Skip Navigation Links

İskenderun Körfezi Deniz Yosunu ve Jumbo Karides Cenneti

Doç.Dr. Sayın, İTSO’da jumbo karides ve deniz yosunu projesini anlattı

İskenderun Körfezi  Deniz Yosunu ve Jumbo Karides Cenneti

Ekonomi   A+a-

MKÜ öğrettim Üyesi Doç.Dr.Selin Sayın, İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz’a körfezin dünya turizmine kazandırılması için hazırladığı deniz yosunu ve jumbo karides projesini  anlattı.

Mustafa Kemal Üniversitesi, Deniz Bilileri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyelerinden Doç.Dr.Selin Sayın, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Levent Hakkı Yılmaz’ı makamında ziyaret ederek, projelerini anladı. İskenderun Körfezinde dünyaca ünlü jumbo karidese ve  yosunlarının bulunduğunu belirten Doç.Dr.Selin Sayın, üniversite, sanayici iş birliği ile bu potansiyellerin değerlendirilebileceğini ifade etti.  Jumbo karides ve yosun üretiminin patenti ve bölge ekonomisine kazandırılması ile İskenderun Körfezinde turizmim de gelişeceğine dikkat çeken Doç.Dr.Sayın, “Yosun üretimi dünyada bütün ülkelerde  sağlık sektöründe kullanılan aynı zamanda su kirliliğinin giderilmesini sağlayan çok önemli bir sektör. Avrupa’da bir çok fabrikaların arkasında yosun çiftlikleri de mevcut. Bu yosunlar, gerek doğal kozmetik ilaçlar, gerekse sağlık sektöründe, güzellik salonlarında kullanılmaktadır. Amacımız İskenderun Körfezinde Jumbo karidesi ve yosun çiftliklerinin üretimini ve sayısını arttırmaktır.Yosun çiftliklerinin kurulması ile birlikte bölgemizde güzellik salonları ve kozmetik doğal ürünlerin üretilmesi ile bölgemiz de ekonomik ve sosyal alanda önemli gelişmeler olacak, dünyanın dört bir tarafından şehrimize insanlar akın edeceklerdir.Tabi bu projenin hayata geçirilemesin de  sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerin el ele verilmesi ve koordineli bir şekilde çalışılması gerektiğine inanıyorum” dedi.

Doç.Dr.Sayılır İTSO Başkanı Yılmaz’a proje ile ilgili teknik bilgilerde vererek, “Bu çalışmaların endüstriyel ölçekte olması için sanayi ile çalışmaların gerekir. Sanayi ile Üniversitenin beraber yürüyerek daha değerli ve ekonomiye katkısı yüksek ürünler üretebilir, Bu nedenle İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nın da bu konuya öncülük edebilir. Bu ülkenin gelişimine Bilim İnsanları ve Sanayide çalışan deneyimli insanların çalışmalarında buluşarak daha başarılı sonuçlar elde edilebileceği kanısındayım” dedi.

Ziyaretten ötürü memnuniyetini dile getiren İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz ise, Projenin Körfez turizminin gelişmesi açısından son derece önemli olduğuna vurgu yaparak, “Elbette bu projenin hayata geçirilmesi için birlikte hareket edilmesi lazım. Bu tür projeler bilimsel araştırma gerekir. İskenderun körfezine 12 adet termik santral kurulacağı söyleniyor, Tüm bunlar göz önüne alınmalı, Yosunların kurulması mı önemli, termik santral mı bunların araştırılması lazım devletin bu konuda politikası var. Bu proje  İskenderun’un tanıtımı ve körfezimiz için uzun vadede çok önemli kazanç olabilir.Üç tarafın denizlerle çevrili ülkemizde denizlerimizden yeterince faydalanamıyoruz.  İskenderun için önemli bir proje olduğunu ifade etmek isterim” dedi. Ziyarette Hatay ABİGEM yetkilisi  İrem Akıncı’da hazır bulundu.

 

 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet