bir araya gelmekten dolayı onur duyduklarını belirten İTSO Meclis üyesi Erol Aygen, “Amacımız, Ülkemizde bulunan otomotiv filtre sektör kongresinin yıl da İskenderun’da yapılmasıdır. Bu oluşum sonrasında elde edilecek başarı sonucuna göre ileriki aşamalarda iki yılda bir otomotiv filtre kongrelerinin uluslar arası gerçekleşmesini sağlamayı amaçlamaktayız Filtrecilik Hatay genelinde meslek liselerinde ve yüksek okullarda kurulmalı, ithal girdi kabul edilen filtre kağıdında gümrük kağıdı ve kdv indirimi yapılmalı, ortaklaşa fil filtre laboratuarları kurulmalı uluslar arası fuar filtre fuar katılımında  itso ve Kosgeb ile  birlikte ortak hareket edilmeli Beklenen standartları ve çevre ile ilişkileri gözden geçirilmeli, Uluslar arası damping yasa ihlalleri gözlenmeli. Koruyucu vergiler artırılmalıdır: İTSO’da ilk defa filtrecilerle bir araya gelmeni onurunu yaşıyorum. Toplantının bölgemiz ve ülkemiz ekonomisi açısından çok faydalı olduğunu da ayrıca belirtmek isterim” dedi.

İTSO  Başkanı  Yılmaz,”İstihdam sağlayan sektörlerin yanındayız”

Filtre işletmecileri ile Bir araya, gelmenin onurunu yaşadıklarını ifade eden İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz ise, Amacımız bu bölgeye değer katan sektörelerden  filtre sektöründe bu bölgede yaklaşık 5 bine yakın insanımız ekmek yiyor, filtre işletmecilerimiz bu sayede bölge insanımıza istihdam ve katma değer sağlıyorlar. Öncelikle filtre sektörü üreticilerinin bir arada olmaları gerektiğini düşünüyorum. Çünkü çok kopuk olduklarını hissediyorum. Filtre üretiminde kullanılan saçların Erdemir’den alındığını duyduk. Burada demir-çelik üreticileri fabrikaları var. Bu ürünlerin burada üretilmiyor olmasının sebebi nedir. Bu ürünler neden burada üretilmiyor. Bu da maliyetleri düşürür diye tahmin ediyorum. Filtrede kullanılan kağıtlarında Almanya’dan ithal edildiğini öğrendik. Bu ürünler neden burada üretilmesi için çaba sarf edilmemiş bunun anlayamıyorum. Türkiye’de 140 milyon adet filtre ihtiyacına ihtiyaç var ve bunun 80 milyon adedi sadece Hatay’da üretiliyormuş, Yani yüzde 60’a yakını Bölgemizde üretiliyor. Bu da çok ciddi rakamlar. Yani siz bir araya gelseniz hiç bir şekilde birbirinizden zarar görmezsiniz. Bölgemizde çok daha güçlü olursunuz diye düşünüyorum. Biz ticaret ve sanayi Odası olarak sizlerin sorunlarını nerelere taşıyalım. Ticarette sanayi odası var. Herkesin yanımızda olmasını ve sorunlarınızı da yetkili birimlere iletmek istiyorum. Çünkü  bölgemizde önemli ihracat yapan ve dürüst iş adamlarımızdan söz ediyoruz. İTSO olarak kendi bölgemizde Filtrecileri toplayacak olan önemli bir fuarın organizasyonunu yapabiliriz. Bu gibi konularda İTSO’dan istifade edebilirsiniz. Oda olarak bölgemiz ekonomisine değer katan kuruluşlarımızın her zaman yanındayız” dedi.

 

CAN TEYMUR,Tekerler Döndükçe Filtre sektörü de döner”

 Fil filtrenin şirketini genel müdürü olarak sizleri saygı ile selamlıyorum. Bugünkü toplantıya lokomotif görevi yapan Erol Aygen’e teşekkür ediyorum. Hatay’da ülkemizin çok önemli bir sektörü yıllardan beri yarım asırdır üretim yapmakta, istihdam sağlamakta, yurt dışına çok büyük hatırı sayılır bir ihracat yapmakta, ülkemizin bu konudaki ihtiyaçlara cevaplar verebilecek bir sektör durumuna geldi. 48 yıldır bu sektörde emektar biri olarak bu gün gelinen durumun uluslararası filtre sektörü olarak yeterli olmadığını söylüyorum. Dnüya bu sektör inanılımaz düzeyde ve katlanarak üretim seviyelerini teknolojik olarak çok ciddi kaynak aktarmak suretiyle gelişmekte. Bizler çok ciddi sıkıntıları aşarak bu noktaya geldik. Bu gün 100’e yakın ülkeye ihracat yapıyoruz.Ülke bazında düşündüğümüzde  İskenderun’dan dünyanın 80-90 ülkesine filtre ihrac ettiğini gururla söylemem  mümkün, Müşterek menfaatler düşünüldüğünde fayda sağlayacağımız bazı hususlar olabilir. Bu çalışma bile geç kalınmış olsa bile, üretime, istihdama katkı sağlayacağımıza inanıyorum. Tekreler döndükçe filtre sektörü de döner diyorum vebu toplantının bölgemiz için hayırlı   olmasını temenni ediyorum” dedi

Asaş Filtre Genel Müdürü İsam Eren ise, Bu toplantıyı çok ciddi bir konu olarak görüyorum. Hepimiz kendi sahamızda bölgemiz insanına istihdam veülke ekonomisine katma değer  sağlıyoruz. Biz bu çalışma ve labaratuarlara 5-6 yıl önce yapsaydık çok daha faydalı iş yapmış olacak. Önümüze bakmamız lazım. Çin olgusu çok önemli Almanya’dan sonra Çin ikinci sırada yer alıyor. Filtre konusunda  teknik elemanların bulunması çok zor. Biz konuda çıraklık eğitim merkezi ile görüşüyoruz. Şu an önümüzdeki hafta içerisinde Almanya’da fuar düzenleniyor. Bu tür fuarlar Almanya ekonomisi için çok önemli. Bizlerde Filtre üretim merkezi olan İskenderun’da böyle bir fuar düzenlenirse,  bölgemiz ve ülkemiz ekonomisi ve filtre sektörünün tanıtımı için çok önemli olacağı kanısındayım. Bu toplantıyı düzenleyen ve bizleri bir araya getiren İTSO yönetimine de teşekkür ediyorum” dedi. Toplantıda Filtre işletmecileri, reklam ve tanıtımı filtre sektöründe yaşanan sorunlar hakkında da karşılıklı olarak fikir alış verişinde bulunuldu.

 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar