Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Enerji Forumu 2009 İskenderun'da yapıldı

Elektrik Mühendisleri Odası Adana, Hatay, İskenderun ve Osmaniye şubeleri tarafından ortaklaşa düzenlenen, 'Hatay Enerji Forumu 2009', İskenderun Bele

Gündem   A+a-

Elektrik Mühendisleri Odası Adana, Hatay, İskenderun ve Osmaniye şubeleri tarafından ortaklaşa düzenlenen, ‘Hatay Enerji Forumu 2009’, İskenderun Belediye meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.
Forumun İskenderun’da yapılması ise Elektrik Mühendisleri Odası İskenderun Temsilciliği’nin başarısı olarak değerlendirildi.

Tedaş Hatay İl Müdürü İlhan Karabulut, İskenderun’un demir-çelik sanayisi ağırlıklı olması nedeniyle, sarfettiği enerjinin Türkiye ortalamasının iki katından fazla olduğuna dikkat çekti.
Hatay’ın enerji sorunlarının masaya yatırıldığı Enerji Forumu’nda, İskenderun Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek, oda başkanları, sanayi kuruluşlarının temsilcileri hazır bulundular.
Hatay Bölgesinin elektrik enerjisi üretimi, iletimi ve dağıtımındaki sorunların tespit edilmesi, çözüm yollarının tartışılması, bu bölgedeki enerji alanındaki yatırımlar ve çevreye etkilerinin değerlendirilmesi, sektörden ve akademik çevrelerden bilgi ve deneyim alışverişinin sağlanması amaçlanan ‘Hatay Enerji Forumu2009’da, “Bölgenin elektrik enerjisi üretimindeki kaynak kapasitesi, bu kapasitenin kullanma oranı ve kullanılmayan bölümün kullanılır hale getirilmesi halinde bölge ve ülke ekonomisine sağlayacağı katkı. Bölgenin elektrik enerjisi iletimindeki sorunları ve çözüm önerileri. Bölgenin elektrik enerjisi dağıtımındaki sorunları ve çözüm önerileri. Ülkemizde yasa ve yönetmeliklerle beraber zorunlu hale gelen enerji verimliliği, enerjinin etkin kullanılması ve bölgemizdeki uygulamaları” konuları ele alındı.
Enerji Forumu’nun açılış konuşmasını yapan Elektrik Mühendisleri Odası İskenderun Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Nazım Culha, “Ülkemizde, elektrik alanında uygulanan özelleştirme ve serbest piyasa modelleri ile yaratılan parçalı ve plansız yapılanma, günümüzde insan yaşamının temel bir unsurunu oluşturan elektrik hizmeti sunumunu pahalılık ve yoksulluk açmazıyla karşı karşıya bırakmıştır. Alım garantili özelleştirme uygulamaları nedeniyle zarara uğratılan kamu, Elektrik Piyasası Kanunu’nun devreye girmesiyle elektrik yatırım açmazıyla, ardından özel sektörün fiyat taleplerinin karşılanabilmesi için getirilen borsa sistemiyle tanıştı.
Serbest piyasa uygulamalarının maliyeti, Ocak 2008’den itibaren elektrik faturaları aracılığıyla otomatik fiyatlandırma adıyla doğrudan tüketicilere aktarıldı. Bu ve buna benzer sorunlar en ücra bölgeden başlayıp ülkemizin enerji sorunu haline gelmektedir “ dedi.
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar