Skip Navigation Links

Bartık: 'En Borçlu İl Gaziantep' Algısını Değerlendirdi

GAZİANTEP TİCARET ODASI (GTO) BAŞKANI EYÜP BARTIK, BANKACILIK DÜZENLEME VE DENETLEME KURUMU'NUN (BDDK) VERİLERİNİ DEĞERLENDİRDİ.

Bartık: 'En Borçlu İl Gaziantep' Algısını Değerlendirdi

Ekonomi   A+a-

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Eyüp Bartık, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerini değerlendirdi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, geçen yıl Türkiye'de nakdi kredilerin mevduata oranının en yüksek olduğu il Gaziantep çıktı. Gaziantep'te, tasarrufların kredilere oranının yüzde 352,59 olarak gerçekleştiği belirtildi. Kamuoyunda en borçlu il Gaziantep algısını oluşturan bazı söylemlerin kullanılmasını değerlendiren GTO Başkanı Eyüp Bartık, Gaziantep'in hızla büyüdüğünü belirtti.
Gaziantep'in kredibilitesinin oldukça yüksek olduğunu dile getiren Bartık, şöyle konuştu: "Şimdi en borçlu il sanki kötüymüş gibi bir algı oluşturulmaya çalışılıyor gibi düşünüyorum ama olaya şöyle yaklaşıyorum; dünyadaki en borçlu ülke Amerika ama en güvenilir ülke de Amerika. Herkes daha doğru anlasın, mesajı daha net alsın diye buradan yola çıkıyorum. Gerçekçi baktığımız zaman güvenilir sadece ana sermayenizle ölçülmüyor. Güvenilirlik, piyasadaki kredibilitenizle ölçülüyor. Bu taraftan baktığınızda, Gaziantep demek ki güvenilir bir şehir. Bu anlamda ben Gaziantep'in çok borçlu olmasının açıkçası çok büyük bir sorun teşkil ettiğini düşünmüyorum. Diğer taraftan baktığımızda, bu krediler geliyor ve acaba ne oluyor, nereye gidiyor? Zaten Gaziantep girişimci bunu biliyorsunuz."
Gaziantep'te kredilerin tamamının yatırıma gittiğini anlatan Bartık, şunları söyledi: "Bu da bence sevindirici bir gelişme. Türkiye ihracatında 2000 yılındaki 1.20'lik pazar payımız, bu gün 4.2'ye çıkmışsa bunun tek nedeni var yatırımlar. Yatırım maalesef yüzde 100 öz kaynakla yapılmaz. Yatırımda, kredi ile borçlanmak gerekir. Yani buna hepimizin doğru taraftan bakmamız lazım. Borçlanabiliyorsak biz güvenli bir şehiriz. Güvenli şehir de bizim için önemlidir."
Bartık, konuşmasının devamında,"art niyet veya doğru niyet diye düşünmediğini belirterek "İşin açıkçası hep bunu söylüyorum; borçlanabiliyorsanız güvenlisinizdir, güvenliyseniz mesele bitmiştir. Yani herkes kendi penceresinden, istediği açıdan bakabilir. Ben sonuç itibariyle Gaziantep Ticaret Odası Başkanıyım, ticari taraftan bakmak zorundayım. Ticari taraftan kredibiliteniz yüksekse iyi işletmesinizdir. Gaziantep'in kredisi yüksek demek ki iyi bir şehir. Birçok yerde rakamları zorlamaya başladık. Türkiye'nin 6. büyük ihracat şehri olmaya devam ediyoruz. Yurt içi Gayrisafi Milli Hasıla da geride olmamıza rağmen şu an 2.2 ile 7. sıradayız. Önümüzde 2.8 ile Antalya var" dedi.
Turizmi ve ekonomiyi canlandırarak orada da üst sıralara, Gaziantep'e yakışır bir yere çıkartmayı düşündüklerini anlatan Bartık, sözlerini şöyle tamamladı: "Birçok rakamda çok daha iyi yerdeyiz. Firma sayısında Türkiye ortalamasının çok üstündeyiz. Dolayısıyla bunlar bizim için önemli gelişmelerdir. Ben yine söylüyorum; borçlanabiliyorsanız, kredi limitleriniz varsa doru bir yerdesiniz, doğru bir iş yapıyorsunuz. Bunun da bence hiçbir sakıncası yok diye düşünüyorum."

Etiketler // ,

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet