Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Gaziantep Sanayi Odası Meclisi Toplandı

Gaziantep'in aldığı kredileri yatırım için kullandığını vurgulayarak yatırım için...

Gaziantep Sanayi Odası Meclisi Toplandı

Ekonomi   A+a-

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep'in aldığı kredileri yatırım için kullandığını vurgulayarak, ''Takipteki alacakların toplam nakdi krediye oranına bakıldığında 81 il içerisinde Gaziantep 70. sırada bulunuyor. Gaziantep'in kredi borcunu ödeme gücü ve kabiliyeti yüksektir'' dedi.
Konukoğlu, GSO Şubat Ayı Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmasına, Mersin'de hunharca öldürülen Özgecan Aslan'a Allah'tan rahmet dileyerek başladı, bu tip olayları gerçekleştirenlerin en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğini söyledi.
İhracat rakamlarını değerlendiren ve önümüzdeki döneme ilişkin ekonomik beklentilerini açıklayan Konukoğlu, dünya piyasalarında yaşanan zorluklara rağmen Gaziantep'in geçen yılı yüzde 2,5 artışla 6 milyar 641 milyon dolarlı ihracatla kapattığına vurgu yaptı.
Konukoğlu, ''Geçen yıl miktar olarak ihracatımız artmasına karşın, birim ihracat fiyatının düşmesinden dolayı kaybımız oldu. Hammadde fiyatlarındaki düşüş ve Euro/dolar paritesindeki seyir, birim ihracat fiyatı üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturdu" dedi.
Konukoğlu, bu yıl Ocak ayında ihracatta yüzde 7,4 azalma yaşandığını anımsatarak, şunları kaydetti:
''Ocak ayında da bazı sektörlerde mevsimsel etkiyle miktar bazında düşüş var, ama ağırlıklı olarak ihracat birim fiyatlarımızda gerileme var. Türkiye'de en fazla ihracat yapan ilk 10 şehre baktığımız zaman Kocaeli dışında hepsinde, hatta bazı şehirlerde yüzde 20'e varan oranlar düşüş var. En fazla ihracat gerçekleştiren altıncı şehir konumunu koruyan Gaziantep'in düşüş rakamı ise, ortalamanın altındadır. Şehir olarak daha ileriye gitmemiz, daha hızlı büyümemiz lazım. Bu kayıplarımızı önümüzdeki dönemde rahatlıkla tolere edebiliriz.''
Konukoğlu, Gaziantep'in dış ticaret fazlası veren sayılı şehirlerden birisi olduğunu, ihracatının ithalatını karşılama oranının yüzde 114 olduğuna dikkati çekti. ''Üretim ve yeni istihdam artırmaya devam ediyoruz'' diyen GSO Başkanı Konukoğlu, Gaziantep'in sigortalı çalışan sayısının 2014 yılında yüzde 5,2 artış göstererek 262 bin 18 kişiye ulaştığının altını çizdi.
Konukoğlu, ''İstihdam artışımız sürüyor. Gaziantep'te sigortalı çalışan sayısı 2015 yılı Ocak ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,8 artışla 269 bin 871 kişiye yükseldi. Ayrıca, bildirge veren işyeri sayısı ortalaması yüzde 5 artarak 28 bin 856'ya çıktı'' dedi.
Türkiye'de son yıllarda en fazla nüfus artış oranının gerçekleştiği iller arasında Gaziantep'in birinci sırada yer aldığını, en genç nüfusa sahip illerden birisi olduğuna işaret eden Konukoğlu, buna rağmen birçok sektörde fabrikaların yeni işçi alımıyla istihdamını arttığını belirtti.
''Türkiye'de 2014'te nakdi kredilerin mevduata oranının en yüksek olduğu il Gaziantep'' yönünde çıkan habere değinen GSO Başkanı Konukoğlu, şunları kaydetti:
''İmalat sanayisi, kapasitesi, istihdam gücü, ihracat potansiyeli ile bölgenin en dinamik sanayi gücüne sahip olan Gaziantep, her zaman Türkiye'nin iki katı büyüyor.
Gaziantep'te sanayicilerimiz sürekli yatırım yapıyor. Yeni Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) açılıyor. Gaziantep bugün kurulu 5 bölgesiyle Türkiye'nin en büyük OSB'si konumunda bulunuyor. Bölgede 850 firma faaliyet gösteriyor. 120 binden fazla kişi istihdam ediliyor. 5. OSB'de geçen yıl arsa dağıtımı tamamlandı. Şu anda orada 30'un üzerinde firma üretim yapıyor, 85'den fazla firmanın da inşaatı devam ediyor. Ayrıca, sanayicinin yoğun arsa talebini karşılamak üzere, Gaziantep ile Kilis sınırında ortak kurulacak 'Şahinbey-Polateli OSB' projemizin çalışmalarına devam ediyoruz.''
Konukoğlu, 2014 yılı rakamlarına göre Gaziantep'in bütün şehirler arasında, toplam mevduatta 17'inci sırada ve toplam nakdi kredi kullanımında 6'ıncı sırada bulunduğunu bildirdi.
Gaziantep'in aldıkları krediyi yatırım için kullandığının altını çizen Konukoğlu, geri ödemelerde ise bir sorun yaşanmadığını kaydetti. Konukoğlu, ''Dediler ki en borçlu Gaziantep? Kabul ama niye borçluyuz biz? Yaptığımız yatırımlardan dolayı, hepsinin karşılığında makine aldık. Peki Türkiye'de borç ödeme oranına baktığımız zaman durum ne? Takipteki alacakların toplam nakdi krediye oranına bakıldığında ise Türkiye'de 81 il içerisinde Gaziantep 70. sırada bulunuyor. Değerlendirme yapılırken bu da dikkate alınmalı'' dedi.
''GAZİANTEP'İN KREDİLERİ ÖDEME GÜCÜ YÜKSEK''
Gaziantep'in kredi borcunu ödeme gücünün yüksek olduğunu vurgulayan Konukoğlu, şöyle konuştu:
''Antep'in kredi borcunu ödeme gücü ve kabiliyeti yüksektir ve bugüne kadar ödemesi Türkiye'nin hiçbir yerinde yoktur. Bundan dolayı bütün sanayicilerimize ben teşekkür ediyorum. Var gücümüzle çalışıp işimize odaklanalım. Biz her zaman Türkiye'nin iki katı büyüyoruz, şehir olarak her zaman işimize odaklandığımız için buralara geldik.''
''ÖNÜMÜZDE ÇOK İYİ FIRSATLAR VAR''
Dünya ekonomisine ilişkin görüşlerini paylaşan Konukoğlu, 2008 yılında küresel ekonomik kriz sırasında Amerikan Merkez Bankası'nın karşılıksız para basarak piyasa sürdüğünü, Türkiye'nin de bundan yararlandığını ve paranın bir kısmını çekerek hem yatırıma dönüştürdüğünü hem de küresel krizi daha az hissettiğini anlattı.
Piyasalarda şimdi nakit sıkıntısı yaşandığını belirten Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Şimdi Avrupa Merkez Bankası,Euro Bölgesi'ndeki zayıflayan ekonomik görünümü destekleyebilmek için ayda 60 milyar euroluk varlık alımı yapacaklarını açıkladı. Program mart ayında başlayacak ve 18 ay sürecek. Biz bunu değerlendirebilecek miyiz, yüzde 10'unu alsak ayda 6 milyar avro eder. Bu program sonucunda Avrupa canlanmayı gerçekleştirebilecek. Avrupa bizim en büyük ihracat pazarlarımızdan. Önümüzde bana göre çok iyi fırsat var, bu fırsatı değerlendirmeliyiz.
Şu anda mevsimsel özellikler dolayısıyla genel piyasalarda düşüş var. Ama ümitsizliğe kapılmanın anlamı yok, önümüzde fırsatlar var. Bu fırsatları görerek hareket etmeliyiz. Ayrıca genel seçimden sonra Türkiye inanılmaz derecede bir fırsatlar ülkesi haline dönüşecek.''
Sanayicinin, Türkiye'ye örnek olacak çabalar sarf ettiğini belirten Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu da ''Gaziantep olarak önümüz açık. Bu şehrin heyecanı Türkiye'nin hiçbir yerinde yok'' sözlerine yer verdi.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar